StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetCIRKUS U SABORU

Oporba zbog Zekanovića napustila sabornicu, a onda su svi pohitali nazad. Grmoja: ‘Vidi se strah‘

Piše HINA
22. srpnja 2023. - 20:13

 

Oporbeni zastupnici u subotu su iziritirani istupom Hrvoja Zekanovića (HDS) koji ih je vrijeđao napustili sabornicu dok ne završi, na što su HDZ-ovci počeli povlačiti svoje prijave za izlaganje a kako oporbe nije bilo u sabornici dio nje je izgubio pravo na govor.

Zekanović je u svom govoru u raspravi o plinskoj aferi za oporbu kazao da je to ekipa koja je proglasila bratstvo i jedinstvo i uvela ideološki moratorij, koja slavi lik i djelo Brucea Leeja, koja lažira članstvo u stranci, koja misli da HAARP izaziva potrese i oluje, koja čupa govornicu u Saboru, koja je govorila da su atomske bombe padale po Vukovaru zvane krmače...

Ubrzo nakon što je oporba napustila sabornicu predsjedavanje je preuzeo Gordan Jandroković, a HDZ-ovci počeli povlačiti svoje prijave za raspravu. Kako oporbeni zastupnici nisu bili prisutni počeli su gubiti pravo na govor.

„Kolega Borić povlači raspravu, Petrov nije ovdje, gubi pravo govora, Totgergeli se povlači, Raspudić, nije ovdje i gubi pravo”, nabrajao je Jandroković.

Na taj način desetak zastupnika ispalo je iz rasprave, na što su oporbeni zastupnici, kada su shvatili što se događa, potrčali nazad u sabornicu.

Nikola Grmoja (Most), uzdihan od trčanja, zatražio je povredu Poslovnika zaključivši kako se sada vidi strah i „tko su i što su” te da HDZ štiti lopovluk.

Jandroković je pojasnio da je riječ o poslovnički dozvoljenim stvarima i da je sve u skladu s pravilima, da oni koji nisu u sabornici gube pravo govora. "Nitko nije tražio da napustite sabornicu", poručio je.

Jeste li svjesni što radite, upitao je Nino Raspudić (Most) Jandrokovića približivši se njegovoj govornici ne želeći se maknuti. Jandroković ga je uputio da sjedne, no kako je raslo nezadovoljstvo u oporbenima klupama odredio je stanku.

Nakon stanke Miro Bulj (Most) se vratio u sabornicu i vikao da je ovo udar na demokraciju pa mu je Jandroković udijelio četvrtu opomenu što znači napuštanje sjednice. A kako Bulj nije htio napustiti sabornicu, Jandroković je sazvao još jednu stanku.

 

 

28. travanj 2024 15:14