StoryEditor
Hrvatska i svijetDalmacijavino

Od prodaje tvrke 70,5 milijuna kuna državi, radnici ostaju kratkih rukava

Piše Šibenski.hr
23. veljače 2018. - 21:05

Na ročištu splitskoga Trgovačkog suda, održanom u petak u dvorani Pravnog fakulteta, raspravljalo se o razdiobi oko 70,5 milijuna kuna prikupljenih od kupaca nekretnina Dalmacijavina u stečaju, a nakon višesatne rasprave zaključeno je da će odluku o razdiobi donijeti i objaviti u sljedećih nekoliko dana te da na nju vjerovnici imaju pravo žalbe.
 -Odluku o razdiobi s obrazloženjem dostavit ću stečajnoj upraviteljici Dalmacijavina Nataliji Mladineo, a nakon toga slijedit će i sazivanje Skupštine vjerovnika u stečajnom postupku nad Dalmacijavinom", rekla je sutkinja Ana Golub Grujić, koja je predsjedala današnjim ročištem.

 Stečajna upraviteljica Dalmacijavina Natalija Mladineo izvijestila je kako joj je splitski Trgovački sud naložio da izradi prijedlog raspodjele kupovnine od 70.565.290 kuna, za koliko su tvrtka "Oštrc" i poduzetnik Marinko Zadro kupili Dalmacijavino.  
 -Po obračunu, razlučnom vjerovniku, to jest državnim ustanovama, pripalo bi oko 12,9 milijuna kuna, za koje predlažem da se usmjere na račun stečajnog dužnika (Dalmacijavina) zajedno s preostalim sredstvima prikupljenim od kupca Dalmacijavina, a to znači kako bi tako bilo pribavljeno ukupno oko 70,5 milijuna stečajnom dužniku čiji je račun u blokadi zbog duga oko 74 milijuna kuna, rekla je Mladineo.

 Obrazlažući  prijedlog, po kojem bi cjelokupan novac od prodaje nekretnina Dalmacijavina  (oko 70,5 milijuna kuna) bio isplaćen stečajnom dužniku a ne radnicima i drugim stečajnim vjerovnicima, Mladineo je rekla kako je tijekom poslovanja (od 2012. do 2015.) stečajni dužnik ostvario gotovo 105,5 milijuna kuna gubitka.
 -Sukladno tome, predložila sam da razlučni vjerovnik (državne ustanove) sudjeluje i u ostvarenom gubitku te da se ostatak kupovnine oko 12,9 milijuna kuna sustegne i ne uplati razlučnom vjerovniku, nego na žiroračun stečajnog dužnika", rekla je Mladineo, dodajući  kako je to predložila zbog "izvanredne situacije" u Dalmacijavinu nastale zbog toga duga.

 Više radnika i predstavnika drugih vjerovnika, koji su bili na današnjem ročištu, nisu se složili s prijedlogom stečajne upraviteljice Mladineo o razdiobi novca prikupljenog prodajom nekretnina Dalmacijavina, ističući kako će cjelokupan iznos biti usmjeren državi, a ne ostalim stečajnim vjerovnicima.
 Predstavnica Nezavisnog sindikata Dalmacijavina Danica Stipović istaknula je kako je država oštetila radnike Dalmacijavina te je nekoliko puta ponovila kako se 64 milijuna kuna koje u stečajnom postupku potražuju radnici Dalmacijavina mogu namiriti tako da se država u tom iznosu odrekne svojih potraživanja i usmjeri ih radnicima.

-Posljedice loše gospodarske politike snose radnici Dalmacijavina jer država je ta koja je odlučila da se tijekom stečajnog postupka nastavi proizvodnja u Dalmacijavinu, koja je stvorila gubitke koji se sada podmiruju na štetu radnika, istaknula je Stipović.
 Članica Odbora vjerovnika Marija Pijevac rekla je kako je država "pokrala" radnike Dalmacijavina te da sada treba ustupiti dio svojih potraživanja radnicima.
-Predlažem da se odgodi raspodjela novca prikupljenog od prodaje nekretnina Dalmacijavina jer smo imali sastanak sa splitsko-dalmatinskim županom Blaženkom Bobanom, koji nam je obećao da će nam pomoći u održavanju sastanka s predsjednikom Vlade Plenkovićem na kojem bi se razmotrila situacija u vezi s Dalmacijavinom, rekla je Pijevac.
 Danica Stipović je dodala kako država može pomoći radnicima Dalmacijavina  slično kao što je učinila u prevladavanju teškoća u brodogradilištu Kraljevica.

 Zastupnica vjerovnika "Grgić i partneri", to jest tvrtke "Euroherc osiguranje" Marina Ljubanović istaknula je kako je potrebno utvrditi odgovornost za stanje u Dalmacijavinu bivšega stečajnog upravitelja u tom poduzeću Perice Mitrovića, koji je, po njezinim riječima, razriješen zbog nesavjesnog poslovanja.

 -Kada pročitate što je Mitrović radio u stečaju Dalmacijavina, to predstavlja niz kaznenih djela koja su regulirana kaznenim zakonom, ali nitko ništa nije poduzeo, ni Državno odvjetništvo ni Uskok. Kako je moguće da je Mitrović još na 'A listi' stečajnih upravitelja? - upitala je Ljubanović.
 Rekla je kako "Euroherc osiguranje" potražuje oko šest milijuna kuna koji nisu uvršteni u današnji prijedlog stečajne upraviteljice Mladineo za namirivanje.

 -Stečajna upraviteljica Mladineo svoj prijedlog razdiobe sredstava prikupljenih prodajom nekretnina Dalmacijavina opravdava izvanrednom situacijom u tom poduzeću i pritom spominje gubitak oko 105 milijuna kuna, ali Stečajni zakon ne poznaje izvanrednu situaciju i smiješno je što ona to govori", rekla je Ljubanović. Po njezinim riječima, ako se ne mogu namiriti potraživanja tvrtke koju ona zastupa (Euroherc osiguranje) te radnika Dalmacijavina, "neka se stečajna upraviteljica odrekne i svoje nagrade i troškove usmjeri na račun Dalmacijavina koje je blokirano".

 Tijekom rasprave nezadovoljni radnici nekoliko su puta bučnije reagirali, a u jednom trenutku jedna je radnica pala te su joj nazočni pomogli ustati.
 Sutkinja Golub Grujić istaknula je smirujući nazočne da ima "ljudsko razumijevanje" za nezadovoljstvo radnika, ali, dodala je, stanje u Dalmacijavinu iznimno je složeno i postoji dio imovine tog poduzeća koji još nije unovčen i dio imovine čije je vlasništvo sporno.

 Na današnjem ročištu novinarima nije bilo dopušteno snimati raspravu, bili su prisiljeni sjediti u zadnjim redovima dvorane na Pravnom fakultetu (gdje je održano ročište), odakle su teže pratili raspravu. Na ulazu u dvoranu za ročište novinare je osiguranje detaljno pregledalo, zbog čega su novinari prosvjedovali.
Stečajni postupak nad Dalmacijavinom počeo je u svibnju 2012. kada su za 552 radnika tog priznata potraživanja od 75 milijuna kuna. Agencija za osiguranje radničkih potraživanja u slučaju stečaja uplatila je 11 milijuna kuna, a preostala 64 milijuna kuna radnicima još nisu uplaćena.
 

Izdvojeno

25. rujan 2020 06:17