StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetmamini i tatini sinovi

Od doktora znanosti, preko liječnika i glumaca, do mladih ustaša: istražili smo što rade djeca poznatih hrvatskih političara

Piše Anita Belak-Krile
11. travnja 2019. - 23:29

Ljudi bliski Vladimiru Šeksu uvjeravaju ovih dana kako iskusni politički lisac nije nimalo sretan što je baš njegov posinak Karlo Ressler nositelj HDZ-ove liste za EU izbore. Isti kažu kako je navodno i od samog premijera Andreja Plenkovića tražio da Karla stavi niže, jer je svjestan težine političkog tereta koji je natovaren na njegova pleća.

Koliko god bio obrazovan i inteligentan, Resslera će na zubu imati svi HDZ-ovci koji su godinama derali đonove po terenu, dok je on još kao Plenkovićev asistent lansiran izravno u Bruxelles. Jednom kad ne bude Šeksa ni Resslerovog drugog zaštitnika Andreja Plenkovića neće mu biti lako održati glavu iznad površine velike stranačke bare kojom neprestano kruže krokodili.

U Hrvatskoj nema puno primjera da su djeca političara krenula stopama svojih očeva ili poočima kao u Šeksovom slučaju. Većina ih je zahvaljujući dobrim vezama i izdašnim primanjima roditelja izabrala neki drugi put. Neke od njih politički utjecajni roditelji uhljebili na dobro plaćenim mjestima u državnim i javnim poduzećima i nadzornim odborima, drugi su postali ugledni članovi akademske zajednice, ima i liječnika i glumica, ali i siledžija čija imena krase policijske biltene.

Oni rijetki koji su dospjeli do visoke politike nikad nisu uspjeli zasjeniti svoje očeve.

Među takvima je i sin Franje Tuđmana, Miroslav. Uoči raspada Jugoslavije otac mu je osnivao HDZ, a Miroslav je zajedno s Antunom Vujićem utemeljio Hrvatsku socijaldemokratsku stranku. Kasnije se priključio HDZ-u, a po „sjevernokorejskom modelu“ otac ga je instalirao za šefa hrvatske tajne službe, tadašnjeg HIS-a. Ni obavještajne spoznaje ni frapantna fizička sličnost s ocem, nisu mu pomogle ni blizu dosegnuti utjecaj pokojnog predsjednika.

Nakon očeve smrti postao je član HIP-a i pokušao se realizirati kao lider desnice, ali je na predsjedničkim izborima 2009., osvojio mizernih četiri posto glasova. Danas je član HDZ-a i saborski zastupnik.

U visokoj politici okušao se i sin pokojnog SDP-ovog lidera, nekadašnjeg premijera Ivice Račana i ustavne sutkinje Agate Račan. Ivan Račan, završio je srednju školu u Zagrebu, a nakon očeve smrti neko je vrijeme bio vrlo utjecajan u SDP-u. U mandatu Zorana Milanovića bio je i saborski zastupnik, a u parlamentu gotovo pa je bio nevidljiv. Javljao se vrlo rijetko.
Nakon saborskog mandata vratio se PR biznisu. I Božidar Pankretić, sin narodnog tribuna Jože Pankretića, bio je jedno vrijeme ministar poljoprivrede i regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva. Danas se zajedno s bratom bavi uzgojem i prodajom junadi na vlastitoj farmi u Vrbovcu.

Daleko od politike sklonila se kći bivšeg predsjednika Ive Josipovića, Lana. Ona studira na doktorskom studiju Veleučilišta računalnih i komunikacijskih znanosti u švicarskoj Lausanni. Kao iznimna studentica dobila je Googlovu stipendiju za žene koje se ističu u računarstvu i tehnologiji. Već kao maturantica bez greške je riješila test državne mature iz matematike, nakon čega je upisala FER u Zagrebu.

Uspješan je i sin bivše premijerke Jadranke Kosor, Lovro Škopljanac. Doktorirao je prije tridesete, danas je viši asistent na Katedri za komparativnu povijest hrvatske književnosti na zagrebačkom Filozofskom fakultetu. Iznimno je cijenjen kao simultani prevoditelj.

Na nizozemskom Sveučilište Groningen, pravo studira Ante Jakov Milanović, stariji sin bivšeg premijera Zorana Milanovića. Njegova majka Sanja Musić Milanović je liječnica, a on se odlučio za očevu struku.

Kćer bivšeg predsjednika Ive Sanadera Bruna je liječnica i radi u Munchenu, dok je Petra završila Akademije dramskih umjetnosti u Zagrebu i već duže od deset godina živi u New Yorku. Što im je sve otac omogućio u životu doznajemo ovih dana i iz sudskih iskaza Roberta Ježića i drugih.

Zaglavili već na prvoj stepenici

Sinovi i kćeri niza aktualnih saborskih zastupnika rano su se počeli baviti politikom i članovi su stranačkih podmladaka. No, neki od njih zaglavili su već na prvoj stepenici. Među ovim potonjima su sinovi HDZ-ovih zastupnika Josipa Đakića i Steve Culeja.

Ivan Đakić na Facebooku je objavio sliku na kojoj ustaša drži odrubljenu glavu Srbina te uz to napisao: "Svim 'prijateljima' Srbićima sretan božić”. Njegova objava izazvala je opću sablazan, a prije nego što su ga izbacili iz HDZ-a sam se ispisao iz stranke. Za kazneno djelo javnog poticanja mržnje na nacionalnoj osnovi prijeti mu i kazna zatvora od tri godine.

Sin Steve Culeja, Domagoj na društvenim mrežama u više je navrata širio mržnju i ustaške pozdrave kao i citirao pjesmu „Jasenovac i Gradiška Stara“. Zbog cipelarenja mladića protiv njega je podignuta i kaznena prijava.

20. travanj 2024 15:07