StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetDUGOTRAJNI PROBLEMI

Ovo su znakovi da se vaša pluća nisu u potpunosti oporavila od covida-19. Hoće li se šteta s vremenom sanirati?

Piše Mozaik SD
22. travnja 2023. - 10:11

Unatoč oporavku od covida-19, pacijenti još uvijek mogu osjetiti dugotrajne učinke bolesti. Pandemija je izazvala teška oštećenja pluća kod mnogih pacijenata. Neki su simptomi bili toliko jaki da se govorilo da su nepovratni. Međutim, studije sugeriraju da bi se šteta s vremenom mogla umanjiti. Evo nekih simptoma koji mogu postojati u plućima dugo nakon oporavka od COVID-a.

POMANJKANJE DAHA

Sveobuhvatni pregledi srca i pluća mogli bi pomoći u određivanju zašto neke osobe koje su preboljele covid-19 još uvijek imaju kratak dah. Nekoliko je pacijenata prethodno imalo redovita testiranja, kao što su testovi plućne funkcije, ehokardiogrami, rendgenske snimke prsnog koša ili standardni testovi aktivnosti, s rezultatima koji su bili normalni ili nisu upućivali na razlog zašto su još uvijek osjećali kratak dah, piše TimesOfIndia.

TEKUĆINA U PLUĆIMA

Pacijenti s covidom-19 često imaju prekomjernu količinu tekućine u plućima, što čini disanje izazovnim. U ranim fazama bolesti, proteinska tekućina koja curi u pluća pacijenata s covidom-19 može postojati neko vrijeme.

IZGLED MLJEVENOG STAKLA U PLUĆIMA

Plućni simptomi covida mogu se vidjeti na snimanju pluća, a nalikuju brušenom staklu. Akutna i kronična brušena zamućenja mogu se razlikovati jedan od drugog. Vježbe koje poboljšavaju disanje mogu pomoći kod ovakvih posljedica čišćenjem sluzi i drugih tekućina iz pluća i povećanjem oksigenacije u njima.

SINDROM AKUTNOG RESPIRATORNOG DISTRESA

U jedinicama intenzivne njege diljem svijeta pandemija covida-19 rezultirala je porastom pacijenata sa sindromom akutnog respiratornog distresa.

 
20. travanj 2024 05:09