StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetTRŽNICA U PEKINGU

Panika zbog novog žarišta korone u Kini: ‘Ovdje je ratno stanje, dijelovi grada su blokirani‘

Piše Hina
15. lipnja 2020. - 09:14

Kina je u ponedjeljak izvijestila o 49 novih slučajeva covida-19 dok se Peking nastoji izboriti s novim žarištem zaraze koronavirusom povezanim s tržnicom u glavnom kineskom gradu.

Od ukupnog broja novozaraženih u Kini 36 se odnosi na glavni grad u kojemu su tisuće testirane nakon što je na veletržnici Sinfadi u četvrti na jugozapadu grada iznenada prošlog tjedna izbila zaraza.

Ta tržnica osigurava 90 posto svježeg voća i povrća za Peking.  

Prema lokalnim dužnosnicima u pogođenoj četvrti "ratno je stanje" i neki dijelovi grada su u blokadi te je zabranjeno putovanje između pojedinih dijelova grada.

Veletržnica je zatvorena, a testiranjem su obuhvaćeni deseci tisuća stanovnika te je grad pokrenuo akciju ulaska u trag svim osobama koje su bila na toj tržnici ili su bile u kontaktu s posjetiteljima tržnice.

Dio škola otkazao je nastavu.

"Rizik širenja epidemije vrlo je visok pa moramo poduzeti odlučne mjere", kazao je glasnogovornik pekinške gradske uprave Xu Hejiang na konferenciji za novinare u ponedjeljak.

Veletržnica Sinfadi 20 puta je veća od one u Wuhanu iz koje je krenula pandemija covida-19 i na njoj se preprodaje tisuće tona hrane.

Tijekom protekla četiri dana Peking je potvrdio ukupno 79 slučajeva zaraze koronavirusom.

U četvrtima u okolini tržnice uvedene su dodatne mjere poput strože kontrole kretanja ljudi i vozila, dezinfekcija i mjerenje tjelesne temperature. 

Peking je u potrazi za zaraženima od nedjelje proveo 76.499 testiranja, a pozitivno je 59 osoba, kazao je u ponedjeljak glasnogovornik gradskog povjerenstva za javno zdravstvo Gao Xiaojun.

Svjetska zdravstvena organizacija izvijestila je u nedjelju da ju je Peking izvijestio o novom slučaju.

Epidemiolog kineske vlade kazao je da sekvenciranje DNK virusa na veletržnici pokazuje da je mogao stići iz Europe.

28. svibanj 2023 08:12