StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetlakše se diše

Ovi poslodavci podigli su plaće zbog inflacije, daju i bonuse, regrese... Neki su ‘počastili‘ radnike povišicama i dva puta u ovoj godini

Piše Mirela Goreta/SD
18. rujna 2022. - 13:02

S posvemašnjim ludilom poskupljenja Hrvati se sve teže nose - usprkos ograničavanju cijena energenata i osnovnih prehrambenih proizvoda ionako premale plaće još se brže troše. Logika je jednostavna - ako sve plaćamo više, ako nas iz mjeseca u mjesec nagriza inflacija, jedino moguće rješenje je rast prihoda.

Iako su neki poslodavci od početka inflatorne krize već korigirali plaće njihova se vrijednost, s obzirom na konstatna poskupljenja, brzo istopila. Čak i oni radnici čiji su sindikati u kolektivnim pregovorima krajem prošle ili početkom ove godine uspjeli ispregovarati povećanje plaća i to po stopama i od deset posto, tvrde da je povećanje cijena svih proizvoda i usluga koje koriste svakodnevno, posebice hrane, već poništilo taj rast i da zapravo sa svojim uvećanim plaćama mogu kupiti puno manje roba i usluga nego prije koji mjesec. A još uvijek, nažalost, ima puno poslodavaca, koji niti ne pomišljaju na podizanje plaća svojim djelatnicima...

Kako su se ponijeli u krizi - jesu li ove godine i koliko povećavali plaće svojim djelatnicima ili to tek planiraju učiniti, jesu li isplaćivali (i koliki je) regres, te planiraju li isplatu božićnice, eventualno i trinaeste plaće, upitali smo neke od svima dobro znanih, vodećih hrvatskih poslodavaca.

Zanimao nas je i iznos prosječnih neto primanja u njihovim kompanijama. Pitanja smo uputili na adrese tvrtki različitih profila (IT, prehrana, građevina, farmacija, turizam, telekomunikacije…) i od većine brzo dobili odgovore. Neke se, doduše rijetke ali velike i svima poznate domaće kompanije (kemijska industrija i konditorski proizvodi), valja i to reći, nisu udostojile niti uzvratiti na naš upit i potvrditi kako nisu zainteresirane za ovakav vid javne komunikacije o svojemu poslovanju.

LIDL - Dodatnih 1500 kuna, a onda i 13. plaća

image
Loic Venance/Afp

- Trgovački lanac Lidl Hrvatska je početkom ove poslovne godine povećao plaće svim svojim zaposlenicima, a osim redovitih godišnjih povećanja plaća i primanja, koja su iznadprosječna u branši, Lidlovi zaposlenici primaju i brojne dodatke na plaću i benefite, pa je tako samo u prošloj godini isplaćeno ukupno 8000 kuna kroz novčane nagrade, božićnicu i uskrsnicu. Lidl također, za svoje radnike u trgovini i skladištu, isplaćuje i 13. plaću, kazali su nam u Lidlu napominjući kako će, u kontekstu nepredvidivih tržišnih okolnosti, svojim zaposlenicima u trgovinama i skladištima te dijelu zaposlenika iz centralnih ureda uz plaću za srpanj, kolovoz i rujan isplatiti i dodatnih 1.500 kn neto, što je ukupna dodatna isplata u iznos od 4.500 kuna bruto.

CEMEX - Snažnije dižemo najniže plaće

image

I u Cemexu imaju sluha za potrebe zaposlenika

Bozidar Vukicevic/Cropix/Cropix

- Plaće smo povećali 1. ožujka u našem redovitom godišnjem ciklusu povećanja plaća. O dodatnim povećanjima ili jednokratnim isplatama u ovoj godini još uvijek nemamo konačnu odluku, rekli su nam u CEMEX-u.

- U ožujku ove godine plaće su povećane po modelu 2 posto fiksno, te 2 do 4 posto varijabilno ovisno o platnom razredu, s ciljem da se snažnije povećaju najniže plaće i time umanji utjecaj inflacije i poskupljenja na životni standard zaposlenika. S ovim pristupom nastavljamo i u sljedećem ciklusu povećanja plaća te će se u obzir uzimati visoka stopa inflacije i ostali čimbenici koju utječu na standard naših zaposlenika. O tome u prvom kvartalu 2023. godine razgovaramo sa sindikatom. Kad govorimo o povećanjima plaća, treba naglasiti da imamo uspostavljen sustav upravljanja plaćama koji između ostalog podrazumijeva redovitu reviziju plaća te usklađivanje platnih razreda sa tržištem. Rezultat takvog sustava je da su kroz posljednjih pet godina naše plaće porasle prosječno oko 27 posto, a realno i preko 30 posto zbog uvođenja neoporezivih naknada poput naknade za prehranu", kaže Mirela Kotarac, direktorica ljudskih resursa i članica Uprave CEMEX-a Hrvatska navodeći kako je prosječna neto plaća njezine kompanije u kolovozu iznosila 10. 204 kune.

- Brojna materijalna prava - božićnica, regres, dopunsko osiguranje, jubilarne nagrade, dar djeci, poklon bon i naknade za novorođeno dijete - dio su našeg Kolektivnog ugovora kojim su neka od njih proširena u odnosu na prethodni, dodala je Kotarac.

- Primjerice, povećao se ukupni iznos regresa za godišnji odmor i božićnice, kao i visina naknade za novorođeno dijete, a trudnicama se osigurava pravo na slobodni radni dan mjesečno za obavljanje prenatalnih pregleda. Sva prava iz Kolektivnog ugovora se poštuju i od njih ne odustajemo.

U CEMEX-u kažu kako ne isplaćuju 13. plaću nego godišnji bonus svim zaposlenicima, a izračun i visina ovise o ukupnom financijskom rezultatu tvrtke te individualnoj ocjeni zaposlenika. Također, imaju program mjesečnog nagrađivanja za iznimne rezultate rada kojim motiviraju i nagrađuju zaposlenike kada svojim angažmanom značajno doprinose poslovanju tvrtke.

BORNFIGHT - Odobrili galantnih 35 posto

image

Zaposlenici Bornfighta u firmi održavaju i partyje

Viktor Katalenić

- U našoj tvrtki u proteklih godinu dana plaće su povećane u više navrata, ne samo zbog inflacije već i zbog redovitih povećanja koje provodimo te zbog dobrih poslovnih rezultata. Prosječna neto plaća u Bornfightu sada iznosi 15.917 kn te je za 35 posto veća u odnosu na prošlu godinu. Dakle u zadnjih godinu dana plaće su našim zaposlenicima prosječno narasle za 35 posto", kaže Tomislav Grubišić, direktor IT tvrtke Bornfight.

Posljednjih nekoliko godina, neovisno o inflaciji, u Bornfightu redovito rade istraživanje plaća u njihovoj industriji koje potom javno objavljuju, a ti rezultati istraživanja jedan su im od glavnih izvora za definiranje potrebe za prilagodbom plaća i vlastitim redovima.

- Nastojimo uvijek biti među najboljim poslodavcima i po tom aspektu te smo u posljednjim godinama često i više puta godišnje prilagođavali rangove plaća za sve pozicije u našoj tvrtki. Osim sad već redovitog povećanja plaća na IT tržištu, ove godine inflacija je bila dodatni aspekt koji smo također htjeli obuhvatiti te smo nedavno uveli još jedno dodatno povećanje plaće svim našim zaposlenicima. U preostalom dijelu godine slijedi nam još jedna prilagodba rangova plaća za sve pozicije koju ćemo izvršiti nakon što dobijemo kvartalne rezultate istraživanja naše platforme TABU.hr. Riječ je o platformi za istraživanja plaća na IT tržištu koja je nastala nastavno na istraživanje developerskih plaća koja smo provodili prethodnih godina. TABU smo pokrenuli u proljeće ove godine i sad je već rastući startup tim te platforma koja broji više od 18.000 IT stručnjaka što ujedno čini više od 50 posto cijele IT industrije u Hrvatskoj", govori Grubišić.

U Bornfightu svake godine, dodatno na redovite plaće, isplaćuju zaposlenicima maksimalni iznos od 3.000 kn za koje je država omogućila neoporezivu isplatu po osnovi prigodne nagrade. Spomenuta svota je raspodijeljena na način da uskrsnica iznosi 500 kn, kolovoški regres je također 500 kn, a božićnica iznosi 2000 kn. Od ostalih financijskih benefita koje nude u Bornfightu imaju, navode, nekoliko vrsta bonusa na plaće, a među njima su i raspodjela profita, projektni bonusi, bonus na staž...

PLIVA - Plaća povjerljiva, dodatci izdašni

image

Stimulativni bonusi ovdje se podrazumjevaju
 

Ronald Goršić/Cropix

- Budući da je Plivinim Pravilnikom o zaradama zaposlenika definirano da se podaci o plaćama zaposlenika smatraju povjerljivim informacijama, nažalost, nismo u mogućnosti komentirati iznose plaća zaposlenika", rekla nam je Tamara Sušanj Šulentić, viša direktorica Komunikacija.

U odgovorima na naš upit vezan uz korekcije i rast plaća zaposlenike Plive su poručili sljedeće:

- Pliva kontinuirano prati trendove na tržištu rada te gospodarska kretanja s namjerom da i kroz taj vid učinimo zaposlenike zadovoljnim i motiviranim. Temeljem usporedbi plaća i benefita, izrađuju se analize i predlažu mjere kojima svojim zaposlenicima nudimo konkurentne uvjete i adekvatno pozicioniranje na tržištu rada. Osim isplate stimulativnih bonusa vezanih uz ostvarenje ciljeva zaposlenika početkom svake godine prilikom godišnjih korekcija plaća vodimo računa o gospodarskim kretanjima te uzimamo u obzir i promjene troškova života. Također sukladno važećem Kolektivnom ugovoru naši zaposlenici uoči božićnih i novogodišnjih blagdana dobivaju božićnicu u iznosu od 2.500 kuna te im se isplaćuje jednokratni dodatak na plaću (regres) za korištenje godišnjeg odmora u iznosu od 1.700 kuna.

- Cijene lijekova na recept strogo su regulirane i ne mogu se mijenjati usprkos povećanju troškova, ističu u Plivi dodajući kako moraju razmišljati i o stabilizaciji poslovanja koje je pod velikim pritiskom zbog velikog porasta ulaznih troškova i energenata.

VALAMAR - Mjesečna primanja snažnija su 14 posto i dali nagradu za sezonu

image

I u Valamaru su bili ‘dobre ruke’

Goran Šebelić/Cropix

- Unatoč krizi, Valamar je proteklih godina znatno podigao plaće i nagrade za sve djelatnike, a u 2022. godini se za povećanje plaća i programe nagrađivanja izdvojilo ukupno 15 milijuna eura, naglašavaju u najvećoj turističkoj kompaniji u Hrvatskoj.

- Valamar je u 2022. godini podigao plaće za stručna zanimanja u hotelima, kampovima i ljetovalištima kako bi se primanja u Hrvatskoj približila razini primanja u vodećim europskim destinacijama. Plaće za stručna zanimanja uključujući kuhare, konobare, kućne majstore specijaliste i recepcionare u Valamaru porasle su u prosjeku za 14 posto, te su njihova primanja ove sezone iznosila mjesečno od 1.000 do 1.600 eura neto. Povećalo se se i Valamar jamstvo, garancija minimalnih neto primanja za radna mjesta sobarice, pomoćne kuhare, pomoćne konobare, kuhinjske radnike, servire i niz drugih na mjesečni iznos od 750 do 1.100 eura neto, kažu u poznatoj hotelskoj grupaciji.

- Valamar je s plaćom za mjesec srpanj isplatio i nagradu za sezonu u neto iznosu od 200 eura, odnosno 1.500 kuna svim stalnim djelatnicima i djelatnicima s ugovorom na godinu dana, a 100 eura ili 750 kuna neto primili su sezonci i stalni sezonci. Osim toga, Valamar je nagradio i djelatnike koji se ističu svojim radom i rezultatima mjesečnim nagradama u iznosu do 1.000 kuna neto u sklopu programa Start Up te će nastaviti provoditi programe nagrađivanja u skladu s realizacijom i poslovnim rezultatima", najavljuju iz Valamar Riviere d.d. dodajući kako su u posljednih pet godina uložili 140 milijuna kuna u izgradnju Kuća Valamar- kvalitetnog smještaja i prehrane za sezonske zaposlenike koji dolaze raditi u destinacije duž obale Jadrana.

- Valamar je već petu godinu za redom najbolji poslodavac u turizmu i u 2022. godini je među TOP 10 najboljih poslodavaca u Hrvatskoj, iza čega stoje velika ulaganja i svijest da su zaposlenici na prvom mjestu. U sklopu inicijative "Prvi s razlogom" Valamar će nastaviti ulagati u programe koji pružaju kvalitetno i dugoročno zaposlenje, visoka primanja i razvoj karijera u turizmu", poručuju iz Valamara.

HRVATSKI TELEKOM - Rast plaće od 700 kuna pa naviše

image

Regres, božićnica, bon za Uskrs, dar za djecu - sve to pripada djelatnike ove firme

Sopa Images/Sipa Press/Profimedia/Sopa Images/Sipa Press/Profimedia

- HT kao jedan od najpoželjnijih poslodavaca u Hrvatskoj svojim zaposlenicima, nudi konkurentnu plaću i dodatna varijabilna primanja i bonuse na temelju radnog učinka. Svojim zaposlenicima HT osigurava i brojna dodatna prava poput regresa, božićnice, bona za Uskrs, dara za djecu i niz ostalih materijalnih prava. Iznos regresa koji HT isplaćuje svojim zaposlenicima je 1.250 kuna, a u istom iznosu se isplaćuje i božićnica. Od 1. siječnja 2023. godine će iznos od 2.500 kuna koji se isplaćuje na ime božićnice i regresa biti povećan na 3000 kuna", kažu u nacionalnom mobilnom operateru ističući kako će, respektirajući inflaciju i porast troškova života, kompanija od početka iduće godine svojim zaposlenicima isplaćivati mjesečni dodatak od 416 kuna neto (u nekim dijelovima kompanije isplata je već započela), čime će zaposlenici ostvariti 5.000,00 kuna neto godišnjeg dodatka. Od 1. listopada predviđen je i mjesečni dodatak od 500 kuna bruto svim zaposlenicima, uz mogućnost da svaki zaposlenik umjesto isplate dodatka odabere uplatu ovog iznosa u HT mirovinski fond ili korištenje neke druge pogodnosti.

- Navedena povećanja primanja svih zaposlenika, zajedno sa sredstvima uloženim u karijerni put, predstavljaju investiciju od preko 70 milijuna kuna te izravno utječu na veća mjesečna neto primanja svih zaposlenika koja se u prosjeku povećavaju za 9 posto. Konkretno, prosječna mjesečna primanja svakog zaposlenika bi na ovaj način bila minimalno 700 kuna neto viša", stoji u odgovorima Odjela za korporativne komunikacije Hrvatskog Telekoma uz podatak kako prosječna neto plaća u HT-u iznosi 9.383 kune.

ATLANTIC GRUPA - Snažnije ‘bušte‘ za većinu radnika

image

U Atlantic grupi ističu kako u kontinuitetu razvijaju stimulativne kompenzacijske modele

Bruno Konjevic/Cropix

- Nagrađivanje i briga za zaposlenika općenito u stalnom su fokusu Atlantic Grupe pa tako kontinuirano razvijamo stimulativne kompenzacijske modele. Inflatorni pritisci su u tom smislu zahtijevali dodatnu investiciju te smo u zadnjem kvartalu 2021. za dio zaposlenika na koje se najviše odrazilo povećanje troškova (20 posto naših zaposlenika) osigurali povišice plaća, pri čemu je prosječno povećanje iznosilo 10 posto, dok je u prvoj polovici 2022. godine 50 posto zaposlenika dobilo povišice plaća, prosječno gledajući za 13 posto", navodi se odgovorima Gabrijele Kasapović, direktorice Korporativnih komunikacija Atlantic Grupe.

- Uz povećanja osnovnih plaća, osigurali smo dodatni budžet po poslovnim jedinicama za korekcije varijabilnog dijela plaća, a koji je direktno vezan za ostvarenja poslovnih rezultata, te kontinuirano isplaćujemo maksimalna moguća materijalna davanja i naknade. Naravno, nastavljamo i dalje pratiti kretanja tržišta rada i gospodarsko okruženje generalno, kako bismo osigurali kontinuitet poslovanja i održali konkurentnost poslodavca, kažu u Atlantic Grupi.

Prosječna neto naknada isplaćena u kolovozu 2022. u svim njezinim društvima na hrvatskom tržištu, kada se isključe primanja članova Uprave, iznosi 10.110 kuna. Atlantic Grupa je u 2022. isplatila i regres u iznosu od 1500 kuna, a na kraju godine planira isplatu prigodnih nagrada/božićnice, čiji će iznos ovisiti primarno o ostvarenju poslovnih rezultata.

PODRAVKA - Prosječna plaća porasla za 14 posto

image

Podravka je dizala plaće u dva navrata ove godine

Željko Hajdinjak/Cropix

- Podravka je svojim zaposlenicima u manje od godinu dana u dva navrata povećavala plaće. Time je njihova prosječna plaća porasla za 14 posto, što je više od prosjeka Hrvatske. Konkretno, navedena povećanja primanja rezultirala su pojedinačnim porastima između 980 i 1.415 kuna, odnosno, prosječno između 18 i 33 posto. U uvjetima rastuće inflacije, prosječna neto plaća Podravkinih zaposlenika u lipnju 2022. bila je 14 posto viša u odnosu na isti mjesec 2021., što je više od prosjeka Hrvatske koji je iznosio 8,2 posto", navode u Podravki d. d. podastirući informaciju kako je ukupno, počevši još prošle godine, za povećanje primanja zaposlenika Podravke izdvojeno 55 milijuna kuna.

- Također, osim plaća, poboljšani su i uvjeti rada te je Podravka, kao najveća hrvatska internacionalna kompanija, i na ovaj način ojačala svoju privlačnost kao poželjan poslodavac. Isto tako, u skladu s Kolektivnim ugovorom Grupe Podravka i Sporazumom sa sindikatima, zaposlenicima Podravke pripada pravo na jednokratni dodatak na plaću, odnosno regres, u iznosu od 100 kuna neto po danu godišnjeg odmora na koji zaposlenik ima pravo u kalendarskoj godini, kažu u vodećoj hrvatskoj prehrambenoj kompaniji uz napomenu kako i dalje prate situaciju na nacionalnoj i globalnoj razini te neprestano razmatraju načine na koje se dodatno mogu unaprijediti uvjeti zaposlenika.

dm Hrvatska - Dva povećanja, stimulacije...

image

Ana Fostač-Krilčić iz dm-a

- U dm-u vjerujemo da tvrtka postoji za ljude, a ne ljudi za tvrtku. Svjesni smo doprinosa koji svaki djelatnik ugrađuje u uspjeh naše tvrtke te im dobrom plaćom i nizom dodatnih pogodnosti želimo zahvaliti i pokazati da prepoznajemo ulogu svakoga od njih u uspjehu dm-a. Uz prosječnu plaću u prodavaonicama dm-a koja je u protekloj poslovnoj godini (1. listopada 2020. – 30. rujna 2021.) iznosila 10.787,52 kune, djelatnicima omogućujemo brojne prilike za profesionalno usavršavanje i razvoj, stoji u odgovorima jednog od najpoželjnijih hrvatskih poslodavaca.

- U dm-u uvijek nastojimo odgovoriti na potrebe djelatnika i pružiti im podršku. Kako bismo ublažili posljedice rasta cijena tijekom ove poslovne godine u dva navrata povećali smo bruto plaće - u siječnju 2022. za 3,5 posto te u lipnju za dodatnih 4,5 posto. Također, u prosincu 2021. i u lipnju 2022. djelatnike smo za njihov trud i doprinos nagradili dvjema stimulacijama u visini prosječne mjesečne plaće svakog pojedinog djelatnika", kaže Ana Fostač-Krilčić, prokuristica i voditeljica resora Ljudskih resursa u dm-u.

25. travanj 2024 10:36