StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNeprežaljena šibenska nevista

Ona je željela život: Ana Rukavina danas bi proslavila svoj 41. rođendan...

Piše Šibenski.hr
28. ožujka 2018. - 13:20

Na današnji dan 1977. rođena je Ana Rukavina i da je živa proslavila bi 41. rođendan. Ta prerano preminula novinarka, koja je dio života provela u Šibeniku, Hrvatsku je dignula na noge i dodirnula kada je iz bolnice poslala emocijama puno pismo s naslovom 'Želim život!'

Ana Rukavina rodila se u Zagrebu, gdje je završila osnovnu školu i Centar za kulturu u Križanićevoj ulici. Studirala je novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti, gdje je diplomirala 12. listopada 2001. godine. Radila je u gradskoj rubrici Vjesnika od ožujka 2002. Kasnije se preselila u Šibenik, gdje se udala i nastavila raditi kao dopisnica Vjesnika.

Sredinom 2005. godine dijagnosticirana joj je leukemija. Liječila se na Odjelu za transplantaciju koštane srži na KBC-u na Rebru i počela se oporavljati, da bi se u listopadu 2006. bolest vratila.

Napisala je dirljivo pismo o svojim tegobama, moleći za pomoć u liječenju, jer je postojala mogućnost da ode na terapiju u SAD. Njeno pismo jako se brzo proširilo po internetu i drugim medijima te je velik broj ljudi ponudio pomoć. Željela je usmjeriti pozornost javnosti na nedostatak donora koštane srži i na potrebu osnivanja banke matičnih stanica iz pupkovine.

Umrla je 26. studenog 2006. u 29. godini života. Nakon njene smrti, osnovana je Zaklada Ana Rukavina, koja prikuplja sredstva za razvoj Hrvatskog registra donora koštane srži. Slogan zaklade je Želim život.

 

19. travanj 2024 15:48