StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSlužbe zatrpane pozivima

Olujno nevrijeme zahvatilo nekoliko županija, vjetar čupao stabla, električne stupove, oštećene brojne kuće, vozila; najgore prošla Banija

Piše Šibenski.hr
1. kolovoza 2021. - 14:26

Olujno nevrijeme u nedjelju oko podneva pogodilo je područje Sisačko-moslavačke županije, a zatim se premjestilo i na Požeško-slavonsku i Virovitičko-podravsku županiju.

Prema prvim informacijama, najteže su prošli Banija i moslavačko područje. Na udaru našli su se tako Sisak, Petrinja, Glina, Kutina, Hrvatska Kostajnica... Nevrijeme je  čupalo mnoga  stabla te da je promet otežan, navodi Jutarnji.hr

Sisak.Info piše i da su oštećeni neki objekti na području Petrinje. Među oštećenim objektima našla se i crkva svetog Lovre u Petrinji.

Ravnateljstvo civilne zaštite izvijestilo je da su Županijski centri 112 Zagreb i Sisak s područja Sisačko-moslavačke županije zaprimili pozive o oluji.

- Županijski centar 112 Zagreb zaprimio je danas, oko 11 sati i 40 minuta više dojava o nevremenu u Sisačko-moslavačkoj županiji. U mjestima Begovići, Gornja i Donja Pastuša te Tremušnjak došlo je do nestanka struje. Građani dojavljuju da je drveće blokiralo ceste te su popadale strujne bandere. Na terenu su vatrogasci te im je prioritet raskrčivanje cesta od drveća i strujnih bandera. U mjestu Gornji Žirovac također ima drveća po cesti te je u tijeku raskrčivanje. Trenutno je preko 20 intervencija u tijeku, javili su iz Civilne zaštite.

Grad Sisak je na svojoj Facebook stranici objavio da su dežurne gradske službe izašle su na teren te da pomažu u sanaciji štete i normalizaciji prometa.

 

- Pala su stabla na prometnicama. Za sada znamo da je u Begovićima pao dalekovod, kao i crjepovi i krovovi', rekao je dozapovjednik DVD Petrinja Zvonimir Ljubičić za DNEVNIK.hr opisujući stanje u svom gradu.

Na radarskim snimkama Državnog hidrometeorološkog zavoda je vidljivo da se čitavom Banijom premjestio olujni sustav koji je zatim odmaknuo prema sjeveroistoku gdje je također izazvao neprilike.

 

- Županijski centar 112 Požega zaprimilo je dojavu o nevremenu koje je zahvatilo područje Požeško-slavonske županije uzrokujući materijalnu štetu na krovovima kuća, srušena drveća na prometnicama i prekida opskrbe električnom energijom. Žurne službe su obaviještene i na terenu su, javili su iz Civilne zaštite.

- Županijski centar 112 Virovitica također je zaprimilo dojave da je nevrijeme zahvatio područje Virovitičko-podravske županije, a koje je uzrokovalo nekoliko srušenih stabala na prometnicama. Žurne službe su izviještene i na terenu su, dodali su iz Civilne zaštite.

Oluja je ranije zahvatila i dijelove Zagrebačke županije odakle su također stigla izvješća o drveću koje je palo i zakrčilo prometnice te o oštećenim strujnim stupovima i kabelima. U mjestu Vrbovečka Dubrava oštećeno je nekoliko desetaka kuća s kojih su popadali crjepovi te su oštećeni krovovi.

Prema najnovijoj vremenskoj prognozi, u većini krajeva Hrvatske tijekom cijele nedjelje bit će promjenjivo oblačno i nestabilno. Mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom, osobito na zapadu zemlje gdje je lokalno moguće i grmljavinsko nevrijeme, uz najveću vjerojatnost na sjevernom Jadranu. U Dalmaciji uglavnom suho uz najviše sunčanog vremena.

Slab i umjeren jugozapadni vjetar, mjestimice s jakim udarima, kasno poslijepodne okretat će na zapadni i sjeverozapadni vjetar. Na Jadranu umjereno do jako jugo i jugozapadnjak, u Dalmaciji prolazno sjeverozapadnjak. Najviša temperatura zraka uglavnom od 28 do 33 °C, na istoku i u Dalmaciji i viša.

25. travanj 2024 04:21