StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetMETEOROLOGIJA

Ogromna oluja noćas iznenadila Istru: Siloviti neverin poharao naš najveći poluotok, to je samo uvod u sveobuhvatnu i žestoku promjenu u cijeloj državi

Piše jutarnji.hr
27. srpnja 2019. - 11:55

Silovit neverin koji glavnina prognostičkih modela nije predvidjela noćas je iznenadio cijelu Istru i Kvarner, piše Istramet. Zabilježena je obilna kiša, olujan nalet vjetra, ali i više od 8000 munja u samo 2 sata.

Približavanje olujnih sustava iz Italije potaknulo je razvoj novih grmljavinskih sustava na moru sjevernog Jadrana, a zatim i formiranje kompaktne olujne linije. Grmljavinska linija sporo se približavala obali, tako da su nautičari imali nekoliko sati da se sklone na sigurno.

Zapuhao je prolazno jak vjetar, mjestimice s olujnim udarima, uglavnom jugozapadnjak. Istrametove meteorološke postaje na pulskom području zabilježile su najjače udare vjetra, postaja Veli Vrh izmjerila je 24 m/s ili 86 km/h.

Mjestimice je pala i obilna kiša. U Umagu i Novigradu čak 32 mm, porečke postaje zabilježile su do 15 mm, isto koliko i one na Motovunštini. U centru Pule palo je 13 mm.

Temperature zraka snizile su se za oko 5 °C, stoga je noć na našem najvećem poluotoku bila puno ugodnija u odnosu na protekle dane, iako je DHMZ putem Meteoalarma izdao narančasto upozorenje zbog vrlo tople noći.

To je samo uvod u promjenu vremena koja stiže u subotu, a koja će vrhunac imati sredinom nedjelje kada su izgledne lokalno obilne količine kiše, jaki neverini i obilje grmljavinske aktivnosti, navodi Istramet.

Kiše je u jutarnjim satima u subotu bilo i u dijelovima ostatka Hrvatske, uključujući i dijelove Zagreba.

Prema najnovijoj prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda, u subotu će u većini krajeva još uvijek prevladavati sunčano i vruće, no nestabilno. U unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu će uz lokalno povećanu naoblaku biti pljuskova i grmljavine, češće poslijepodne kad ponegdje mogu biti izraženiji.

Puhat će slab do umjeren jugozapadni vjetar, uz lokalne nestabilnosti prolazno pojačan, a na Jadranu umjereno i ponegdje jako jugo. Najviša dnevna temperatura zraka između 30 i 34 °C.

Zbog najavljenih nestabilnosti i vrlo visokih temperatura DHMZ je putem Meteoalarma za gotovo cijelu državu izdao žuta upozorenja, a za Istru i Kvarner narančasto.

U nedjelju pretežno oblačno i nestabilno uz kišu i pljuskove s grmljavinom. Oborina će mjestimice biti obilna, a lokalno su moguća i grmljavinska nevremena, osobito na Jadranu. U unutrašnjosti vjetar slab do umjeren jugoistočni, na Jadranu umjereno i jako jugo.

Najniža jutarnja temperatura zraka od 18 do 22, na Jadranu od 22 do 26, a najviša dnevna između 26 i 31 °C.

I za nedjelju je DHMZ putem Meteoalarma sve dijelove Hrvatske stavio pod uzbunu: diljem priobalja na snazi su narančasta upozorenja zbog grmljavinskih oluja i obilne kiše, a u istatku države žuta upozorenja također zbog grmljavinskih oluja, ali ponegdje i zbog još uvijek vrlo visokih temperatura zraka.

Nestabilna situacija nastavit će se i početkom sljedećeg tjedna kada se očekuje i pad temperatura zraka.

16. travanj 2024 20:32