StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetdruga najmlađa žrtva

Od posljedica korone umrla djevojčica (12): ‘Čuli smo da je preminulo dijete 2009. godište...‘

Piše šibenski.hr
17. ožujka 2021. - 11:53

Na konferenciji za medije Nacionalnog stožera objavljeno je danas da je u posljednja 24 sata od posljednica koronavirusa preminulo 12 osoba. Među njima je i 12-godišnja djevojčica koja je druga najmlađa žrtva koronavirusa u Hrvatskoj. 

Kako je rečeno na presici Stožera, djevojčica je imala multiple komorbiditete iz kardiološkog aspekta. 

Šef HZJZ-a Krunoslav Capak na presici nije mogao iznijeti više detalja o ovom slučaju, kaže kako su informaciju o njemu dobili uoči konferencije. 

“Tek smo primili informaciju o tom tužnom događaju da je dijete rođeno 2009. preminulo od covida, kao i da se radilo o teškom kardiološkom komorbiditetu. Ostale podatke još nemamo", rekao je Capak.

Dodao je i da će više informacija podijeliti s javnošću čim ih budu dobili. 

Najmlađa žrtva covida u Hrvatskoj zasad je 11-godišnji dječak koji je krajem siječnja u preminuo u Zagrebu. Dječak je umro od multisistemskog inflamatornog sindroma, odnosno rijetke komplikacije koja je zabilježena kod djece zaražene koronavirusom. Zasad se ne zna je li i preminula 12-godišnja djevojčica imala ovaj sindrom. 

Bolest se prezentira povišenim upalnim parametrima u krvi, može zahvatiti sve organe, srce, bubrege, gastrointestinalni trakt, izazvati neurološke probleme kao i simptome upale dišnih puteva te dovesti do zatajenja svih organa. 

Novinari su danas na konferenciji pitali Alemku Markotić može li reći kod koliko djece u Hrvatskoj je zabilježen ovaj multisistemski inflamatorni sindrom.

"Ne mogu vam reći na razini Hrvatske, no u Klinici se kontinuirano liječe djeca s tim sindromom i ishod je dobar. Zasad je bitno da je taj sindrom prepoznat i da ga naši liječnici rješavaju uspješno", rekla je Markotić.

23. travanj 2024 09:42