StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPanika u Americi

Paketi za koje se vjeruje da sadrže eksplozivna sredstva dostavljeni su u domove bivših demokratskih američkih predsjednika i njujorški ured CNN-a

24. listopada 2018. - 21:42

Paketi za koje se vjeruje da sadrže eksplozivna sredstva dostavljeni su u srijedu u domove bivših demokratskih američkih predsjednika i njujorški ured CNN-a.
Sumnjivi paketi otkriveni su i uklonjeni kako bi se provela sigurna detonacija, rekli u dužnosnici. Nema ozlijeđenih osoba.
CNN je izvijestio da je paket pronađen u njegovoj sobi za poštu i da je bio adresiran na bivšeg direktora CIA-e Johna Brennan, kritičara predsjednika Donalda Trumpa i čestog komentatora na CNN-u.

Paket poslan u dom bivše državne tajnice Hillary Clinton i njezina supruga Billa Clintona presretnut je izvan rezidencije u Chappaquai u New Yorku.

Paket za bivšeg predsjednika Baracka Obamu poslan je u njegov ured u Washingtonu, priopćila je u srijedu tajna služba.
Prostorije CNN-a u New Yorku evakuirane su iz opreza, izvijestila je televizijska mreža, prenosi agencija dpa.
CNN navodi, pozivajući se na izvor u policiji, da su vlasti postupale s paketom kao s pravim eksplozivnim sredstvom. Nakon evakuacije iz Time Warner centra na Manhattanu mreža je nastavila emitirati.

"Radimo s vlastima kako bismo utvrdili težinu situacije", rekao predsjednik CNN-a Jeff Zucker.
Po njegovim riječima, tvrtka iz opreza provjerava na eksploziv druge urede diljem svijeta.
Brennan je rekao u kolovozu da su Trumpove akcije "izdajničke" i opisao ga je kao nekoga "pijanog na vlasti".

Bivši predsjednik Bill Clinton bio je kod kuće kada je otkriven paket poslan u njegovu rezidenciju, navodi se u novinskim izvješćima. Bivša državna tajnica Hillary Clinton bila je na Floridi.
Tajna služba, koja štiti sadašnje i bivše dužnosnike američke vlade, kaže da su paketi otkriveni tijekom rutinskog postupka skeniranja pošte. Ni Clintoni niti Obame nisu bili izloženi riziku od primanja sumnjivih paketa, navodi Tajna služba.

Američki predsjednik Donald Trump obaviješten je o sumnjivim paketima i "tomu pristupamo vrlo ozbiljno", rekao je visoki dužnosnik Bijele kuće. Pojavila su se izvješća i o drugim sumnjivim paketima. 
U državi Floridi sumnjiv paket  pronađen je blizu ureda Debbie Wasserman Schultz, bivše predsjednice nacionalnog odbora Demorakratke stranke, priopćila je policija.

Njezin je ured evakuiran nakon prispješća pošiljke,izvijestilo je WFOR-TV u Miamiju, citirajući izjavu policije u Sunriseu.
Tajna služba, zajedno s policijom u New Yorku i Washingtonu, istražuje tko je poslao pakete koji su slični onome pronađenom u ponedjeljak u domu milijardera i filantropa Georgea Sorosa u New Yorku.

Sorosova zaklada u utorak je povezala taj paket s "govorom mržnje" koja dominira u američkoj politici.

"Ti činovi terora su vrijedni prezira i tko god stoji iza toga bit će pozvan na odgovornost...", rekla je glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders.
Istraga se vodi i bit će poduzete "sve odgovarajuće akcije kako bi se zaštitili svi koje ugrožavaju te kukavice", rekla je.
Predsjednička savjetnica Ivanka Trump snažno je osudila te pokušaje napada.
"Nema izgovora - Amerika je bolja od ovoga", napisala je ona na Twitteru.

07. svibanj 2024 21:51