StoryEditor

Pedofilija u Katoličkoj crkvi: papa Frane priznao da je napravio veliku grešku braneći svećenike u Čileu koji su činili monstruozna djela

12. travnja 2018. - 10:45

Papa Frane priznao je u srijedu da je napravio "velike greške" u procjeni situacije u Čileu, nakon što je pročitao zaključke istrage o seksualnom zlostavljanju koje je počinilo katoličko svećenstvo. 
U pismu čileanskim biskupima koje je u srijedu navečer objavila Sveta Stolica, Papa kaže kako ih želi sazvati uskoro u Rimu kako bi razgovarali o zaključcima istrage koju je ubrzao.

Izvješće predano Papi sadrži 2300 stranica i svjedočanstva 64 osobe, prikupljene u New Yorku i Santiago de Chileu. 
Tijekom putovanja u Čile od 15. do 18. siječnja, Papa je snažno branio čileanskog biskupa Juana Barrosa, osumnjičena da je šutio o teškim zločinima svećenika pedofila Fernanda Karadime, izjavivši kako je uvjeren u njegovu nevinost i zatraživši od navodnih žrtava dokaze o krivici. 

Vatikan je Karadimu proglasio krivim 2011. za djela pedofilije iz 80-tih i 90-tih godina prošlog stoljeća. Karadimine žrtve optužile su i Juana Barrosa za suučesništvo.
Papa se potom ispričao za nespretno izgovorene riječi u zrakoplovu kojim je putovao natrag u Rim, a potom poslao u Čile uglednog istražitelja iz Vatikana da prikupi svjedočanstva navodnih žrtava. 

U pismu upućenom trideset dvojici čileanskih biskupa, koje je papa Frane objavio u srijedu, nema, međutim, nikakvog posebnog spominjanja slučaja biskupa Juana Barrosa. 

"Što se mene tiče, priznajem da sam počinio velike greške u procjeni i percepciji situacije, poglavito zbog pomanjkanja istinitih i uravnoteženih informacija", piše Papa u tom dugom "mea culpa" na španjolskom. 
Upoznavajući se s izvješćem istrage o "zloporabi moći" i "seksualnom zlostavljanju maloljetnika" koje su počinili pripadnici klera, Papa je kazao da se osjetio "preplavljen boli". 

Papa Frane spominje "brojne živote ispunjene patnjom" u prikupljenim svjedočanstvima koji su ga nagnali na "tugu i sramotu". 

Izdvojeno

06. ožujak 2021 15:29