StoryEditor
Hrvatska i svijetPobunjenika sve manje

Pada otpor prosvjetara koji se odbijaju testirati na COVID-19, stižu upozorenja pred otkaz

Piše Marijana Cvrtila/SD
23. studenog 2021. - 08:34

Zaposlenima u prosvjeti, koji prilikom dolaska na posao odbijaju predočiti bilo kakav dokaz o tome da su cijepljeni ili preboljeli COVID-19, odnosno da su testirani, ravnatelji su počeli izdavati prva upozorenja o mogućnosti dobivanja izvanrednog otkaza zbog kršenja sigurnosne mjere obveznog testiranja državnih, javnih i lokalnih službenika koju je Nacionalni stožer civilne zaštite donio 12. studenoga.

Prema izjavama ravnatelja osnovnih i srednjih škola, neki su djelatnici prva upozorenja dobili već u petak, a nekima su ona izrečena u ponedjeljak.

Nakon turbulentnih događaja i nemilih scena pred školama prošloga tjedna, broj onih koji i dalje pružaju ovakvu vrstu otpora ipak se znatno smanjio, iako nijedna institucija, uključujući i Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZO), zasad nema zbirne podatke o tome koliko je djelatnika škola dosad dobilo ovakva upozorenja. Prema informacijama Hrvatske udruge ravnatelja osnovnih škola (HUROŠ), procjene su da je u tome sustavu između 20 do 30 djelatnika dosad dobilo prvo upozorenje.

– Danas je većina ravnatelja počela izdavati prva upozorenja o kršenju odluke Stožera, međutim, sada imamo problem jer takvi djelatnici ta upozorenja ne žele potpisivati. Neki od njih pokušavaju i dalje ući u školu bez ikakve potvrde, neki učitelji se na ulazu "provuku" s djecom i uđu u razrede pa ravnatelji moraju intervenirati. Jedan od kolega ravnatelja je, na primjer, morao izvesti djecu iz razreda zbog takvih upada. Ipak, čini mi se da je stanje nešto smirenije nego prošli tjedan, a i dio onih koji su odbijali testiranje otvorio je bolovanja – ispričala je ravnateljica OŠ "Novska" Antonija Mirosavljević, predsjednica HUROŠ-a.

Dodaje kako su se za stanje u školama zainteresirali i predstavnici osnivača (gradovi, županije), razgovara se i o mogućnosti angažiranja zaštitara, ali ponajviše zbog onih koji se okupljaju ispred škola u znak solidarnosti s "pobunjenicima", iako nisu djelatnici škola.

Sindikati školstva izvještavaju o još manjim brojkama, odnosno raspolažu podacima o eventualno tri, četiri njihova člana koji su dosad dobili ovakva upozorenja. Željko Stipić, predsjednik školskog sindikata Preporod, kaže kako će prve podatke imati krajem dana u ponedjeljak, ali je taj sindikat već pripremio "šprancu" za očitovanje radnika koja može biti pravna osnova za eventualne daljnje tužbe u slučaju otkaza ugovora o radu.

Također, u školama doznajemo kako nema posebnog profila djelatnika koji odbijaju testiranje i predočenje bilo kakvih potvrda – ima i nastavnika (svih predmeta), učitelja, spremačica, a u Nezavisnom sindikatu zaposlenih u srednjim školama (NSZSŠ) zamijetili su tek kako je nešto veća pojavnost u – glazbenim školama. Također, zamjetno je da najmanje otpor potvrdama i testiranju pruža administrativno osoblje, to jest tajnici i računovođe.

– Ne radi se o velikom broju ljudi. U petak smo imali informaciju kako 42 naša člana iz cijele Hrvatske odbijaju testiranja, što je tek 0,5 posto našeg članstva. Ali u ponedjeljak nam je samo troje potvrdilo da su dobili upozorenja, što znači da su ostali predočili nekakav dokaz – kaže Nada Lovrić, predsjednica NSZSŠ-a.

Taj je sindikat također svima njima osigurao pravnu zaštitu, ali svoje članove koji odbijaju testiranja upozoravaju i kako eventualni daljnji radni sporovi zbog otkaza mogu u prosjeku trajati i po dvije, tri godine u kojima mogu ostati bez plaća.

Za sada informacije o masovnijim upozorenjima svojih članova nema ni najveći sindikat u nas, Sindikat hrvatskih učitelja (SHU), koji broji oko 23 tisuće članova.

– Dio ljudi odbija pokazati COVID potvrde, iako ih ima, a dio se ne želi ni cijepiti ni testirati. Naši pravni savjetnici i voditelji ureda zaprimili su od prošlog tjedna 57 takvih poziva, a obrasce koje smo im poslali povratno je ispunilo njih 30-ak. Međutim, u ponedjeljak nitko nije javio da je dobio upozorenje – izvijestila je Sanja Šprem, predsjednica SHU.

U školama kažu kako su zamijetili da se "pobunjenici" najviše okupljaju oko novoosnovanog sindikata "Prosvjetitelj", međutim, unatoč našim pokušajima, od toga sindikata nema nikakvih odgovora na poslana pitanja.

PROCEDURA JE JASNA: Upozorenja prije otkaza

Podsjetimo, Uprava za odgoj i obrazovanje MZO-a poslala je ravnateljima prijedlog mogućeg načina postupanja prema djelatnicima koji odbijaju predočiti COVID potvrde ili se testirati najmanje dva puta u sedam dana: u prvom (pisanom) upozorenje zbog kršenja te mjere opominje ih se da dva dana nisu dostavili ni predočili niti jedan od potrebnih dokaza, slijedom čega ih kao poslodavac (ravnatelj) poziva da isto žurno dostave u roku od idućih pet dana.

Ako to ne učine, poslodavac upozorava kako će biti primoran postupiti sukladno članku 116. Zakona o radu – dakle, pokrenuti izvanredni otkaz ugovora u radu. Ipak, iz Uprave predlažu da se izvanredni otkaz ne daje odmah nego mu može prethoditi drugo (pisano) upozorenje u kojemu se djelatniku skreće pozornost da u proteklih sedam dana nije dostavio ni predočio nijedan potreban dokaz, niti opravdao svoj izostanak na drugi odgovarajući način, slijedom čega mu poslodavac izriče upozorenje pred pokretanje postupka izvanrednog otkaza ugovora o radu, sukladno članku 116. Zakona o radu.

Takav djelatnik, sukladno članku 119. ZOR-a, ima pravo na očitovanje, a isti zakon predviđa i kako se ugovor o radu može izvanredno otkazati samo u roku od petnaest dana od dana saznanja činjenice na kojoj se izvanredni otkaz temelji.

Također, navodno bi se detaljnije sankcije vezane za sve prekršitelje odluke Nacionalnog stožera o COVID potvrdama u državnom i javnom sektoru trebale urediti kroz izmjene Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti. O tome se dosad pisalo u kontekstu uvođenja kazni za odgovorne osobe u pravnim osobama koje ne primjenjuju odluke Stožera o COVID potvrdama, poput sinjskoga gradonačelnika Mire Bulja, načelnika općine Primošten Stipe Petrine, ili predsjednika RH Zorana Milanovića.

item - id = 1145188
related id = 0 -> 1147759
related id = 1 -> 1147710
02. prosinac 2021 10:16