StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetšutnja je zlato

Ovaj saborski zastupnik je rekorder: za svako javljanje u Saboru dobio je po 180.000 kuna!

Piše Damir Tolj/SD
23. lipnja 2022. - 08:38

Ušutjeli se, baš ko u Saboru! I za dobru lovu. A ove druge ne možeš zaustaviti: tukli bi verbalnim rafalom i besplatno, drobeći bez pardona što jest i što nije bitno.

Najviše je "odčepilo" Mira Bulja. Tradicionalno: u dvije godine aktualnog saborskog saziva – od ljeta 2020. do danas, mostovac se javio za riječ čak 1330 puta. Muke ti ježove, treba čovjek imati života i gučka za tolike nastupe. U stopu ga prati jezičava stranačka kolegica Marija Selak Raspudić (1265 puta), pa Glasova "Mrak zastupnica" Anka Taritaš (1221 put), te Dalija Orešković, Centrov malokalibarski rasprskavajući naboj, s 1010 javljanja.

Poruka iz Čakovca

E što su govorili – govorili su. Danas nek' malo počinu. Ovaj put smo ciljali "zalivene" narodne zastupnike, svjesni specifične težine posla: navesti ih nekako da progovore. Makar i nešto jezgrovito. Da riječima bude tijesno, a mislima prostrano.

Prvi je Stjepan Kovač. Nekadašnji zastupnik Socijaldemokratske partije, danas nezavisni. Taj bivši čakovečki gradonačelnik proljetos se morao suočiti s USKOK-ovom optužnicom i to zbog lažiranja prijetnji smrću u jeku izborne kampanje za prošle lokalne izbore. Najnovija saborska statistika kaže da se u dvogodišnjem intervalu dvaput javio za riječ.

– Nema komentara za "Slobodnu Dalmaciju"...

Tim riječima dočekao je Kovač naš poziv. Usputno je rekao da nas je mislio i tužiti sudu, ali je odustao. "Da ne prevrće drek." Jer da smo svašta lagali o njemu: da ima auto vrijedan 100 tisuća eura, a nema. I da ima bazen, što, također, nije istina.

image

Stjepan Kovač, bivši čakovečki gradonačelnik, u Saboru samo statira
 

Goran Mehkek/Cropix

A evo kako je svoju saborsku šutnju novinarima objasnio u veljači, malo prije optužnice. Neočekivano iskreno, valja mu priznati:

"Gledajte, nisam bio aktivan u ovom sazivu zbog problema s USKOK-om. Čekao sam da cijela ta stvar završi i mislio sam da će to uskoro biti gotovo kako bih opet mogao bez opterećenja nastupati u Saboru i držati govore, ali eto, do danas još nema ništa."

Među Dalmatincima u Saboru, vrlo rijetko je govorio nekadašnji proljećar, prof. dr. Goran Dodig, iz Hrvatske demokršćanske stranke i HDZ-ova zastupničkog kluba. Triput se javljao s Markova trga. Riječi je vagao i nama, ali uz dobar razlog, kako navodi:

– Iskreno, imao sam moždani udar prije nekog vremena, pa mi je teško govoriti išta ozbiljnije bez koncentracije i pripreme. Ali o banalnim stvarima mogu bez problema! Evo, što biste vi sada rekli, uočavate li da mi govor ne zapinje? Eto, vidite… A u Saboru baš i ne volim govoriti: svatko priča što mu padne na pamet, često ima i gluposti, nema parlamentarizma, a ja se ne želim i ne mogu svađati oko budalaština.

Introvertirani zastupnik

Prilično introvertiran zastupnik je i nezavisni Vinko Grgić. Gradonačelnik Nove Gradiške. Bio je u SDP-u, pa otišao. Slično kao kolega Stjepan Kovač, teret optužnice nosi i Grgić. Možda i teži, budući da ga progoni Ured europskog tužitelja, za mito i petljaniju oko dodjele vrijednih projekata koje financira Europa.

U Saboru je – kaže ljetopis – govorio tri puta, a mi smo ga htjeli priupitati nije li mu možda lakše propjevati nego progovoriti, ali dočim bi mu mobitel zazvonio, javila bi se ona neka s nasnimljenom odbijenicom.

image

Vinko Grgić dijeli drugo mjesto po broju najmanjih javljanja

Goran Mehkek/Cropix

Ništa bolje u srijedu nismo "prosijali" ni s Ivanom Budalićem (HDZ), imotskim gradonačelnikom. Doduše, bio je državni praznik, Dan antifašističke borbe, pa je čovjek možda bio zauzet obilaskom spomenika širom Krajine i nije se odazivao novinarima po drugim temama. Svakako, Budalića treba svrstati u gornji dio donjeg saborskog retoričkog kluba: njegovih deset jubilarnih javljanja ipak je višestruko bolje od Kovača, Grgića ili Dodiga.

A kada u ovu redovitu saborsku statistiku ubacimo element zastupničkih plaća, čime se novinari uvijek zabavljaju, dobiju se zanimljive relacije. Od kakvih zastupnici zaziru! Ističući da njihov stvarni težak rad na terenu, u bazi, među biračima, po raznim saborskim odborima i slično ostaje skriven u odnosu na jezične aktivnosti blagoglagoljivih kolega iz br(b)ljaonice visokog nacionalnog predstavničkog doma.

Hlađenje jezika

Svakako, ako je prosječna zastupnička neto plaća oko 16 tisuća kuna – bez izdašnih dodataka – i ako su od početka saziva prošle nepune dvije godine (23 mjeseca), onda se može reći da je svaki zaradio barem po 360 tisuća čistih kuna. Uključimo li i bruto varijantu, sve se penje na više od pola milijuna kuna iz zajedničke blagajne poreznih obveznika.

Zaključak već znate: u najprimitivnijoj pučkoj računici, upravo pogodnoj za ljetno hlađenje jezika na plaži ili štekatu – ispada da je svako od dva javljanja plaćeno po 180 tisuća kuna. A svako od tri glagoljanja po 120 tisuća kuna. Neto. Znači, bez troškova: goriva, dnevnica, odvojenog života, stanarine, cestarine i svega ostalog.

Naravno, za ove naše zastupnike koji jedva zucnu. Drugo je Bulj: svako od njegovih 1330 javljanja košta nas po tričavih 270 kuna. Ništa, kikiriki!

Eto, šutnja vam je zlato.

STATISTIKA S GOVORNICE

Najaktivniji i najpasivniji zastupnici

Na popisu deset najaktivnijih zastupnika, donosi Hina, su i Katarina Peović (RF, 890), Željko Pavić (Socijaldemokrati, 879), Marijana Petir (NZ, 745), Josip Borić (HDZ, 739), Domagoj Hajduković (Socijaldemokrati, 668), Sandra Benčić (Možemo, 667), te Andreja Marić (SDP, 620 javljanja).

Od 22. srpnja 2020. godine, kada je konstituiran 10. saborski saziv, zastupnici su se za riječ javili ukupno 32.000 puta, uglavnom kako bi replicirali (12.000 puta) ili odgovorili na repliku (6900 puta).

Među desetero onih koji su se za riječ javili 20 i manje puta su zastupnici nacionalnih manjina Vladimir Bilek (20) i Ermina Lekaj Prljaskaj (16), HDZ-ovi Darko Sobota (16), Ivan Budalić (10) i Mato Čičak (7).

Po tri su se puta javili Goran Dodig (HDS) i bivši SDP-ov, a sada nezavisni Vinko Grgić, a dvaput bivši SDP-ov, sada nezavisni Stjepan Kovač.

26. travanj 2024 03:15