StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetOPĆINA BILICE

Od ružnog pačeta do bijelog labuda uz obalu Prukljana

Piše Branimir Periša
20. kolovoza 2022. - 09:33
Načelnik Bilica Josip Čaleta Car Nikolina Vuković Stipaničev/Hanza MediaNikolina Vukovic Stipanicev/Hanza Media/Hanza Media

Sjećate li se priče o ružnom pačetu koje se pretvorilo u predivnog labuda? Nekako tako ide i priča o Bilicama, predivnom mjestu u neposrednoj blizini Šibenika, čiji grb upravo krasi labud. Biličani na blagdan svoje zaštitnice Blažene Djevice Marije slave dvadeset godina postojanja općine. Iako su mnogi predviđali kako taj eksperiment s odvajanjem od grada Šibenika baš neće uspjeti, već da će se nakon što potroše pet milijuna kuna koje su dobili diobom od grada vratiti nazad pod gradske skute, Bilice su pokazale da pravim pristupom sve općine imaju svoju prigodu da se dokažu. Danas je ovo mjesto pravi turistički biser i sredina ugodnog življenja, unisoni su općinski čelnici.

– Mi smo ponosni na činjenicu da su Bilice uz Tribunj koji ima neznatno povećan broja stanovnika po popisu u odnosu na 2011 godinu, jedino mjesto s povećanjem od čak 11 posto. Razlog tomu leži u činjenici da smo riješili gotovo svu problematiku vezanu uz infrastrukturu, pa tako danas ne možete naći petsto metara neasfaltiranih ulica, tako da gotovo svi mještani s asfalta ulaze u svoja dvorišta – kaže Josip Čaleta Car, bilički načelnik koji "tuče" desetu godinu na čelu ove predivne općine. Biličke uvale Stubalj i Vrulje svake godine sjaje sve većim sjajem, no ima tu još posla, veli Čaleta.

Spojili Stubalj i Vrulje

– Upravo smo spojili Stubalj i Vrulje, i time završili prvu fazu izgradnje šetnice duge oko 1800 metara. U drugoj fazi bit će obložena benkovačkim kamenom ili nekim sličnim materijalom, tako da odgovara prirodnom ambijentu. Uz nju će se pružati i biciklistička staza s LED rasvjetom, a klupe za sjedenje postavit ćemo na nekoliko izbočina u more – dodaje načelnik.

To je vrlo važan projekt s kojim će ovo rukovodstvo završiti krucijalne stvari u deset godina svoga rada, dopunjuje Neven Mikulandra, koji isto toliko godina obnaša dužnost predsjednika Općinskog vijeća. Politika u Bilicama je uvijek bila u drugom planu, ono na čemu se inzistira posljednjih deset godina jest da Bilice budu na prvome mjestu, ispred stranaka i političkih podjela. Nezavisne lista Josipa Čalete Cara i Nevena Mikulandre već su šest godina u koaliciji s HDZ-om i očito su kod birača prihvaćeni kao dobitna kombinacija za općinu.

– Da, to je najvažnije, jer nama Bilice moraju biti prioritet. Strančarenje nije za mala mjesta i upravo o tome smo stalno razgovarali s aktualnim vijećnicima, koji su shvatili da nam naše mjesto mora biti prioritet – govori načelnik.

– Trenutno gradimo dva vrlo važna objekta. Nakon dvadeset godina više nećemo biti beskućnici, jer podižemo zgradu općine s dva poslovna prostora, pa ćemo tu preseliti i ambulantu. Završetak radova očekuje se krajem siječnja iduće godine. Istodobno, na mjesnom groblju, napokon u općinskom vlasništvu, gradi se kapelica za ispraćaje pokojnika, a organizaciju pokopa potom će preuzeti općinsko komunalno poduzeće.

Gotova je i lokacijska dozvola za posljednji, nedovršeni dio obale u Stublju, te do proljeća očekujemo građevinsku dozvolu kako bismo dovršili radove. Napravljen je veliki, 105-metarski lukobran, za koji je sredstva osiguralo Ministarstvo mora putem lučke uprave – dodaje Čaleta Car. Na njegove riječi nastavio se Neven Mikulandra:

– Moramo zahvaliti ljudima koji su nam u tome pomogli kada nismo znali otkuda krenuti. Sve je bilo rezervirano, ali radovi nikako da počnu, jednako kao i definiranje granica pomorskog dobra, čiji elaborati su u Zagrebu ležali dvanaest godina. Na sreću, ruku pomoći pružio nam je Milijan Brkić, koji je bio potpredsjednik Sabora. Povezao nas je s nadležnim ministarstvom i stvari su se pokrenule, na čemu mu i ovim putem zahvaljujem.

Gradi se i škola

Također je zgotovljena dokumentacija za novu školu, te izgradnja započinje na jesen.

– Imamo i dva akutna problema: nasip u more na kojem je mjesna trgovina mješovite robe, inače pretijesna za potrebe naselja, i bit će riješen nakon što smo pokrenuli izmjene zakonskih odredbi o legalizaciji nasipa tako da će svi takvi zahvati poduzeti do 2011. biti upisani kao sve druge zemljišne čestice s katastarskim brojem. Drugi veliki problem jest kanalizacija, a od toga se biličkim čelnicima, govore bez uvijanja, diže kosa na glavi.

– Općina je platila projektnu dokumentaciju i u Hrvatskim vodama nam je rečeno da će radovi započeti 2023., najkasnije 2024. godine. No, prema posljednjim informacijama Bilice i Raslina nisu u planu do 2030. godine. S time se nikako ne možemo pomiriti, te na jesen počinjemo s pregovorima i čvrstim zahtjevom da se izgradnja kanalizacije odvija prema prvotnoj najavi – najavljuje načelnik.

– Naš turizam ne može dalje bez rješavanja tog akutnog problema – drži Čaleta.

No, za razliku od tegoba s odvodnjom, vrlo je izvjesno da će na mjestu sadašnje trgovine u "limenci" nakon legalizacije nasipa već dogodine Bilice dobiti suvremeni supermarket, u skladu s naraslim potrebama. Bilice iz godine u godinu turistički rastu, a napreduje i nautički promet. Prostorni plan općine u perspektivi predviđa luku nautičkog turizma u Stublju, a pred završetkom je izgradnja luke otvorene za javni promet.

Nema stajanja

Sitnijih projekata poput povezivanja plaže u Šparadama s obnovljenom plažom Dedića punta ima dosta, no želja vodećih je završiti one projekte koji su od životnog značenja. Inače Bilice se prostiru na 26 kilometara četvornih i nužno je poboljšati životne i komunalne uvjete u svakom dijelu.

– Trudili smo se zadovoljiti potrebe. Mislim da smo dosta toga riješili u Vruljama gdje smo doveli novu vodovodnu mrežu, obnovili asfalt i izgradili novo dječje i sportsko igralište. I u Mikulandrama smo obnovili dječje igralište.

Na jesen ćemo urediti dječje igralište u Novom naselju, potom u Carima, a nakon toga slijede Grubišići i Podlukovnik. Sve to radimo svojim sredstvima i na to smo ponosni, a sada smo zajedno s gradovima Šibenikom i Skradinom u ITU programu. Očekujemo nove investicije poput vatrogasnog doma i izmjene preostale tri četvrtine rasvjete u LED – optimističan je Ćaleta Car. I to s pokrićem, govori, budući da se gospodarenje općinom kao svojom obitelji u tom lijepom mjestu pokazalo kao pun pogodak.

PROMO

24. travanj 2024 00:41