StoryEditorOCM

Ostavka Zdravka Marića šokirala HDZ i koalicijske partnere, poznato ime novog ministra financija

Piše Anita Belak Krile/SD
6. srpnja 2022. - 08:28

Iako se odavno govori o odlasku ministra financija i potpredsjednika Vlade Zdravka Marića, njegova je ostavka sinoć šokirala mnoge kolege u HDZ-u kao u i strankama koje su partneri HDZ-u u vladajućoj koaliciji.

Nitko od koalicijskih partnera nije znao da Plenkovićev najdugovječniji ministar ( uz Olega Butkovića ) napušta Vladu, niti razloge za taj potez. Danas bi premijer Andrej Plenković u 12 sati trebao predstaviti vladajućoj većini budućeg ministra financija, Marka Primorca, a prije toga će se održati sastanak užeg kabineta u Banskim dvorima.

 - Ovo je apsolutno iznenađenje za mene. Danas je sastanak koalicije i nadam se da ću na njemu saznati nešto više. Marića sam uvijek smatrao jednim od najboljih, ako ne i najboljim ministrom u Vladi i žao mi je zbog njegova odlaska. Bit će to velik udarac za Vladu, pogotovo kad se uzmu u obzir svi financijski izazovi koji nas na jesen očekuju – komentirao je za Večernji list predsjednik HSLS-a Dario Hrebak.

Od Plenkovićeve Vlade iz 2016. godine, danas je u Banskim dvorima ostalo samo troje ministara.

Ostavkom kolege, koji je u javnosti kotirao kao najbolji Plenkovićev ministar, iznenađeni su i ministri u Vladi.

„Znam da je Zdravko odavno nezadovoljan i pomalo 'štuf' od svega. Ovaj posao silno troši čovjeka, no nisam znao za ostavku“, kazao nam je sinoć jedan od vladinih dužnosnika.

Neobično je, i da je u HDZ-u jučer održana sjednica Predsjednišva na kojoj također nitko nije govorio o ostavci šefa financija.

Nasljednik Zdravka Marića, Marko Primorac bio je savjetnik bivše predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i izvanredni je profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Bio je vanjski član saborskog Odbora za financije i državni proračun te šef niza nadzornih odbora.Područja znanstvenog rada su mu upravljanje financijama i rizicima u javnom sektoru, fiskalni federalizam i oporezivanje, a napisao je tri sveučilišna udžbenika i niz znanstvenih članaka.

Kad je u Hrvatskoj tek krenulo cijepljenje protiv koronavirusa, i kad se to činilo prema planu koji je propisala Vlada, Primorac i njegova supruga Iskra bili su među onima koji su se progurali preko reda prije starih i bolesnih i cijepili na zagrebačkome Rebru.  

Budući još nije dužnosnik, u evidenciji Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa nema Primorčeve imovinske kartice, ali ima od supruge, na osnovu koje se može zaključiti da je obitelj dobro situirana. Njegova supruga Iskra Primorac, ambiciozna je HDZ-ova dužnosnica koja je čelo Središnjeg registra osiguranika (REGOS) imenovana 2017. godine. Još jedan mandat potvrđen joj je 2021. godine.

Zbog svoje dužnosti morala je predati imovinsku karticu u kojoj se uz njezine, nalaze i podaci o plaći supruga Marka. Obitelj ima štednju od oko milijun kuna, a dobili su i vrlo povoljan kredit s kamatom od 1.13 posto.

image

Marko Primorac

Ronald Goršić/Cropix

Marko Primorac kao izvanredni profesor na fakultetu zarađuje neto 16.941, a druge dohotke ima po više osnova – prijavio je godišnju zaradu od 287.309 kuna, zatim dodatnih 132 tisuće kuna, kao i još 1.500 kuna mjesečno, 1.000 kuna mjesečno i 1.604 kune mjesečno. Uz to ima i 3.000 kuna mjesečno dohotka od imovinskih prava.

Ukupno se radi o godišnjim primicima od skoro 576 tisuća kuna.

Bračni par ima kredit od 50 tisuća eura dignutih 2008. godine uz kamatnu stopu od 1.13 posto.

Od nekretnina imaju stan u Zagrebu 60 metara četvornih vrijedan 855.000 kuna te oranicu od 1048 kvadrata u Odri vrijednosti 525.000 kuna. Imaju automobil BMW 520D iz 2017.  vrijedan 200.000 kuna te štednju od 35.000 eura, 16.000 švicarskih franaka, 600.000 kuna i 14.000 dolara.

Primorac je vlasnik obrta za poslovne usluge Economica te tvrtke Economica Consulting.

Od 2018. do 2020. obnašao je dužnost savjetnika za gospodarstvo predsjednice Kolinde Grabar Kitarović. Od 2016. je član Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, od 2017. do 2018. bio je zamjenik predsjednika Nadzornog odbora Hrvatske elektroprivrede, a od 2018. je zamjenik predsjednika Revizijskog odbora Hrvatske lutrije. Od 2021. je zamjenik predsjednika Nadzornog odbora Hrvatske radiotelevizije te predsjednik Revizijskog odbora. Od 2021. je vanjski član Odbora za financije i državni proračun Hrvatskoga sabora.

18. travanj 2024 19:48