StoryEditorOCM

Čak 90-tero od 151 zastupnika imaju drugi saborski mandat; poput Šibenčana Ivana Malenice, Branke Juričev Martinčev i Hrvoja Zekanovića

Piše Hina
18. travnja 2024. - 16:59

Od 151 zastupnika izabranog na parlamentarnim izborima, njih 90 osvojili su mandat i prije četiri godine ili su u sabornicu ušli kao zamjene, dok u Hrvatski sabor ulazi 61 novi zastupnik u odnosu na prethodni saziv, najviše takvih ima sedma izborna jedinica (10), a najmanje prva (2).

Od 14 izabranih zastupnika u prvoj izbornoj jedinici, njih 12 su na izbore izašli kao aktualni saborski zastupnici ili članovi vlade, dok su dva nova zastupnika Branko Kolarić (SDP) i Mislav Kolakušić (DP i Pravo i pravda).

Iz redova HDZ-a u parlament su izabrani Andrej Plenković, Željko Reiner, Nina Obuljen Koržinek, Krešimir Ačkar i Darko Klasić. Osim Kolarića, SDP-ovu koaliciju će zastupati Arsen Bauk, Dalija Orešković i Marijana Puljak. Zastupnici stranke Možemo i u sljedećem će sazivu Hrvatskog sabora biti Sandra Benčić, Ivana Kekin i Damir Bakić, dok Marija Selak Raspudić ostaje zastupnica Mosta.

Iz treće jedinice četiri, iz četvrte pet, iz pete šest novih zastupnika

Iz druge izborne jedinice u parlament ulaze četiri nova zastupnika u odnosu na 2020., to su Tanja Sokolić i Tomislav Golubić (SDP-ove Rijeke pravde), Tomislav Josić iz Domovinskog pokreta te Danijela Dolenec iz Možemo.

S liste HDZ-a i partnera birači su ponovno izabrali Gordana Jandrokovića, Krunoslava Katičića, Darija Hrebaka, Antu Deura, Gordana Grlića Radmana i Miru Totgergelija. SDP i partnere će predstavljati i Boris Lalovac te Anka Mrak Taritaš. Most će i u iduće četiri godine zastupati Nino Raspudić, a Domovinski pokret Stephen Nikola Bartulica.

I treća izborna jedinica izabrala je četiri nove osobe koje u prethodnom mandatu nisu bile u Hrvatskom saboru, radi se o Miroslavu Markoviću i Jasenki Auguštan Pentek (SDP i partneri), Dubravku Biliću (Nezavisna platforma Sjever) i Luki Korlaetu (Možemo).

Ostalih deset zastupnika su Siniša Hajdaš Dončić, Barbara Antolić Vupora, Željko Kolar i Boška Ban Vlahek (SDP i partneri), zatim Anđelko Stričak, Zoran Gregurović, Predrag Štromar, Damir Habijan i Ljubomir Kolarek, (HDZ i partneri) te Matija Posavec (Nezavisna platforma Sjever, prije četiri godine na listi koalicije SDP-a).

Pet novih zastupnika izabrala je četvrta izborna jedinica, Igora Androvića iz HDZ-a, Sanju Bježančević, Borisa Piližotu i Biljanu Borzan iz Rijeka pravde i Željka Lackovića s liste DP-a.

Što se tiče ostalih, kod HDZ-a su to ministar obrane Ivan Anušić i aktualni zastupnici Darko Sobota, Ivan Radić, Nataša Tramišak, Goran Ivanović i Josip Đakić. Od SDP-ovaca u sabornici ostaje Mišel Jakšić, a još su jedan mandat dobili Mario Radić (DP) i Vesna Vučemilović (Hrvatski suverenisti).

Iz pete izborne jedinice dolazi šest zastupnika koji dosad nisu imali mandat ili bili članovi vlade. Njih troje dolazi iz HDZ-a, Ivan Bosančić, Antonija Jozić i Željko Glavić, iz SDP-a je to Mario Milinković, a iz DP-a Josip Dabro i Dubravka Lipovac Pehar.

Od ostalih osam zastupnika, s liste HDZ-a su izabrani Marin Piletić, Pero Ćosić, Nikola Mažar i Danijel Marušić, s SDP-ove birači su izabrali Predraga Freda Matića i Martinu Vlašić Iljkić, dok u saborskim klupama također ostaju Ivan Penava (DP) i Marijan Pavliček (Hrvatski suverenisti). 

Kad je riječ o šestoj izbornoj jedinici, u parlament ulazi šest novih osoba u odnosu na prethodni saziv, od kojih troje sa koalicijske liste SDP-a, Ivan Račan, Mihael Zmajlović i Marija Lugarić, zatim HDZ-ov Mislav Herman, Gordan Bosanac iz Možemo te Igor Peternel iz DP-a.

U sedmoj izbornoj jedinici čak 10 novih lica

Iz iste jedinice u Hrvatski su sabor birači poslali HDZ-ove ministre Davora Božinovića i Vilija Beroša te aktualnog zastupnika Davora Ivu Stiera. Mandat su također dali Kreši Beljku iz HSS-a, Tomislavu Tomaševiću i Urši Raukar Gamulin iz Možemo, Nikoli Grmoji iz Mosta te zastupniku Fokusa Dariju Zurovcu.

Sedma izborna jedinica izabrala je tek četiri aktualna zastupnika i čak 10 novih. Ponovno su izabrani Tomo Medved, Ivan Celjak i Marijana Petir s HDZ-ove liste te Zvonimir Troskot s liste Mosta.

Novi zastupnici su HDZ-ovi Martina Furdek Hajdin, Ernest Petry, Veselko Gabričević (HSU) i Nikolina Brnjac, aktualna ministrica turizma. Tu su i sva četiri zastupnika sa SDP-ove liste, Kristina Ikić Baniček, Ivica Lukanović, Sandra Krpan i Dalibor Domitrović, a u Sabor još idu Josip Jurčević iz DP-a i Draženka Polović iz Možemo.

Šest novih zastupnika dolazi iz osme izborne jedinice, dvoje s liste SDP-a, riječ je o Saši Đujiću i Ani Puž Kukuljan. Tu su i Josip Ostrogović iz HDZ-a, Dalibor Paus i Loris Peršurić iz IDS-a te Dušica Radojčić iz Možemo.

Od preostalih osam zastupnika još jedan mandat osvojilo je četvero SDP-ovaca, Peđa Grbin, Mirela Ahmetović, Zlatko Komadina i Sanja Radolović, a slijede tri zastupnika HDZ-a, Oleg Butković, Anton Kliman i Tomislav Klarić, te Mostov Marin Miletić.

Osam novih zastupnika izbrano je iz devete izborne jedinice, tri su zastupnika HDZ-a, Šime Erlić, Josip Bilaver i Ivan Bugarin, dva s liste SDP-a, Tonči Restović i Irena Dragić, jednako toliko iz Domovinskog pokreta, Damir Biloglav i Ivan Šipić, te jedan Mostovac Ivan Matić. 

Među šest zastupnika koji su ponovno izabrani su Ivan Malenica, Ante Sanader, Branka Juričev Martinčev i Hrvoje Zekanović s HDZ-ove liste, Sabina Glasovac iz SDP-a i Miro Bulj iz Mosta.

U 10. izbornoj jedinici sedam je novoizabranih zastupnika u odnosu na 2020., to su svih četvero s liste Rijeke pravde, Ranko Ostojić, Ivana Marković, Mišo Krstičević i Ivica Puljak, zatim Tomislav Šuta i Damir Krstičević iz HDZ-a te Ivica Kukavica iz DP-a.

Dvoje novih zastupnika nacionalnih manjina

Preostalih sedam zastupnika čine HDZ-ovi Branko Bačić, Blaženko Boban, Mato Franković i Andro Krstulović Opara, slijede dvoje zastupnika Mosta Božo Petrov i Ante Kujundžić te DP-ov zastupnik Stipo Mlinarić.

U 11. izbornoj jedinici sva tri mandata osvojio je HDZ, čiji su Zvonko Milas i Radoje Vidović ponovno dobili mandat, dok je novi zastupnik iz dijaspore Dario Pušić.

Nacionalne manjine izabrale su dvoje novih zastupnika, radi se o Arminu Hodžiću (bošnjačka nacionalna manjina) i Anji Šimpragi (srpska nacionalna manjina), dok su mandat obnovili ostalih šest zastupnika, Milorad Pupovac i Dragana Jeckov, Furio Radin, Veljko Kajtazi i Robert Jankovics.
 

24. srpanj 2024 01:37