StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetUoči proslave "Oluje"

Otkriven ''Spomenik domovini'' na Dinari

4. kolovoza 2019. - 21:08

 U povodu obilježavanja 24. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja, Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja u nedjelju je na Ošjaku, jednom od vrhova Dinare svečano otkriven ''Spomenik domovini“ s uklesanim stihovima Silvija Strahimira Kranjčevića iz pjesme ''Moj dom“.


Spomenik su uz najviše predstavnike državnog vrha i predstavnike braniteljskih udruga otkrila djeca poginulih hrvatskih branitelja - Ante Pedić, Toni Zagorčić, Marin Koli i Mile Marković.
''Spomenik domovini'' sastoji se od dva kamena nepravilnih oblika uzetih iz prirode. Na manjem je utkana hrvatska šahovnica u vidu kamenih crvenih kockica nepravilnog oblika i rasporeda koje simboliziraju Domovinski rat.


Na drugom djelu spomenika isklesani su stihovi Silvija Strahimira Kranjčevića, ulomak iz pjesme ''Moj dom“. Autor spomenika je kamenoklesar iz Trilja Antun Vuko koji je dosad napravio četiri spomenika na Dinari posvećenih hrvatskim braniteljima.
Na svečanosti otkrivanja tog spomenika hrvatskim braniteljima i hrvatskoj državi bili su, uz predstavnike braniteljskih udruga, izaslanici predsjednice i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga, predsjednika Vlade, Hrvatskog sabora, ministri obrane i uprave, predstavnici Ministarstva hrvatskih branitelja i načelnik Glavnog stožera Mirko Šundov.


Postavljanje spomenika na vrhu Ošjak inicijativa je Planinarske udruge ''Dinaridi“ i udruge veterana 7. gardijske brigade Puma, a u toj prigodi izaslanik predsjednice Ante Deur rekao je da je za taj prostor da je to simbolično mjesto jer se na njemu stvarala hrvatska država.
''Hrvatska vojska nosila je jednu generaciju i mogu biti ponosni na ono što su stvarali“ poručio'' je Deur.
Ministar obrane Damir Krstičević podsjetio je da je na Dinari krenulo oslobađanje Hrvatske u završnim operacijama Hrvatske vojske.


''Ključna strateška odluka prvog hrvatskog predsjednika Tuđmana bila je izlazak Hrvatske vojske na Dinaru u studenome 1994. U teškim uvjetima, upravo su dvije gardijske brigade, Pauci i Pume, ovdje na nemilosrdnoj Dinari, zajedno s ostalim postrojbama Hrvatske vojske dale ogroman doprinos", kazao je Krstičević.
Ustvrdio je da su odradili ključne operacije, Zimu 94', Skok 1, Skok 2, a kruna je bila operacija Oluja. "Jedinstveno je što je hrvatski vojnik opstao na Dinari, izdržali smo jako teške uvjete jer smo znali da možemo i moramo, za našu Hrvatsku“, rekao je ministar obrane.


Za Oluju je rekao da je bila veličanstvena i da se često zaboravlja da je priprema za tu operaciju započela puno prije iako je čast oslobođenja kraljevskog grada Knina pripala 4. i 7. gardijskoj brigadi Hrvatske vojske.
"Bez predanosti i požrtvovnosti hrvatskih branitelja ne bi bilo ni konačne pobjede u operaciji Oluja koja je simbol našeg vojničkog uspjeha i kruna svih pobjeda u Domovinskom ratu", zaključio je ministar i naglasio kako posebnu zahvalnost treba iskazati poginulim braniteljima i njihovim obiteljima.

 

23. travanj 2024 08:30