StoryEditorOCM

Opet bura, pa jugo, a onda bi moglo stići itekakvo iznenađenje u Dalmaciju. Detalje za cijeli tjedan zna Ivan Šolić

Piše Ivan Šolić - Mali Vakula
28. studenog 2023. - 17:34

PROŠLI SMO ‘KO NA PIRU‘

Za vikend je, konačno, stigla prva pošiljka hladnog zraka sa sjeveroistoka starog kontinenta i u Dalmaciju donijela temperature (i vrijeme) primjereno razdoblju godine u kojem se nalazimo. U subotu je, zbog razlike u tlaku zraka, zapuhala olujna bura, temperatura je u večernjim satima rapidno padala, a uz buru, osjećaj je bio pravi zimski i to ne samo u Zagori, već i uz obalu te na otocima. U subotu je (dekorativnog) snijega nošenog burom bilo uglavnom u sjevernoj Dalmaciji, na području Benkovca i Knina, ali akumulacija je, očekivano, izostala. U nedjelju već u ranim večernjim satima temperatura zraka je gotovo posvuda u Zagori "otišla" u minus, a ubrzo se naoblačilo... U jutarnjim satima, za zimoljupce kao naručena, na tako hladan zrak, sa šibenskog područja je stigla bogata pošiljka vlažnog zraka i nakon samo nekoliko sati padanja, vijesti o snježnom pokrivaču "iza Klisa" zatrpale su naslovnice domaćih medija. Da se kojim slučajem ciklona formirala bliže našem području, kako su u inicijalnoj fazi najave ove promjene signalizirali pojedini prognostički modeli, dio onoga o čemu mediji posljednjih dana izvještavaju iz Srbije, Bugarske, Rumunjske i Moldavije, bojimo se, bilo bi domaća vijest, naše mišljenje - prošli smo "ko na piru"!

image

Savršeno vrijeme u srijedu
FOTO: www.meteoadriatic.net

VRIME KAO NA "WALL STREETU"

Nakon "porcije" hladnoće i snijega, već krajem ponedjeljka jugo je nagovijestilo novu ciklonu i obilne oborine koje će uskoro prestati, a sjeverac i sjeverozapadnjak u okretanju na buru najavit će savršeno vrijeme, po buri, u srijedu. Istaknut ćemo kako prognostičke karte za noćas nisu "suhe" pa bi noćas snijeg mogao iznenaditi više predjele Dalmatinske zagore! U srijedu "prekid vatre" i atmosferska idila, ali nažalost, stabilizacija neće biti dugoga vijeka jer već u četvrtak nas čeka jugo i nagli porast temperature zraka kao uvod u novu ciklonalnu aktivnost na našem području. Red hladnoće, red juga, red bure, pa opet red juga, slikovito, možemo slobodno reći - vrijeme u Dalmaciji, zadnjih dana, dinamično je kao burza na Wall Streetu!

VRAĆA LI NAM SE ZIMA U PRVOM TJEDNU PROSINCA?

Analizom dugoročnog prognostičkog materijala, skloni smo razmišljanju kako će u prvom tjednu prosinca na našem prostoru sinoptička situacija ponovno biti primjerena zimi te kako bi u Zagori ponovno moglo doći do formiranja snježnog pokrivača, a temperature bi u cijeloj Dalmaciji bile nešto niže od višegodišnjeg prosjeka. Budući da se, sinoptički, radi o još uvijek dalekom razdoblju za ozbiljnu prognozu, ovu opciju (koja u ovim trenucima ima umjerenu mogućnost ostvarivanja) ostavit ćemo vam na maštu, ako volite zimu, naravno... Ono što nije trend i što je gotovo sigurno je "eksplozija" temperature zraka, jugo i vrlo nepovoljne biometeorološke prilike, počevši već od četvrtka...

image

E C M W F: Zima nam se uskoro vraća i to u punoj snazi?

U PETAK NAVEČER PRVI SNJEŽNI POKRIVAČ U NIZINAMA KONTINENTALNE HRVATSKE

Na kraju, spomenimo kako, iz izlaza u izlaz, prognostičkih modela raste mogućnost za formiranje prvog snježnog pokrivača u nizinama kontinentalne Hrvatske. Iz današnje perspektive, pritjecanjem hladnog zraka kiša bi u snijeg prvo trebala prijeći na sjeveru domovine, a u noći i u ostatku unutrašnjosti. Ako ćemo suditi prema trenutno raspoloživom prognostičkom materijalu, Zagreb bi u subotu mogao osvanuti pod prvim snježnim pokrivačem, dok bi u Zagorju (ne u Zagori!) mogle pasti i ozbiljnije količine snijega.

VRIME U DALMACIJI

SRIJEDA (PREKID PALJBE!) - u srijedu, konačno, stabilizacija vremena i razvedravanje. Ovaj dan izdvajamo za kavicu na štekatu i aktivnosti na otvorenome. Ipak, nemojte se zavarati, vrijeme će biti svježe (po buri), naročito u Zagori - toplo se obucite! Temperature će u Zagori biti jednoznamenkaste, a na moru (tanko) dvoznamenkaste. Puhat će umjerena i jaka bura koja će u drugom dijelu dana oslabiti. Napomenimo da je u noći na srijedu uz povećanu koncentraciju vlažnog zraka i pad temperature zraka u višim područjima Zagore moguć i snijeg.

ČETVRTAK (LOŠE BIOMETEOROLOŠKE PRILIKE) - porast naoblake i jačanje juga, nagli porast temperature zraka na neslavne vrijednosti za ovo doba godine, loše biometerološke prilike, povremene oborine i aktiviranje meteoalarma glavne su odlike ovog (za um nepovoljnog) dana koji će najaviti novu izraženu promjenu vremena.

PETAK (NASTAVAK NEPOVOLJNOG VREMENA) - sa sjeverozapada nam stiže nova "porcija" oborina koje će mjestimice biti i obilnije. Visoke temperature zraka, loše biometeorološke prilike te vrlo jako i olujno jugo obilježit će i ovaj dan. Ako je vaš dan vezan uz boravak na moru, toplo preporučujemo - pratite službena upozorenja DHMZ-a na jugo (meteolarm)!

04. svibanj 2024 03:11