StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetDAROVITI KOMUNIKATOR

Papa Franjo osudio ‘dezinformacije‘ i lažne vijesti, nazvavši ih "prvim grijehom novinarstva"

Piše HINA
26. kolovoza 2023. - 16:21
Papa Frane, u nazočnosti vojnog biskupa Jure Bogdana pozdravlja Marka Bralića, voditelja klape ‘Sveti Juraj‘Privatni Album/


- Papa Franjo osudio je u subotu "dezinformacije" i lažne vijesti koje, u pokušaju da se utječe na javno mnijenje, po njegovu mišljenju, predstavljaju "prvi grijeh novinarstva".
"Dezinformacije su prvi od grijeha, od pogrešaka, nazovimo to tako - novinarstva", rekao je za vrijeme audijencije u Vatikanu u sklopu dodjele novinarskih nagrada kojoj su prisustvovali talijanski novinari. 
"Dezinformacija je jedan od grijeha novinarstva, a postoje četiri: dezinformacija - kada novinar ne informira ili dezinformira; kleveta koja se ponekad koristi; blaćenje, koje je različito od klevete, ali ipak uništava; i četvrti je - sklonost skandalu", rekao je Sveti Otac. 
"Zabrinjavaju me, primjerice, manipulacije kojima se služe oni koji šire lažne vijesti nastojeći tako utjecati na javno mišljenje", pojasnio je Franjo, pozvavši na "povećanu odgovornosti" u "dramatičnoj situaciji kroz koju prolazi Europa, s obzirom na nastavak rata u Ukrajini”.
"Nadam se da će se omogućiti i dati prostor glasu mira i onima koji su angažirani na okončanju ovog sukoba, kao i mnogima drugima", rekao je.
Daroviti komunikator, 86-godišnji argentinski papa, koji bi sljedeći tjedan trebao otputovati u Mongoliju, od svojega izbora do danas dao je brojne intervjue pri čemu je pokazao puno više spontanosti od svoga prethodnika Benedikta XVI.
 

25. veljača 2024 03:16