StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetmutacije virusa

Opet su se pojavili novi simptomi COVID-a: evo kako ih prepoznati i kada se hitno treba javiti liječniku

Piše Šibenski.hr
13. rujna 2022. - 18:38

S COVID-om živimo već nekoliko godina, prošlii smo lockdowne, samoizolacije, oboljenja, cijepljenja i testiranja, ali još mu se ne vidi kraj.

Kako ističu znanstvenici, bolest mutira i donosi nove sojeve virusa, kao i nove simptome.

COVID mutira i donosi nove varijante virusa koji se lako prenose, a pronalazi i nove načine kako se prezentirati kod čovjeka. Trenutno je još uvijek aktualan soj BA.5, ali se simptomi mijenjaju, a oni koji se javljaju na plućima su i dalje najdominantniji.

Dr. Allison Arwady je prošlog mjeseca naveo da je u novim slučajevima zaraze primijetio sljedeće: vjerojatno će izostati ozbiljna bolest, bit će više boli u grlu, umora, temperature i curenja iz nosa, glavobolja i osip nisu na vrhu popisa, baš kao ni gubitak okusa i mirisa. Kašalj ostaje najdulje prisutan i gotovo se uvijek javlja, kaže dr. Arwady, piše Ordinacija.hr.

Prema studiji sveučilišta California otkriveno je kako temperatura može biti prvi simptom, kao i kašalj ili bol u mišićima. Prema pisanju Johns Hopkins Medicine, može doći do mučnine, povraćanja i proljeva. Probavni simptomi ponekad mogu biti signal da je netko upravo "pokupio" virus. Neki simptomi, poput kratkog daha, javljaju se sve rjeđe kako virus mutira, prenosi Ordinacija.hr.

U bolnici za epidemiologiju Cook County Health smatraju i kako se granica pojave prvih simptoma pomaknula i kako se sada mogu javiti u samo tri dana od kontakta s virusom. Koliko će oni biti prisutni, ovisi o osobi i ozbiljnosti infekcije.

Simptomi COVID-a i dalje su temperatura ili groznica, kašalj, kratkoća daha, umor, bol u mišićima i tijelu, glavobolja, gubitak okusa i mirisa, bolno grlo, zaštopan nos, proljev te mučnina ili povraćanje.

Liječnika je potrebno hitno posjetiti u slučaju sljedećih simptoma: poteškoće s disanjem, bol u prsima ili pritisak, zbunjenost, poteškoće s buđenjem ili spavanjem, blijeda koža, piše Ordinacija.hr.

Dakle virus COVID-a mutira, mijenjaju se simptomi i cjepiva, ali nepromjenjiva bi trebala ostati briga za zdravlje nas samih i drugih.

20. travanj 2024 13:58