StoryEditor
Hrvatska i svijetCijanovodična kiselina u ‘zdravoj’ hrani

Pazite odakle su prehrambeni proizvodi koje kupujete za Božić - od početka ove godine s tržišta je povučeno 47 spornih, a u posljednja dva dana - tri

7. prosinca 2019. - 10:27

U posljednja dva dana s hrvatskog su tržišta povučena tri prehrambena proizvoda potencijalno opasna za ljudsko zdravlje.

Prvi je bio Aseeel maslac od povrća, u pakiranju od jednog kilograma i podrijetlom iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, u kojem su pronađene povećane količine masnih kiselina. Spomenuti su proizvod na tržište plasirale “Middle East Trgovine” iz Zagreba.

 

Drugi proizvod je konzerva s tuna komadima u biljnom ulju, turskog proizvođača, u kojoj je analizom otkrivena povećana količina histamina, što može izazvati alergijske reakcije. Konzerviranu je tunu na naše tržište stavljala Mesna industrija “Braća Pivac”.

 

Posljednji proizvod koji je uklonjen s polica trgovina spada pod zdravu hranu, a riječ je o usitnjenim sjemenkama lana, u pakiranju od 200 grama. Proizvođač je “Alnatura”, a distributer tvrtka “Muller”. U sjemenkama je, inače, pronađena povećana količina cijanovodične kiseline.

 

Kemijske opasnosti

 

Od početka ove godine s tržišta je, kako doznajemo iz Ministarstva poljoprivrede, povučeno 47 spornih proizvoda, o čemu su građani obaviješteni preko web stranica Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu. Lani su, primjera radi, iz prodaje uklonjena 62 proizvoda.

 

- Prema vrstama opasnosti utvrđeno je da se najveći broj slučajeva u tekućoj godini odnosio na kemijske opasnosti (18) te one mikrobiološke (17), dok su u samo dva slučaja utvrđena strana tijela u hrani, a u 10 slučajeva u pitanju su bile tzv. ostale opasnosti. Kategorija “ostale opasnosti” većinom se odnosila na neispravnu deklaraciju, primjerice, kad prisustvo alergena u hrani nije bilo deklarirano i tome slično - objašnjavaju nadležni iz Ministarstva poljoprivrede.

 

Napomenimo da svi veći trgovci imaju sustav samokontrole preko kojeg analiziraju dobar dio proizvoda prije negoli ih plasiraju na policu. Pritom se, naravno, uvijek može dogoditi da im promakne hrana koja nije u skladu s mikrobiološkim kriterijima, sa sastavom koji ne odgovara deklaraciji i slično.

 

Državni inspektorat, pod čijim su okriljem sve inspekcije, upitali smo hoće li nadzori veterinarskih i sanitarnih inspektora biti češći uoči božićnih blagdana, pogotovo kad se uzme u obzir da se na otvorenim tržnicama u ovo vrijeme više prodaju kvarljivi proizvodi, poput mesa, jaja i slično.

 

- Što se tiče prodaje kvarljive hrane na tržnicama u zimskim mjesecima, s obzirom na vanjsku temperaturu, važniji kriterij sigurnosti proizvoda je sljedivost i porijeklo hrane. Odnosno provjerava se dolazi li hrana iz odobrenih i registriranih objekata u kojima je proizvedena u skladu s propisima o hrani. Kvarljiva roba s mikrobiološkog stajališta predstavlja veći rizik u toplijem vremenskom razdoblju, kada se osim porijekla provjerava i mikrobiološka ispravnost. Hrana za koju se sljedivošću ne može utvrditi pouzdano porijeklo smatra se zdravstveno neispravnom i inspekcija zabranjuje promet takve hrane i naređuje neškodljivo zbrinjavanje.

 

Kontrola mesnica

 

Sektor za veterinarski nadzor i nadzor sigurnosti hrane kontinuirano provodi i ciljane inspekcijske nadzore u maloprodajnim objektima, odnosno mesnicama na području RH. Navedenim inspekcijskim nadzorima obuhvaćene su mesnice u kojima tijekom 2019. godine nije proveden nadzor ili mesnice koje su imale utvrđene nesukladnosti tijekom ove godine - objašnjavaju nam iz Državnog inspektorata.

item - id = 637124
related id = 0 -> 1158788
related id = 1 -> 1157847
19. siječanj 2022 03:20