StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetZATRPANA CESTA

Odlazak na snijeg zamalo im bio koban: HGSS-ovci u dramatičnoj akciji spasili zametene Dalmatince na putu za Blidinje

Piše Hina
22. siječnja 2023. - 12:47

Pripadnici Hercegovačke gorske službe spašavanja (HGSS) iz Posušja uz pomoć teških strojeva uspjeli su na području Parka prirode Blidinje u Hercegovini izvući iz snježnih nanosa desetak vozila od kojih je najveći broj bio Dalmatinaca koji su krenuli na skijanje u BiH.

Iako je prometnica bila zatvorena, vozači su tijekom subote pokušali doći do odredišta preko područja parka prirode koji je i najkraći put do središnjeg dijela BiH. No, zapeli su zbog snježnih nanosa koji se brzo stvaraju zbog jakog vjetra i obilnih padalina. Nakon toga su pozvali u pomoć koje je brzo stigla.

Voditelj posuškog HGSS-a Milan Jukić rekao je da su zapeli u snijegu uglavnom gosti iz Hrvatske koji su krenuli na skijanje u BiH te nisu znali da je put na tom prometnom pravcu neprohodan.

- Problem je što ta dionica nije čišćena i put je bio zatvoren, pa su zapali u nanose snijega - rekao je Jukić i dodao da je svima pružena pomoć te su se uz pomoć strojeva uspjeli izvući iz sniježnih zapuha.
Od subote je bilo zaustavljeno prometovanje između Posušja i Parka prirode Blidinje, a situaciju dodatno otežavaju nove snježne padaline te vjetar.

- U nedjelju je na snazi zabrana kretanja za teretna vozila na tom cestovnom pravcu - izvijestio je Auto moto savez sa sjedištem u Mostaru. Vozače se poziva da na svim putnim pravcima voze oprezno, drže odstojanje između vozila te da na put ne kreću bez zimske opreme.

08. lipanj 2023 14:57