StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetKARTA IZOLACIJE

Ovo je tjedan u kojem diljem svijeta mjere napokon popuštaju, otvaraju se škole, saloni, kafići, plaže, trgovine, a Hrvatske u toj priči i dalje nema

Piše Silvana Uzinić
21. travnja 2020. - 08:22

Ovih dana, kako kod nas u Hrvatskoj, tako i u nizu ostalih zemalja, stižu ohrabrenja u vidu popuštanja protuepidemijskih mjera.

Tako je prije svega Njemačka od ovog tjedna olabavila neke mjere karantene, a prate je Austrija i Danska. Čak bi se moglo reći da većina zemalja ima plan za skoro popuštanje u čemu se za sada izuzimaju Francuska, Italija, Španjolska, ali i Rusija i Turska.

Evo kratkog pregleda...

NJEMAČKA

Od ovog ponedjeljka dozvoljen je rad trgovinama manjim od 800 četvornih metara bez obzira na ponudu, a radit će i prodavaonice automobila, bicikala kao i knjižare s osiguranim razmakom između kupaca. Preporučeno je da se otvore škole od 4. svibnja, a u nekima bi nastava za polaznike viših razreda srednjih škola mogla započeti već ovog tjedna.

U Saskoj je, kako prenose agencije, dozvoljeno održavanje vjerskih obreda uz pridržavanje pravila razmaka. U Njemačkoj je do nedjelje ukupan broj umrlih 4404.

AUSTRIJA

Do kraja travnja vlada planira predstaviti plan postupnog otvaranja restorana i turističkog sektora. Od utorka su otvoreni vrtni centri i prodavaonice površine manje od 400 kvadratnih metara, u koje je, kao i u veće dućane, obavezan ulazak s maskom. Masku je obavezno nositi i u javnom prijevozu te u taksijima.

Koronavirus potvrđen kod 14.671 osobe, dok su 443 umrle.

image
Prve mušterije se u Kopenhagenu već šišaju
Liselotte Sabroe/AFP

DANSKA

Otvorili su frizerske salone, zubarske ordinacije i autoškole, rade i fizioterapeuti.

FINSKA

Razmatra se ukidanje ograničenja prometa koje nije od ključne važnosti za svakodnevni život u području Helsinkija, ali većina ostalih mjera ostaje na snazi do 13. svibnja.

LITVA

Od prošlog četvrtka otvorene su trgovine koje imaju izravan ulaz s ulice, kao i servisi za popravke i praonice pod uvjetom da izravan kontakt s klijentom ne traje dulje od 20 minuta. Nove uredbe očekuju se 27. travnja.

NORVEŠKA

Otvorili su dječje vrtiće, ali neki roditelje i dalje ne žele slati djecu.

ŠVEDSKA

Uskoro će početi nastava završnih razreda gimnazija u školama kako bi im se olakšala priprema za upise na fakultete. Volvo Cars pozvao je 25.000 radnika na posao. Do ponedjeljka ujutro u Švedskoj je ukupno bilo oko 14.500 zaraženih i najmanje 1570 smrtnih slučajeva.

ŠVICARSKA

Plan je u tri faze postupno otvarati škole i djelatnosti koje su bile prekinute mjesec dana. Od 27. travnja frizeri i psihoterapeuti moći će početi ponovo raditi pod određenim uvjetima. Od 11. svibnja planira se otvaranje škola. Barovi i restorani ostaju zatvoreni do 6. lipnja. Do sada je od koronavirusa umrlo 973 ljudi.

image
Janek Skarzynski/AFP

POLJSKA

U Poljskoj su od ovog tjedna otvoreni javni parkovi i šume. Najavljeno je da će se razmotriti pravila o broju kupaca u dućanima.

ČEŠKA

Veći dućani će vrata otvoriti 11. svibnja, a 8. lipnja će početi raditi restorani i trgovački centri. Također počinju s radom i tvornice.

MAĐARSKA

Njemački proizvođač vozila Audi ponovno je pokrenuo pogone u Mađarskoj, a Daimler i japanski Suzuki najavljuju ponovo pokretanje proizvodnje u ograničenom opsegu krajem mjeseca.

BUGARSKA

Parlament je još 6. travnja izglasao ublažavanje nekih ograničenja i sankcija donesenih u ožujku, uključujući otvaranje tržnica. Također su smanjene kazne za neke aktivnosti.

SRBIJA

Od utorka, 21. travnja, policijski sat trajat će od 18 sati do pet ujutro, umjesto od 17 sati, a također se se osobama starijim od 65 godina omogućiti kretanje po pola sata u razdoblju od 18 sati do jedan sat poslije ponoći utorkom, petkom i nedjeljom.

Podsjetimo da su stariji od 15. ožujka imali apsolutnu zabranu izlaska iz svojih domova. Najavljeno je i dodatno popuštanje te mjere i to od 27. travnja kada će im polusatna šetnja biti omogućena svakog dana. Naravno, to će ovisiti o situaciji. Također se od ovog utorka otvaraju obrtničke radnje, prodavaonice automobila i tehničke robe, a od 27. travnja i sve druge trgovine do 300 četvornih metara površine.

Tvornice bi mogle početi s radom u prvom ili drugom tjednu svibnja. U Srbiji je dosad ukupno 5944 oboljelih i 117 umrlih.

image
Jure Makovec/AFP

SLOVENIJA

Slovenija je jučer ublažila mjere ograničenja kretanja. Građani mogu napustiti općinu prebivališta na kraće vrijeme - zbog sezonskih radova ili radova u vrtovima i poljoprivrednim zemljištima. Dozvoljeno je i bavljenje sportovima u kojima ne dolazi do bližeg kontakta.

NOVI ZELAND

Od sljedećeg tjedna profuncionirat će građevina, proizvodnja te šumarska industrija, a bit će dozvoljena i neka putovanja. Trgovine i restorani ostaju zatvoreni, kao i plaže, te šetnice, a na snazi je i zabrana ribarenja. Sveukupno imaju 1440 detektiranih slučajeva zaraze te 12 mrtvih.

AUSTRALIJA

Tri plaže u Sydneyu se otvaraju.

JUŽNA KOREJA

Kako javlja Reuters, građani se ovog tjedna vraćaju na posao, a trgovački centri, kao i neki restorani, ponovo se uz kontrolirane uvjete otvaraju. Broj novooboljelih je već duže vrijeme manji od 20, a uglavnom se radi o slučajevima koji dolaze iz drugih zemalja. Najavljeno je i ublažavanje ograničenja putovanja.

08. svibanj 2024 22:43