StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetčetvrti od dna

Oni koji ne vjeruju u cjepivo protiv Covida neka prouče tablicu Europske komisije: mi se nemamo čime podičiti, samo su tri zemlje lošije od nas

Piše Anita Belak Krile/SD
24. studenog 2021. - 10:13

Europska komisija objavila je grafikon koji govori kakav je odnos broja cijepljenih i broja umrlih od Covida. Podaci se temelje na informacijama Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti koji svakodnevno prati brojke, a tablice pokazuju da je tamo gdje je veća procijepljenost manja smrtnost i obratno.

Mi se nemamo čime podičiti. Hrvatska je četvrta najgora po procijepljenosti. Iza nas su samo Slovačka, Rumunjska i Bugarska. Četvrti smo najgori u EU i po umrlima, sa 168 umrlih na milijun ljudi. Iza nas su tek Latvija (266 umrlih na milijun), Rumunjska (267) i Bugarska (325).

Na vrhu tablice procijepljenosti je Irska. Tamo je cijepljeno 93 posto odraslog stanovništva i na milijun stanovnika imaju 15 umrlih gledano u periodu od 14 dana. Drugi je Portugal gdje je također visoka procijepljenost od  92 posto odraslih, a na milijun stanovnika smrtnost je 10 zaraženih osoba.

Isti postotak procijepljenih ima Malta, koja nama ni jednog umrlog na milijun stanovnika u promatranom periodu. Danci imaju 89 posto procijepljenih i 10 umrlih na milijun stanovnika, dok je u Belgiji postotak umrlih nešto viši. Uz 87 postotnu procijepljenost imaju 29 umrlih na milijun stanovnika.

U donjem dijelu tablice nalaze se zemlje koje su najmanje procijepljene i u kojim je smrtnost najveća.

Najgora je Bugarska koja ima 29 posto procijepljenih i 325 umrlih na milijun stanovnika. Drugi najlošiji su Rumunji koji su procijepili 43 posto odraslih i imaju 267 umrlih na milijun stanovnika, a mi smo četvrti od dna sa 55 posto procijepljenih starijih od 18 godina i 168 umrlih na milijun stanovnika.

Izuzetak od pravila cijepljeni/umrli su Slovaci koji imaju lošu procijepljenost, ali ne i tako veliku smrtnost. Slovačka ima 54 posto procijepljenih, ali odudara po broju umrlih. Na milijun stanovnika umrlo je 29 osoba.

24. travanj 2024 23:21