StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetžustra rasprava

Okršaj Dalije Orešković i Zekanovića: ‘Oponirao je HDZ-u, a kad je egzistencija zaškripala, vratio im se u to isto krilo‘

Piše Šibenski.hr
10. prosinca 2023. - 16:10
On je oponirao HDZ-u, a kad je egzistencija zaškripala, vratio im se u to isto krilo - kazala je OreškovićNiksa Stipanicev/Cropix

Bez obzira na to što datum parlamentarnih, ali i ostalih izbora nije poznat, kraj godine obilježavaju žestoki predizborni okršaji političara, i u Saboru i izvan njega. Jedan takav dogodio se i u Studiju 4, između Dalije Orešković i Hrvoja Zekanovića. 

Orešković o prosvjedu svinjogojaca: Imali su pravo biti nezadovoljni 

Protekli tjedan bio je vrlo buran, no završio je prosvjed poljoprivrednika i svinjogojaca. Saborska zastupnica Dalija Orešković rekla je kako je Vlada pokazala da je jača od prosvjednika te da svaku situaciju može preokrenuti u svoju korist.

- No moje simpatije su uvijek na strani slabijeg, i u ovom slučaju, i smatram da su prosvjednici imali razloga biti nezadovoljni, ako ništa drugo, onda načinom na koji ih je Vlada tretirala čitavo vrijeme, odbijajući komunicirati s njima i izaći im u susret. Ja se samo nadam da Slavonci dobro pamte. Ne trebaju pamtiti dugo, dovoljno je da pamte kako se Vlada odnosila prema njima do sljedećih parlamentarnih izbora, poručila je predsjednica stranke Dalija Orešković i ljudi s imenom i prezimenom. 

Zekanović: Čudim se što Orešković brani stav stranaka koje su stale iza prosvjeda 

Saborski zastupnik Hrvatske demokršćanske stranke, koja podržava HDZ, Hrvoje Zekanović istaknuo je kako su oporbene stranke i političari poraženi što se tiče prosvjeda svinjogojaca.

Dodao je kako se čudi što zastupnica Orešković "može braniti stav stranaka koje su stale iza prosvjeda".

- To su prije svega Most i Domovinski pokret, koji su tobože njoj politički oponenti i nalaze se na drugom dijelu političkog spektra. Ovo je definitivno poraz tih stranaka, posebice Mosta, koji je bio glavni organizator tih prosvjeda i koji se izblamirao s čitavom akcijom, naglasio je Zekanović. 

"Zekanović oponirao HDZ-u pa im se vratio se u krilo"

Orešković je rekla da je Zekanović upravo taj koji dolazi s desnog političkog spektra koji je oponirao HDZ-u pa kada mu je ugrožena egzistencija, vratio se u njihovo krilo.

Dodala je da nju u ovom trenutku uopće ne zanima je su li Domovinski pokret, kao desno krilo HDZ-a, ili Most željeli s prosvjedom profitirati, nego ona stoji uz seljake, koje je očito nešto mučilo. Smatra da su prosvjednici u svemu bili u pravu. 

O smjeni u HEP-u

Je li smjena Frane Barbarića u HEP-u zakasnila? Orešković je naglasila kako predsjednik Vlade Andrej Plenković "nije kralj kriznog komuniciranja, već kralj korupcije", jer je "doveo do toga da institucije, koje su se trebale baviti tim poslom, više ni ne postoje". 

Što se tiče afere HEP-a, istaknula je kako je to poraz pravne države. Zekanović se osvrnuo na aferu "Plin za 1 cent". Rekao je da je više tvrtki na javnom natječaju kupovalo plin te da je bilo pogreške u sustavu, ali se ne radi ni o kakvom dogovoru. O smjeni Frane Barbarića dodao je da je došlo vrijeme da se Barbarić smijeni.

Orešković je poručila da Barbarić nije smijenjen, već je zbrinut. Ostao je u HEP-u na dobroj funkciji, za dobru plaću, samo manje izložen. Smatra da afera "Plin" u HEP-u nije slučajna. 

"Nacionalna sramota"

Komentirali su optužnice bivših ministara. Zastupnica Orešković istaknula je da "hrvatsko pravosuđe i sudstvo dobro ne funkcioniraju". 

- To je nacionalna sramota, poručila je za HRT.

Zekanović je istaknuo kako bi se Orešković miješala u pravosuđe i sudstvo, što je nedopustivo. 

Je li Plenković pomogao Boysima?

Dalija Orešković naglasila je da ne smatra Plenkovića zaslužnim za puštanje Bad Blue Boysa iz grčkih zatvora, ali misli da će premijer na tome pokušati dobiti političke bodove.

Hrvoje Zekanović zna da je Andrej Plenković svojim vezama napravio velik posao za oslobađanje hrvatskih navijača. No rekao je da postoji problem hrvatskog huliganizma.

Orešković je pitala Zekanovića, ako je pravosuđe neovisno, kako je Plenković mogao utjecao na puštanje navijača. Zekanović je odgovorio da je pravosuđe neovisno, i u Hrvatskoj i u Grčkoj, a Plenković i Malenica ubrzali su proces svojom tihom diplomacijom. 

Odluke o koalicijskim partnerima

Bliže se izbori, a Zekanović je istaknuo kako Hrvatska demokršćanska stranka još nije donijela odluku o koalicijskim partnerima. Orešković je rekla da je predsjednica stranke i da ima dobre resurse za izlazak na parlamentarne izbore. 

25. travanj 2024 23:24