StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetšesnaest resora

Plenković bi uskoro trebao predstaviti novi ustroj Vlade, evo tko bi trebao sjediti u ministarskim foteljama

Piše JL, Hina, Goran Penić/JL
16. srpnja 2020. - 11:21

U tijeku je sjednica Vlade na kojoj bi premijer Andrej Plenković trebao predstaviti novi ustroj Vlade. Plenković to u svom uvodnom govoru nije učinio, već je sjednica nastavljena po točkama dnevnog reda, prenosi Jutarnji.

Na dnevnom redu današnje sjednice je odluka o produženju roka trajanja posebnih okolnosti te izmjena Odluke o izradi digitalne platforme i uspostavi interoperabilnosti u svrhu praćenja i suzbijanja zaraznih bolesti. Također, ministri će dobiti informacije o aktualnom stanju i poduzetim aktivnostima vezanim za koronavirus, kao i o aktivnostima Stožera civilne zaštite.

11:21 - Nova Vlada Andreja Plenkovića sastojat će se od 16 ministarstava, četiri manje nego dosada, a N1 doznaje kako će izgledati sastav nove Vlade koji je nastao spajanjem nekih resora.

Tomislav Ćorić - Ministarstvu gospodarstva pripojit će se energetika i zaštita okoliša

Darko Horvat - objedinjeni resor graditeljstva i državne imovine

Mario Banožić - Ministarstvo obrane

Tomo Medved - Ministarstvo branitelja i potpredsjednik Vlade

Ivan Malenica - objedinjeni resor: Ministarstvo uprave i pravosuđa

Vili Beroš - Ministarstvo zdravstva

Josip Aladrović - Ministarstvo rada i mirovinskog sustava

Nikolina Brnjac - objedinjeni resor: Ministarstvo turizma i sporta

Gordan Grlić Radman - Ministarstvo vanjskih poslova

Nataša Tramišak (još se uvijek razmatra) - Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije

Nina Obuljen Koržinek - Ministarstvo kulture i medija

Marija Vučković - Ministarstvo poljoprivrede

Zdravko Marić - Ministarstvo financija

Davor Božinović -  Ministarstvo unutarnjih poslova

Oleg Butković - Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture

Radovan Fuchs - Ministarstvo znanosti i obrazovanja

Fuchs će biti ministar znanosti i obrazovanja

11:09 - Radovan Fuchs će biti novi ministar znanosti i obrazovanja, neslužbeno doznaje Jutarnji list

Fuchs (66) je bio ministar znanosti, obrazovanja i športa od 2009. do 2012. godine, a prije toga je u istom ministarstvu bio državni tajnik. Zadnja funkcija koju je obnašao bila je ona savjetnika premijera Andreja Plenkovića za obrazovanje, što je Fuchs prestao biti prošle godine. 

Ovih se dana spekuliralo da bi Ministarstvo znanosti i obrazovanja možda vodila sadašnja pomoćnica Ivana Franić, kao mogući kandidat spominjao se i HDZ/EPP-ov europarlamentarac Tomislav Sokol, a posljednja je informacija bila da bi taj resor mogao preuzeti Mato Njavro, prodekan Zagrebačke škole ekonomije i menadžmenta.

Nova Vlada Andreja Plenkovića trebala bi imati 16 ministarstava, a u njoj će uz premijera biti i četiri potpredsjednika.

{embed_photo}1458694{/embed_photo}

Plenković: Predsjedniku Milanoviću ću danas donijeti potpise većine kako bismo dobili mandat

9:33 - - Danas je dan kada će biti objavljeni rezultati izbora i nakon što DIP to objavi, ja ću predsjedniku Milanoviću donijeti potpise većine kako bismo dobili mandat. Sredinom idućeg tjedna bit će i konstituirajuća sjednica novog saziva sabora, rekao je Plenković i dodao da će se zadnja sjednica ove Vlade održati u utorak.

Osvrnuo se i na ulazak Hrvatske u Europski tečajni mehanizam 2.

- Slijedom naše strategije uvođenja eura, naše odluke i pisma, potpunog ispunjavanja akcijskog plana, ispunili smo u roku sve kriterije, rekao je Plenković i dodao da će danas poslijepodne u Bruxellesu s europskim dužnosnicima uoči Europskog vijeća razgovarati o Višegodišnjem financijskom okviru i fondu oporavka.

Beroš: Trenutno 1204 aktivna slučaja koronavirusa

U Hrvatskoj su trenutno 1204 aktivna slučaja koronvirusa, 132 osobe su na bolničkom liječenju, a petoro pacijenata je na respiratoru, izvijestio je ministar zdravstva Vili Beroš.

"U ovom valu epidemije preminulo je 12 osoba. Većina je imala značajnije komorbiditete ili su bili visoke životne dobi. Dvije umrle osobe bile su i na respiratoru", kazao je Beroš.

Postotak pozitivnih osoba na virus u odnosu na broj testiranih iznosi 4,05 posto, a prosječna dob je 47 godina.

"U preteklom tjednu nije bilo novih žarišta, još uvijek su aktivna žarišta s vjenčanja i drugih velikih okupljanja na više mjesta u zemlji. U Umagu je pozitivno više zaposlenika i korisnika doma za stare i nemoćne. Epidemiolozi provode testiranja, a više je osoba u samoizolaciji", rekao je.

Zbog pojačanih potreba dosad su organizirane Covid ambulante u sklopu primarne zdravstvene zaštite u 10 županija na 23 lokacije.

Ministarstvo zdravstva dostavilo je uputu svim bolnicama koje imaju ugovorenu djelatnost ginekologije i opstetricije o zbrinjavanju trudnica, rodilja i babinjača tijekom trudnoće i porođaja u skladu s preporukama stručnjaka.

Odlukom o privremenom rasporedu liječnika specijalist anesteziologije, reanimatologije i intenzivne medicine iz šibenske je bolnice raspodijeljen u Opću bolnicu Zadar.  

"Možemo reći da smo svjedočili izvrsnim rezultatima nakon popuštanja mjera, no u zadnjih dvadesetak dana situacija se pogoršala i bilježimo porast broja zaraženih, stoga svakodnevno donosimo selektivne mjere razmjerno epidemiološkoj situaciji. Najkraći put do suzbijanja epidemije je pridržavanje nužnih mjera i preporuka epidemiologa", rekao je Beroš.

Hrvatska je pokazala zrelost i sposobnost izuzetne samodiscipline na samom početku epidemije. Vrijeme je za ponavljanje takvog obrasca ponašanja, poručio je ministar zdravstva.

{embed_photo}1458692{/embed_photo}

Božinović: Više od 96 posto građana se pridržava epidemioloških mjera

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izvijestio je kako je nadzorom utvrđeno da se više od 96 posto građana, poslodavaca i organizatora događanja pridržava propisanih epidemioloških mjera.

"U ovom smo razdoblju intenzivirali nadzor nad provedbom propisanih mjera i preporuka i možemo konstatirati da se građani, ali i poslodavci te organizatori raznih događaja u najvećoj mjeri pridržavaju propisanih mjera, nekih 96,8 posto", istaknuo je Božinović.

U proteklom su tjednu na razini države lokalni stožeri u suradnji s policijom i Državnim inspektoratom proveli ukupno 9757 nadzora te je utvrđeno 317 nepravilnosti, što čini 3,2 posto, izvijestio je.

U nadzor su se uključili inspektori Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, koji provjeravaju pridržavaju li se prijevoznici i putnici epidemioloških mjera u javnom gradskom, međugradskom i pomorskom prijevozu.

Božinović je apelirao na odgovorno ponašanje i svijest građana jer nije namjera uvesti sankcije i daljnja ograničenja, već je cilj normalno funkcionirati i pozitivnim primjerima osigurati funkcioniranje gospodarstva i života.

Također, cilj je da u Hrvatskoj sigurno borave domaći i strani turisti, trenutno imamo 492.000 turista, od čega 85 posto stranih.
U luke mogu uplovljavati brodovi do 200 putnika, proširena odluka o nošenju maski

Nakon analize stanja epidemiološke situacije, Nacionalni stožer civilne zaštite u prethodnih tjedan dana donio više odluka ili selektivnih mjera, podsjetio je Božinović.

26. travanj 2024 02:56