StoryEditorOCM
Hrvatska i svijet‘padamo s nogu‘

Odgojitelji očajni i ogorčeni: U vrtićima nema Covida?! Četvrti put sam u izolaciji, plaća svaki mjesec smanjena

Piše šibenski.hr
26. siječnja 2022. - 14:11

Nakon najave novih mjerama za djecu u školama iz Udruge SIDRO – odgojitelji u zaštiti prava djeteta uputili su javni apel odgovornima kojima upozoravaju da u dječjim vrtićima također vlada teška, a možda i teža situacija nego u školama, a ništa se ne radi kako bi se situacija olakšala.

Dopis Udruge SIDRO prenosimo u cijelosti:

'Nove mjere testiranja školske djece državu će koštati 70 do 100 milijuna kuna mjesečno... kažu ministar obrazovanja i ministar unutarnjih poslova u jučerašnjim izjavama. U školama se ističe velik broj samoizolacija, djece i nastavnika, nema tko voditi nastavu. Kakva je situacija u vrtićima? Ista, moguće i teža, no odgovorni čvrsto zatvaraju oči i uši. Jer u vrtićima nema Covida? Jer u vrtićima nema djece i onih koji provode odgojno obrazovni proces, koji brinu o zdravlju i sigurnosti?

Ako država ima novaca za kratkoročne mjere u školama, ima li novaca za kratkoročne mjere i u vrtićima? Ima li novaca za hitno zapošljavanje dodatnih odgojitelja, pomoćnika za njegu i skrb i drugih nestručnih zamjena, budući da odgojitelja na tržištu rada navodno nema. Ima li novaca za zapošljavanje zamjena za bolovanja i samoizolacije, za zapošljavanje dodatnog tehničkog osoblja, jer ni u vrtićima više nema tko raditi?

S jedne strane obveza Republike Hrvatske da, sukladno EU sporazumima, poveća uključenost djece u vrtiće, izmjene Zakona koje imaju za cilj ostvariti taj povećani obuhvat djece bez ijedne kune dodatnog ulaganja, i s druge strane ulaganje milijuna u testiranja. Na svakom koraku činimo razliku među djecom, osim tamo gdje bije s obzirom na različite potrebe i različite razvojne specifičnosti djece, morali činiti. Pravimo se da Covid u vrtićima ne postoji. Zapravo, pravimo se da vrtići ne postoje! Koliko ovoj lijepoj zemlji znače njena djeca rane i predškolske dobi, pokazuje nam svaki dan.

Najava novih mjera za škole izazvala je lavinu reakcija naših članova. Stotinjak odgojitelja i odgojiteljica koji su jutros zvali i pisali, opisuju svoje situacije.

"Opet pozitivna, zatvaram vrata stana, u koji sam nakon pozitivnog nalaza djeteta iz odgojne skupine, zatvorila i svoje dvoje djece i supruga... Nismo ljuti, žalosni smo. Od početka ove pedagoške godine, od rujna, četvrta samoizolacija i izolacija. Nema mjeseca kojeg sam odradila u cijelosti, u svakom je bar nekoliko dana bilo bolovanje, ne mojoj voljom, krivnjom ili odlukom. Plaća svaki mjesec smanjena. Znam da smo svi u istoj situaciji, ili bismo bar trebali biti. Jesmo li doista? Koliko su vrtićka djeca bolesna i nitko ne ide liječniku, ispričnice se dijele online i bianco, bez da liječnik i pogleda dijete, djeca dolaze i kada im je propisana samoizolacija, odgojitelja nema, nema tko raditi. Nema."

"Skupina u mom vrtiću završila je u izolaciji nakon potvrde da je odgojiteljica pozitivna. Osoba zadužena za kontaktiranje epidemiološke službe, nazvala ih je kako bi im navela svu djecu koja su s odgojiteljicom bila u kontaktu, a radi dobivanja potvrde da navedena djeca moraju biti u izolaciji. Došavši do imena i prezimena jednog djeteta, žena iz epidemiološke službe ostala je u šoku. To je dijete dobilo pozitivan PCR nalaz prije 5 dana i već je trebalo biti u izolaciji, a ne u vrtiću. Čudom se čudimo broju pozitivnih slučajeva i izolacijama, dok se s druge strane događaju ovakva nepoštivanja mjera. Tko je tu lud?"

"Odgojitelji padaju s nogu, skupine se vrte iz izolacije u izolaciju, nema dovoljno zaposlenih da održe vrtiće na životu. A ako nema vrtića, padaju svi sustavi. Dakle, želimo da vrtiće stave na prvo mjesto jer i jesu prva stepenica i želimo moći normalno raditi. Treba nam kadar koji će to sve moći podnijeti, treba nam više ljudi."

Trebamo reakciju države, trebamo podršku jer će ovaj sustav pasti u ambis iz kojega neće moći izaći. Trebamo dodatna zapošljavanja, bolju koordinaciju službi i bolju kontrolu zdravlja u vrtićima. I trebamo to odmah, poručuju odgojitelji okupljeni u Udruzi SIDRO.

22. travanj 2024 18:07