StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetrankov vrtuljak

Ostojićeva kandidatura mogla bi drastično promijeniti odnose snaga u SDP-u. Jedni trljaju ruke, drugi upozoravaju: On je pravi škorpion iz basne...

Piše Marina Karlović-Sabolić
2. rujna 2020. - 12:12

Na Iblerovu trgu trljaju ruke. Uzdrmani Bernardićev i Komadinin klan dobio je neočekivanu priliku da, unatoč porazu na parlamentarnim izborima, ostanu u igri.

U ponedjeljak, neposredno prije ponoći i isteka roka za predaju kandidature, poznati splitski SDP-ovac Ranko Ostojić e-mailom je poslao svoju kandidaturu za predsjednika SDP-a.

Time je, slažu se svi socijaldemokrati s kojima smo razgovarali bez obzira s koje strane dolazili, izravno ugrozio Peđu Grbina i njegov plan da preuzme SDP. Ali i povećao šanse Željku Kolaru i Mireli Ahmetović da netko od njih dvoje uđe u drugi krug.

- Kandidirao sam se za predsjednika. Posljednji juriš za zdrav razum, zdravo društvo, zdrav SDP - poručio je u utorak Ostojić.

U izjavi za Hinu pojasnio je što ga je motiviralo da se u posljednji trenutak uključi u utrku za novog lidera socijaldemokrata.

- Kandidirao sam se u roku koji je naznačen, nakon presice klana koji tvrdi da je protiv klanova. Isti oni koji su do jučer podržavali Peđu Grbina, sada podržavaju samo sebe – kazao je revoltirani Ostojić.

Žaba i škorpion

Konferencija za novinare na koju se referirao zapravo je nastup tzv. neretvanske skupine, koja se u ponedjeljak izjasnila za bolji SDP, ali nije javno podržala nijednog od kandidata. Ostojić je najavio i suočavanje sa slabostima unutar SDP-a.

- Jedna od njih je upravo dosljednost i drugarstvo. U jučerašnjem nastupu sam čuo koliko je to nevažno, a trebalo bi biti temelj SDP-a - ustvrdio je Ostojić.

Kandidatura bivšeg Milanovićeva ministra unutarnjih poslova izazvala je veliko oduševljenje njegovih pristaša. Ostojićev Facebook profil u utorak je bio zatrpan čestitkama i porukama podrške. No, nisu svi u SDP-u oduševljeni ovim njegovim potezom.

- Pravi škorpion iz basne o žabi i škorpionu. Ranko ne može kontra sebe - kratko je čitav slučaj prokomentirao jedan viđeniji splitski SDP-ovac koji na ovim unutarstranačkim izborima podržava Grbina.

Tabor "milanovićevaca" bi se na ovim unutarstranačkim izborima, po svemu sudeći, mogao podijeliti između Grbina i Ostojića. Čime rastu šanse krapinsko-zagorskom županu Željku Kolaru, ali i mlade načelnice Omišlja Mirele Ahmetović, čije kandidature podržavaju Bernardićevi i Komadinini ljudi.

Uzdrmani nakon poraza na parlamentarnim izborima, vladajuća grupacija unutar SDP-a našla se u prilično teškoj situaciji.

Njihovu ponudu da na jesen preuzme SDP još je ranije odbio poznati gospodarstvenik i bivši predsjednik Uprave "Podravke" Zvonimir Mršić. Pa su preko noći ostali bez snažnog kandidata. To je i razlog što podržavaju kandidaturu široj javnosti slabo poznatog Kolara.

Laka pobjeda

No, Ostojićevo uključenje u utrku moglo bi drastično promijeniti odnose snaga. A potporu koju u ovom trenutku ima Grbin po nekim procjenama čak i prepoloviti.

Time se otvaraju vrata i Kolaru i Mireli Ahmetović da uđu u drugi krug. I tako pomrse računicu "milanovićevaca" o lakoj pobjedi i preuzimanju SDP-a na ovim unutarstranačkim izborima.

Ostojić se odlučio na riskantan potez iz kojega može izići ili kao pukovnik ili, figurativno govoreći, kao "pokajnik". Ako u ovom blitz kriegu on doista postane predsjednik socijaldemokrata, bit će to jedan od spektakularnijih obrata na lijevoj političkoj sceni.

Ako, pak, u konačnici pomrsi račune Grbinu, a na čelo SDP-a dođe Kolar, kojeg podržava suprotna stranačka frakcija, Ostojićeva politička karijera mogla bi biti zauvijek okončana.

Posljednjim u nizu poraza koji su i inače do sada pratili njegov politički put.

Kolara je podržao veliki broj SDP-ovih županijskih organizacija.

U ponedjeljak tijekom poslijepodneva Ostojić se, podsjetimo, kandidirao za člana Predsjedništva SDP-a.

25. travanj 2024 06:05