StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetnaivni korisnici

Oprez, prevaranti vrebaju na društvenim mrežama: više od 500 građana dalo svoje podatke u lažnim nagradnim igrama, strahuje se da je nasamarenih puno više

26. listopada 2018. - 13:40

Čak 500 građana prijavilo je Agenciji za zaštitu osobnih podataka da je sudjelovalo u lažnim nagradnim igrama na društvenim mrežama početkom ovog mjeseca. Nepoznatim "organizatorima" poslali su svoje osobne podatke i priložili fotografije osobnih iskaznica.

To su samo oni koji su se javili agenciji, a vjerojatno je još više onih koji su dali svoje podatke za sudjelovanje u lažnim nagradnim igrama na lažnim Facebook stranicama Arena Centra Zagreb, Westgate Shopping Cityja, City Centra one, Konzuma, Huaweija, INA Gas stationa, Plodina, Erste banke, E-Prime električnih bicikla i Lukoila. Sve su to lažne stranice, naveli su nam iz agencije.

– Budući da je veliki broj građana proslijedio svoje osobne podatke (fotografiju svoje osobne iskaznice) u svrhu provođenja lažnih nagradnih igara putem lažnih Facebook stranica, ova agencija i ovim putem daje preporuku građanima da s osobitom pažnjom i odgovorno postupaju sa svojim osobnim podacima te da iste ne prosljeđuju nepoznatim osobama, kao i osobama čiji identitet nije moguće prethodno utvrditi.

Štoviše, u konkretnim situacijama upućujemo građane da prije bilo kakve dostave ili otkrivanja svojih osobnih podataka prethodno provjere informacije o nagradnim igrama na internetu/društvenim mrežama te vjerodostojnost predmetnih internetskih ili stranica društvenih mreža kao i vjerodostojnost samih nagradnih igara – ističe Branka Bet-Radelić, načelnica Službe za zaštitu osobnih podataka Agencije za zaštitu osobnih podataka.

Treba biti oprezan

Agencija je početkom ovog mjeseca upozoravala građane da ne nasjedaju na primamljive ponude i oprezno ostavljaju podatke na internetu, ukazujući na lažne stranice trgovačkih centara i poznatih brendova s lažnim nagradnim igrama. I tada, jednako kao i danas, savjetovali su da prije bilo kakvog uključivanja u neku nagradnu igru, provjere vjerodostojnost i organizatora, kao i izvor objave.

Iz agencije su nam jučer javili, zato što u ovom slučaju postoje osnovane sumnje u počinjenje kaznenog djela nedopuštenog korištenja osobnih podataka, ali i drugih kaznenih djela, kako su obavijestili policiju i zatražili njezino postupanje.

Za sve one koji se pitaju kakve se uopće štete mogu doživjeti jer ste nekom dali osobne podatke, Ilija Rkman, dopredsjednik Društva "Potrošač", kaže da se može sklopiti ugovor, primjerice s mobilnim operaterima ili podići kredit. Njegova je preporuka da se s osobnim podacima osobito oprezno postupa na internetu.

– Ne prihvaćajte svakog za prijatelja na Facebook profilu i ne igrajte igre koje nudi Facebook. Preporuka je i da se ne igraju nagradne igre jer na profilu koji pokreće igru, nema podataka tko su, adresa, kontakt telefon... Sve ide preko Gmaila, a tada ste vi zbog nagrade, bilo novčane, bilo zbog vaučera, a nudili su se i automobili, navučeni i bez razmišljanja ostavljate osobne podatke u cloudu, odnosno "oblaku".

Dajete ime, broj kreditne kartice, preslik osobne ili putovnice, dajete sve moguće podatke bez razmišljanja o posljedicama. Dogodi li vam se to, prijavite sve Agenciji za zaštitu podataka i policiji – kaže Rkman.

Njegova je preporuka da pazite i čija se prijateljstva prihvaćaju na Facebook profilu. Ljudi olako prihvaćaju ponude za prijateljstvo ne razmišljajući da time omogućavaju pristup svojim podacima i podacima svih svojih prijatelja.

– Često se dobiju ponude za prijateljstvo nepoznatih ljudi, uglavnom stranih imena s profilnim fotografijama lijepih žena, muškaraca, kućnih ljubimaca. Ako ne znate tko su i po njihovu profilu vidite da nemaju nikakve veze s vama, ne prihvaćajte prijateljstvo. Jer, to može biti lažni profil nekog tko pokušava prikupljati vaše i osobne podatke vaših prijatelja, a ako je IT ekspert brzo će ih pokupiti i onda se otvara niz mogućnosti zlouporabe osobnih podataka – objašnjava Rkman.

U zatvor na godinu dana

Kaznenim zakonom za nedopuštenu upotrebu osobnih podataka predviđena je zatvorska kazna do jedne godine za one koji nezakonito prikupljaju, obrađuju ili koriste osobne podatke građana. Za one koji time sebi i drugima priskrbe znatnu imovinsku korist ili prouzroče znatnu štetu može se izreći zatvorska kazna do tri godine, kolika se izriče i za nezakonito iznošenje osobnih podataka iz Hrvatske...

19. travanj 2024 15:38