StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPRIPREME ZA IZBORE

Osniva se nova stranka: Lista vrvi poznatim ženama, na njoj je i šibensko-kninska dožupanica

Piše Nataša Bakotić/SD
13. listopada 2023. - 15:31

Uoči vruće izborne 2024. godine Hrvatska dobiva još jednu novu političku stranku koja izrasta iz Inicijative Javno je dobro, udruge koja se bavila zaštitom općeg dobra, prije svega obale, mora i otoka, piše Slobodna Dalmacija.

Na osnivačkoj skupštini koja će biti održana u subotu poslijepodne u hotelu splitskom "Park" pojavit će se vrlo zanimljiva imena iz nekoliko stranaka. Najzvučnije je svakako Dalija Orešković, donedavna bliska suradnica i stranačka kolegica splitskog gradonačelnika Ivice Puljka koja ga posljednjih mjeseci u svojim kritikama nije štedjela, a sada se očigledno odrekla i njega i stranke "Centar".

Ne manje zanimljivo je da će na listi biti i agilna dožupanica šibensko -kninska Iris Ukić Kotarac, žena bez dlake na jeziku, koja je najprije bila politička bliska s tamošnjim županom Markom Jelićem, a mjesto dožupanice osvojila je podjelom vlasti u njegovoj politički, pomalo neobičnoj koaliciji, s Nezavisnom listom Stipe Petrina.

image

Iris Ukic Kotarac

Niksa Stipanicev/Cropix

Na listi je također i poznata korčulanska kantautorica Meri Cetinić koja je sudjelovala u akcijama protiv bušenja Jadrana, a i Vladimira Mascarell koju je javnost bolje upoznala u toku prosvjeda protiv novog Zakona o pomorskom dobru.

U hotelu "Park" bit će i Kristina Vidan iz stranke Pametno za Split i Dalmaciju koja je na zadnjim lokalnim izborima bila kandidatkinja te stranke za gradonačelnicu Splita. Spominje se i Bojan Kurelić iz Akcije mladih Rijeka te Ana Musa, najstarija aktivistica iz Ploča.

Kako stoji u najavi događaja Inicijalna ideja osnivanja stranke JAVNO DOBRO je dobivanje dodatnog alata djelovanja za zastupanje istih javnih politika kao i kroz građansku inicijativu Javno Je Dobro koja će kao takva nastaviti raditi.

Inicijativa Javno je dobro okupila je mnoge udruge i građane oko iste ideje, očuvanja i zaštite javnog i općeg dobra, oko vrijednosti koje su nama svima od primarnog interesa. Oko naše zemlje, šuma, voda, našeg mora, obale i otoka za nas i za buduće generacije, kažu inicijatori osnivanja stranke i očito smatraju kako će kroz političku stranku imati ozbiljno veće mogućnosti utjecaja.

Na osnivačkoj skupštini najavljuju veliku podršku poznatih imena iz javnog života, a ono što je primjetno već u najavi da su prva imena buduće stranke žene.

28. travanj 2024 08:05