StoryEditorOCM

Pacijentica naše bolnice slikala večeru s ‘nepredviđenim komadom mesa‘. Pogledajte što su joj poslužili uz blitvu i krumpir!

Piše Šibenski.hr
15. listopada 2022. - 16:09

Malo tko u bolnici previše razmišlja o bolničkoj hrani, misli su usmjerene ka zdravljenju. Uostalom, bolnička je spiza odavno došla na loš glas i nije da itko očekuje jelo vrijedno michelinove zvjezdice. Ako je suditi po iskustvima pacijenata, hrana u bolnicama je uglavnom "bljak", grozna, nejestiva, loše začinjena, nedovoljna, preskromna, hladna...

image

Č i t a t e lj i c a

Ako pak pogledate službene stranice bolnica one jelovnik pojašnjavaju malo drugačijim riječima:

- Pri planiranju prehrane bolesnika uzima se u obzir vrsta i stupanj bolesti te biološka potreba organizma. Prilikom izrade jelovnika, važna stavka je pravilan odabir sezonskih namirnica mediteranskog podneblja, kulinarska obrada te broj i raspored obroka. Jelovnici su temeljeni na posljednjoj Odluci o standardu prehrane bolesnika u bolnicama. Unatoč tome, neprestano se radi na poboljšavanju i osuvremenjivanju bolesničke prehrane na temelju prakse i novih znanstvenih dokaza u struci.

image
PRIVATNI ALBUM

Ajmo se malo uhvatiti dijela koji kaže kako je "važna stavka pravilan odabir sezonskih namirnica mediteranskog podneblja". Naime, naša čitateljica poslala nam je  sliku večere u jednoj dalmatinskoj zdravstvenoj ustanovi. I doista, koriste se sezonske namirnice mediteranskog podneblja - blitva i riba. Blitva je poznato je odlična za zdravlje srca, mozga, kostiju, dok riba sadrži dvije posebno važne omega-3 masne kiseline - EPA i DHA. Jelo bi bilo nutritivno i zdravo, baš kako treba da su u pjatu nije nepredviđeno našla i - uholaža!

Večeru pacijentica očekivano nije pojela jer kaže nije ljubitelj takve vrste mesa...

Lažno ih se optužuje

Uholaže (žuželjice, škarice, uljeze, uloge, kožaši, uložine; lat. Dermaptera) su red manjih, vitkih, ponešto sploštenih kukaca kojima su krila jako smanjena i čvrsto hitinizirana u sjajni oklop nalik koži, a obilježava ih par oštrih jako hitiniziranih izraštaja (cerci) na zatku. Nazvane su prema pogrešnom vjerovanju da mogu ući u uho te snažnim škaricama probiti bubnjić, navoi Wiki.

Tijela su im smeđe do crne boje. Stražnja se krila pri mirovanju slažu uzduž i poprijeko tako da stanu pod mala prednja krila. Rijetko lete. Neke vrste nemaju krila. Prvi prsni kolutić je velik i pokretan. Nitasta ticala su im srednje duljine. Noge služe za hodanje. Kliješta su u mužjaka krupnija i zakrivljenija nego u ženke a služe za obranu od drugih malih životinja, u nekih vrsta za slaganje krila pod pokrilje, u nekih pri parenju. U opasnosti ih prijeteći podižu.

Po danu se uglavnom skrivaju, a po noći se hrane najčešće trulim biljnim plodovima, biljnim ušima, grinjama i jajima leptira.

20. travanj 2024 01:12