StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetBožićna poruka iz Vatikana

Papa Franjo poručio čovječanstvu da mu je sad najpotrebnija solidarnost, a države je pozvao da dijele cjepivo protiv koronavirusne bolesti

Piše Hina
25. prosinca 2020. - 13:42

Papa Franjo u božićnom je obraćanju u petak poručio čovječanstvu da mu je sad najpotrebnija solidarnost, a države je pozvao da dijele cjepivo protiv koronavirusne bolesti, ističući da se zidovi nacionalizama ne mogu graditi kako bi se zaustavila pandemija koja ne poznaje granica.

Kao znak novih vremena svoju tradicionalnu poruku gradu i svijetu "Urbi et Orbi" Papa nije izgovorio s balkona Bazilike sv. Petra pred desecima tisuća vjernika nego iz palače virtualno, prenose svjetske agencije.

Pandemija i njezine društvene i ekonomske posljedice dominirale su njegovim obraćanjem u kojemu je pozvao na globalno jedinstvo i pomoć narodima koji pate zbog sukoba i humanitarnih kriza.

"Neka Sin Božji obnovi kod političkih i vladinih vođa duh međunarodne suradnje počevši od zdravstvene skrbi tako da se svima osigura pristup cjepivu i liječenju. Suočeni s izazovima koji ne poznaju granice, ne možemo podizati zidove. Svi smo u istom čamcu".

Papa Franjo u tradicionalnom je božićnom obraćanju poručio da je svijetu potrebno bratstvo u vrijeme pandemije.
"U ovom povijesnom trenutku obilježenom ekološkom krizom i ozbiljnim ekonomskim i društvenim neravnotežama pogoršanim pandemijom koronavirusa najvažnije je da priznamo jedni druge kao braću i sestre", kazao je argentinski poglavar Katoličke Crkve.

Pozvao je na konkretnu bratsku solidarnost koja izlazi iz okvira obitelji, etničke pripadnosti, religije, jezika i kulture.
"A to se odnosi i na odnose između ljudi i naroda", poručio je Jorge Bergoglio u obraćanju gradu i svijetu.

Taj poziv na solidarnost odnosi se "posebno na najranjivije ljude, bolesne i sve one koji su u ovim vremenima bez posla ili su u ozbiljnim problemima zbog ekonomskih posljedica pandemije, te također prema ženama koje, tijekom ovih mjeseci zatvaranja, pate od obiteljskog nasilja ".

San o bratstvu suočen sa socijalno-ekonomskim nejednakostima, često suprotan "neoliberalnoj dogmi" predstavlja jednu od glavnih poruka gotovo oam godina pontifikata pape Franje.

No sad je posebno često zastupljen u njegovim govorima od početka pandemije covida-19.
"Moje su misli sada s obiteljima: onima koje se danas ne mogu okupiti, kao i onima koji moraju ostati u svojim domovima", rekao je na kraju poruke.

"Neka Božić bude prilika za sve da ponovno otkriju obitelj kao kolijevku života i vjere - mjesto na kojem se prigrli ljubav, dijalog, oprost, bratska solidarnost i dijeli radost, izvor mira za svo čovječanstvo".

 

23. veljača 2024 02:38