StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetApel liječnika

Ospica sada ima najviše, cijepite djecu ako već niste

30. prosinca 2017. - 13:38

U Srbiji su u proteklih nekoliko dana od zdravstvenih komplikacija vezanih uz ospice preminule dvije osobe, i to dijete od dvije godine i 30- godišnji muškarac. Kako je upavo ovo godišnje doba "stađun" ospica i kako njih upravo ima sada najviše, epidemiolozi u Hrvatskoj preporučuju, kao i svake godine, da roditelji odvedu na cijepljenje svu onu djecu koja nisu cijepljenja od ove bolesti jer ponekad zna biti i smrtonosna.

Proteklih godina brojni roditelji odbijaju cijepiti svoju djecu cjepivom protiv ospica-rubeola-zaušnjaka tvrdeći da takvo cjepivo nije sigurno i da izaziva autizam, autoimune bolesti... Zbog svega ovoga mnogi, prvenstveno roditelji, postavljaju vječito pitanje "cjepiti ili ne cjepiti dijete", a na njega nam odgovor daje dr. Vesna Barišić, epidemiologinja s Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije (Higijenski).

- Cijepiti, naravno! Mi nemamo nikakve dokaze da to cjepivo izaziva spomenute bolesti. Moram istaknuti da su zadnje ospice na ovom našem području bile u veljači 2017. godine i da ih nakon toga više nismo imali. Roditelji su počeli u većem broju cijepiti svoju djecu, a to najviše možemo zahvaliti strožem pridržavanju pravila prije upisivanja u vrtiće. Ni jedan vrtić neće upisati dijete ako nije cijepljeno - kazuje dr. Barišić.

Moguće nuspojave

Cjepivom protiv ospica-rubeola-zaušnjaka djeca se cijepe dva puta, i to u prvoj godini života i prije upisa u prvi razred OŠ.
- Više se ne koristi MO-PA-RU cjepivo jer ga je Imunološki zavod u Zagrebu prestao proizvoditi, nego se koristi uvozno cjepivo "Priorix", koje je po svom sastavu isto kao i MO-PA-RU. Mi naravno preporučujemo cjepljenje jer je moguće da se ospice "uvezu" iz susjednih zemalja u kojima ih ima, a one u nekim slučajevima čak mogu biti i smrtonosne - kazuje dr. Barišić.
Zanimalo nas je kakve su nuspojave na cjepivo.

- Moguće je da od sedmog do 14 dana od cjepljenja osoba koja je cijepljena dobije povišenu temperaturu, otok limfnih čvorova na vratu ili bol i crvenilo na mjestu uboda. Bolest je najčešća u zimsko doba, kad je vani hladno i kad se ljudi okupljaju u zatvorenim prostorima, a prenosi se respiratornim sekretom - zaključuje dr. Vesna Barišić.
 

26. travanj 2024 04:51