StoryEditorOCM
Hrvatska i svijet‘nemamo izbora‘

Pavić Šimetin: Svi smo dužni cijepiti se. Za blagdane pazite na starije i bolesne, javite im se i opskrbite ih, ali nemojte provoditi vrijeme s njima

Piše šibenski.hr
8. prosinca 2020. - 10:44

Zamjenica ravnatelja HZJZ-a dr. Ivana Pavić Šimetin rekla je jutros u HRT-ovoj emisiji Studio 4 da nemamo drugog izbora nego odazvati se cijepljenju.

Pavić Šimetin navela je da je na jučerašnji dan u Zagrebu na koronavirus bilo pozitivno oko 420 djece u školskoj dobi te 2009 ukupno u Hrvatskoj.

- U Gradu Zagrebu je ovih 420 podijeljeno skoro potpuno jednako između osnovnih i srednjih škola tako da ih je 214 u osnovnoj, 215 u srednjoj školi, dodala je.

Navela je i da ipak postoji razlika između osnovnih i srednji škola - u osnovnim školama 1 posto ih je pozitivno, a u srednjoj 2 posto.

Na pitanje kako komentira uvođenje online nastave za srednje škole iako se pokazalo da razredi i škole ipak nisu žarišta korone odgovorila je kako se to uvodi s obzirom na visoku incidenciju općenito u društvu, da se bliže blagdani u kojima će se obitelji nalaziti i da je potrebno smanjiti općenito kretanje u društvu i mobilnost građana.

- Znači, više zbog potrebe u odnosu na ostatak društva nego što bi same škole bile problem, rekla je Pavić Šimetin.

Naglasila je i da od škola na daljinu neće biti velikog efekta ako se djeca, pogotovo srednjoškolci, koji imaju najveću socijalnu mrežu, imaju mogućnost drugdje nalaziti.

Pavić Šimetin rekla je da je i testiranje na radnim mjestima sigurno dio strategije.

- Vrlo brzo krenut ćemo s domovima za starije i nemoćne, odnosno s ustanovama pružateljima usluga smještaja u sustavu socijalne skrbi gdje će osim testiranja korisnika domova biti i testiranje djelatnika doma, i to zapravo djelatnika tih ustanova frekventnije nego korisnika jer nam je upravo ta populacija najvažnija da je na neki način sačuvamo i da se među njima, ako se pojavi netko tko je pozitivan, što prije udalji s radnog mjesta, poručila je Pavić Šimetin.

Rekla je i da svatko treba dati sve od sebe i odreći se užitaka i stvari koje su bile normalne u vrijeme Božića da bi sve imalo smisla.

- Moramo znati da nama u Hrvatskoj srednjoškolska populacija ima dosta visoku stopu zaraze, ali je ipak veća u radnoj populaciji od 25 do 65 godina. Svatko od nas može biti ili u periodu prije nego što je razvio znakove bolesti, onih 48 sati kad može biti zarazan za druge, ili pak može biti s vrlo blagom slikom bolesti ili bez znakova bolesti. Iako mislimo za sebe da smo zdravi, možemo biti zarazni za druge i možemo druge zaraziti.

Ne bi nam se smjelo dogoditi da se to odnosi na naše starije članove obitelji ili članove obitelji koji su bolesni, koji imaju predispozicije za teži oblik bolesti COVID-19. Trebamo se pobrinuti za njih za vrijeme praznika, opskrbiti ih sa svim što treba, javiti im se, ali nikako ne provoditi vrijeme s njima, pogotovo u situacijama u kojima se ne mogu držati niti distanca niti nositi maska, upozorila je Pavić Šimetin.

Na pitanje zašto maske moraju nositi i oni koji su preboljeli virus odgovorila je da u medicini vrlo rijetko nešto "100 posto", već se uvijek radi o izgledima, rizicima, šansama... To se posebno odnosi sad na koronavirus.

Naime, kako je objasnila, ljudi tri mjeseca nakon preboljene bolesti ne trebaju ići u samoizolaciju ako su došli u kontakt s pozitivnom osobom, ali ipak moraju nositi masku jer je imunost takva da će ih najvjerojatnije zaštiti od toga da se mogu ponovno zaraziti, ali ne i od toga da na njihovoj sluznici nosa i ždrijela može živjeti virus i širiti se dalje u okoliš prema drugim ljudima.

- To je više nošenje maske da se zaštiti drugi nego da se zaštiti sebe, dodala je Pavić Šimetin.

Pavić Šimetin također je poručila da cijepljenje nema alternativu.

- Nemamo drugog izbora nego krenuti u cijepljenje i odazvati se cijepljenju. Ne nalazim razloga zbog kojeg bi netko o tome uopće mogao spekulirati i misliti da se upravo on ili ona ne treba cijepiti. Čini mi se da smo to dužni svi, prema sebi samima i prema svojim obiteljima, a i prema društvu u cjelini, zaključila je.

04. lipanj 2023 16:47