StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetBROJIMO LI SITNO?

Oxfordsko cjepivo funkcionira savršeno, gradi jak imunosustav, testiranja u tijeku, rezultati prije kraja godine: Čini sve što smo od njega očekivali

Piše M.P.
24. listopada 2020. - 14:54

Sve što želim za Božić je... cjepivo protiv COVID-a 19! Moglo bi se reći da tako ove godine na planetu Zemlji zvuči "remake" božićnog klasika, a prema najavama Oxfordskog sveučilišta, želja bi se čovječanstvu – ili barem njegovu privilegiranijem dijelu – mogla i ispuniti.

Naime, cjepivo kompanije "AstraZeneca" ("British multinational pharmaceutical and biopharmaceutical company"), nastalo u suradnji sa Sveučilištem u Oxfordu, navodi se u izvješću, "ispravno prati programirane genetske upute za uspješno stvaranje snažnog imuniteta".

Istraživanje je pokazalo da najželjnije iščekivano cjepivo funkcionira "savršeno" i da gradi snažan imunosustav, prenose britanski mediji.

– Ovo cjepivo čini sve što smo od njega očekivali – sažeo je u najavi David Matthews, stručnjak virolog sa Sveučilišta u Bristolu, koji je vodio istraživanje učinkovitosti cjepiva i klinička istraživanja.

{embed_photo}1631842{/embed_photo}

To je spomenutu kompaniju "AstraZeneca" dovelo nadomak tronu u pronalasku cjepiva, te se trenutno na globalnoj razini smatra predvodnikom u istraživanjima i razvoju.

Kratak prekid

Klinička testiranja na velikom rasponu ispitanika provode se u nekoliko država širom svijeta: u Brazilu, SAD-u, Velikoj Britaniji i drugima, a rezultati se očekuju prije kraja godine.

Tada bi se na tržište mogla staviti cjepiva nazvana ChAdOx1 ili AZD1222, napravljena u osnovi korištenjem virusa obične prehlade, adenovirusa, a izuzetog na, pazite sad, čimpanzi.

Laički, potom je obrisano dvadesetak posto njegovih "instrukcija", čime je onemogućeno repliciranje cjepiva, ali i prijenos bolesti na čovjeka.

Podsjetimo, treća i posljednja faza ispitivanja oxfordskog cjepiva nakratko je prekinuta prošlog mjeseca nakon što su se na jednom od dragovoljaca razvili neželjeni efekti. Nezavisna komisija utvrdila je, međutim, da nije opasno nastaviti s testiranjem, ali je ono i dalje obustavljeno u Americi. No, u tijeku je i dalje u Velikoj Britaniji, Indiji i na drugim lokacijama.

Proteklog tjedna javljeno je da je jedan od volontera u ispitivanju cjepiva preminuo, ali je utvrđeno da je on bio u placebo-skupini te je zapravo cijepljen protiv meningitisa, a nije eksperimentalno cijepljen protiv COVID-a 19, kako je mislio.

08. svibanj 2024 05:01