StoryEditorOCM
Hrvatska i svijethrvati i srbi

Opet ružne scene u Saboru: rasprava o popisu stanovništva prerasla u uvrede, Zekanović i Bulj napali Pupovca

Piše Hina
19. veljače 2020. - 13:32

Saborska rasprava o prijedlogu zakona koji uređuje popis stanovništva koji će se provesti iduće godine, prerasla je u srijedu u međusobne uvrede i prozivke dijela zastupnika, pa su neki klubovi zaprijetili kako će razmisliti hoće li i dalje sudjelovati u njoj. 

Hrvoja Zekanovića (Hrast) i Miru Bulja (Most) zasmetao je dio rasprave Milorada Pupovca (SDSS) u kojoj je istaknuo kako "nam je veoma stalo" da popis stanovništva ne pokaže drastičan pad kako pripadnika nacionalnih manjina, tako i većinskog naroda i da za to postoje dvije pretpostavke, kratkoročna i dugoročna.

"Dugoročno gledano je da se okanemo politika koje najviše donose poremećaje gubitka u stanovništvu, a to su ratovi i da se usmjerimo na drugi faktor koji utječe na to, a to je ekonomija", rekao je Pupovac. Naglasio je i kako su tolerancija i informiranost pretpostavka da popis prođe kako valja. 

"Zanimljivo je kako Pupovac zapomaže da se trebamo okaniti ratova", kazao je Zekanović, istaknuvši kako su Hrvati u "zadnjem i svim ostalim ratovima" bili ti koji su napadani.

"Upravo su pripadnici vašeg naroda uzrokovali rat na našem prostoru", rekao je Pupovcu, pozivajući ga da se "pobrine da za vrijeme popisa, sva njegova ekipica koja je nakon Oluje pobjegla u Srbiju", dođe u Knin i lažno se prijavi te bude evidentirana po popisu stanovništva. Predložio je i da se u popis uvede i pitanje 'jesam li sudjelovao u agresiji na domovinu Hrvatsku'?

I Bulj poručuje kako hrvatski narod nije kriv za ratovanje. "To recite Vučiću, četniku, koji je sa Šešeljom haračio i radio velike štete, vašem narodu, srpskom narodu u Hrvatskoj", rekao je Pupovcu. 

SDSS-ov zastupnik traži stanku kako bi njegov Klub razmislio može li  dalje sudjelovati u raspravi jer je "zapljusnut dubokoumnošću nekih kolega, onih koji ne vide koliko ta dubokoumnost i originalnost utječu na to što u ovoj zemlji ima sve manje Hrvata, Srba, ali i svih drugih".

Zekanović i Bulj mu poručuju kako je zaboravio da je u vladajućoj kolaiciji i da je kao takav odgovoran za sadašnju demografsku situaciju.

I Nenad Stazić (SDP) traži stanku kako bi se njegov klub vidio kako nastaviti raspravu. Kad se u Saboru dozvoljava da se vrijeđaju pripadnici srpske nacionalne manjine i ako će to određivati ton ove rasprave, onda je svaka rasprava u zakonu potpuno besmislena, reka je Stazić.

Nikola Grmoja (Most) uzvraća mu da "laže", jer nitko nije vrijeđao pripadnike srpske manjine. Mnogi od njih sudjelovali su u obrani Hrvatske, naši su sugrađani koje poštujemo, pa  objede i laži koje su iznesene ovdje, svakako treba sankcionirati, rekao je Grmoja.

20. travanj 2024 01:47