StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetIznenađujuće brojke

Ovomu se nitko nije nadao: Hrvatska bi mogla imati uspješniju sezonu negoli je o tomu mogla i sanjati. Evo, kojih turista ima najviše

Piše Šibenski.hr
31. srpnja 2021. - 20:47

U Hrvatskoj ljetuje oko milijun turista, od kojih je 855 tisuća stranih gostiju, javlja RTL.

Hrvatska ovog vikenda bilježi neočekivano dobre brojke u turizmu i prometu. Tijekom cijelog dana trajale su velike gužve na svim važnijim prometnicama u zemlji. Hrvatska je puno bliže obaranju rekorda iz 2019. nego što se itko nadao, s obzirom da i dalje traje pandemija koronavirusa.

Samo danas tijekom dana na autocestu Lučko ušlo je oko 35 tisuća vozila, a izašlo ih je oko 14 tisuća na Demerju. Kolona na Lučkom u kasnim popodnevnim satima bila je duga oko tri kilometra.

"S jučerašnjim danom 87 tisuća vozila je prošlo na ulazu i izlazu i to je na 2019. povećanje od 5 posto. I današnji dan je dosta jak i nadam se da će bit dosta dobro, kazao je Ivan Ribičić, direktor Sektora za naplatu cestarine u HAC-u.

Ove godine hrvatskim autocestama prošlo je više od 26 milijuna vozila te je naplaćeno milijardu i 333 milijuna kuna cestarine, što je tristo milijuna više nego u istom razdoblju lani. No, također je to oko 200 milijuna kuna manje njego u srpnju 2019. godine, doznaje RTL.

U Hrvatskoj danas ljetuje oko milijun turista, od kojih je 855 tisuća stranih gostiju. Najviše je Nijemaca, Slovenaca, Poljaka i Austrijanaca, a najviše odmaraju u Istri, na Kvarneru i u srednjoj Dalmaciji.

Rije je o velikom porastu u odnosu na sezonu lani, kada je u isto vrijeme u Hrvatskoj boravilo 770 tisuća turista.

Ovo nam je najudarniji vikend. Preko 65 tisuća putnika, preko 15 tisuća vozila, dvije izvanredne linije. Ima nervoze, ima problema, ali nastojimo ih riješiti koliko možemo. Ima stresa, ali sezona je, kad će toga biti ako ne sad?", kazala je Jelena Ivulić iz Jadrolinije.

Sve u svemu, izgleda dobro. Srpanjske rupe nije bilo, a kolovoz tek stiže. Ostanu li epidemiološke brojke pod kontrolom, smiješi nam se sezona kakvu nitko nije očekivao, zaključuje RTL.

16. travanj 2024 22:21