StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetOpreza nikad dosta

Pečenje, kolači, čokolada, voće - držite svoje ljubimce podalje od blagdanskog stola. Teška spiza može biti fatalna, a ako primjetite neke od ovih simptoma...

Piše MOZAIK SD
25. prosinca 2022. - 12:02

Nije rijetkost da se tijekom blagdana ljudi časte posebnim jelima, a mnogi vlasnici pasa blagdanske delicije žele podijeliti sa svojim četveronožnim ljubimcima. No, neka uobičajena božićna jela za ljubimce su opasna. Evo nekoliko najčešćih problema povezanih s hranom na koje veterinari nailaze tijekom blagdana te što možete učiniti ako se nešto od toga dogodi vašem ljubimcu, piše Živim.hr.

Pečena purica ili odojak sigurno su među najpopularnijim blagdanskim jelima, a mnogi bi se psi i mačke složili sa svojim vlasnicima da je pečenje vrlo ukusno. No, mast prisutna u purećoj koži te višak masnoća koje dolaze uz pečenku, poput slanine ili maslaca, nisu dobar izbor za pse i mačke.

Ljubimci koji pojedu previše masti mogu razviti pankreatitis, upalu gušterače – organa koji pomaže u razgradnji masti, proteina i ugljikohidrata. Ukoliko se ne liječi, pankreatitis može utjecati na druge organske sustave, poput bubrega i jetre pa čak i uzrokovati zgrušavanje krvi. Uobičajeni simptomi pankreatitisa uključuju povraćanje i proljev. Ljubimce koji imaju pankretaitis treba odmah odvesti veterinaru, koji će obaviti krvne pretrage, uključujući i posebne testove za enzime gušterače.

Liječenje pankreatitisa uglavnom se svodi na ublažavanje simptoma. Ljubimac prima tekućinu koja mu pomaže da uspostavi ravnotežu elektrolita, uz dodatak lijekova protiv mučnine i proljeva. Ponekad mogu biti potrebni i antibiotici, kao i suplementi za zaštitu jetre i probiotici, te posebna dijetna prehrana, istižu na Živim.hr

image
Richard A. Brooks/Afp

U blagdanskim jelima često koristimo poriluk, češnjak, luk, vlasac i ljutiku. Oni su zdravi za ljude, ali za pse i mačke su toksični. Ako ih pojedu, mogu izazvati hemolitičku anemiju, bolest kod koje dolazi do smanjenja broja crvenih krvnih stanica. Znakovi anemije, koji se obično javljaju nekoliko dana nakon konzumiranja tih namirnica, uključuju povraćanje proljev, letargiju i žuticu.  Simptome intoksikacije ovim namirnicama liječe nadoknadom tekućine, antioksidansima i lijekovima protiv mučnine.

Hrana spravljena od dizanog tijesta, poput nekih blagdanskih kolača ili kruha također spada u ono što bi trebalo skloniti od ljubimaca. Kvasac u takvoj hrani može fermentirati u toplom želucu vašeg ljubimca te proizvesti toksičnu razinu etanola. Kod ljubimaca trovanje etanolom može dovesti do razvoja metaboličke acidoze, što može uzrokovati nagli pad šećera u krvi, otežano disanje, epileptičke napadaje i srčani zastoj.

Ni slastice nisu ono što bi vaši ljubimci trebali konzumirati, a to se pogotovo odnosi na čokoladu. Ono što ljude privlači čokoladi – metilksantini poput teobromina i kafeina, za ljubimce je toksično.  Znakovi trovanja čokoladom kod ljubimaca uključuju tremor, ubrzan rad srca, povraćanje, proljev, nemir pa čak i epileptičke napadaje. Trovanje čokoladom je za ljubimce stanje koje zahtijeva hitnu medicinsku intervenciju. Potrebno je isprazniti želudac ljubimca i dati potpornu terapiju s izotoničnom vodom i aktivnim ugljenom.

 Na blagdanskim okupljanima često se poslužuje grožđe koje je vrlo toksično za pse, kako svježe tako i sušeno u obliku grožđica. Ako ga pojedu, vinska kiselina u grožđu ili grožđicama može izazvati bolest bubrega. Tipični simptomi akutne bubrežne bolesti kod psa su povraćanje, proljev i povećan unos vode. Akutna bubrežna bolest je hitno medicinsko stanje. Sumnjate li na to,  odjurite najbližem veterinaru. Liječenje se obično svodi na stabiliziranje psa izotoničnom tekućinom, objavio je Živim.hr.

07. svibanj 2024 20:17