StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPOVRATAK NA POSTAVKE

Od danas ‘živimo normalno‘, ne moramo nositi maske, možemo tulumariti! U Hrvatskoj je počelo s mladićem koji se s virusom vratio iz Italije...

Piše Hina
9. travnja 2022. - 08:01

Nakon više od dvije godine epidemije covida-19 i strogih ograničenja, danas se ukidaju praktički sve epidemiološke mjere, uključujući obavezu nošenja maski, a Hrvatska se, zahvaljujući povoljnoj situaciji, vraća u "staro normalno". 

Građani će se ubuduće moći okupljati bez ograničenja do zore, a obavezno nošenje maski i covid-potvrde ostaje samo u zdravstvenom sustavu i socijalnoj skrbi.

Otkad je epidemija u Hrvatskoj proglašena 11. ožujka 2020. građani su živjeli pod raznim epidemiološkim mjerama – od potpunog lockdowna u proljeće 2020., zabrane okupljanja, obaveze nošenja maski, do uvođenja covid potvrda u zdravstvu, socijali, državnim i javnim službama u jesen 2021.

Ulaskom u treću godinu pandemije, Nacionalni stožer civilne zaštite odlučio se na značajno relaksiranje zbog poboljšanja situacije, visokog stupnja kolektivnog imuniteta kao i procjene da je virus dobrim dijelom manje opasan.

image
Luka Gerlanc/Cropix


Prvi slučaj zaraze potvrđen je u Hrvatskoj prije više od 25 mjeseci, 20. veljače 2020., kod mladića iz Zagreba koji se vratio s utakmice u Milanu. 

Broj novozaraženih eksponencijalno je rastao iz dana u dan, 19. ožujka 2020. imali smo više od sto potvrđenih slučajeva, a 2. travnja više od tisuću.

image
Goran Mehkek/Cropix


Nakon proglašenja epidemije,19. ožujka 2020. Nacionalni stožer CZ je uveo niz ograničenja, a Hrvatska je tada bila među državama sa strožijim restrikcijama i mjerama. 

Toplije vrijeme i ljeto te godine donijeli su nešto povoljniju situaciju da bi s dolaskom jeseni i zime brojke opet eskalirale.

Uloga Stožera, koji je u protekle dvije godine donosio odluke o epidemiološkim mjerama, potaknula je rasprave u javnosti, koje se kulminirale prošle jeseni prosvjedima, kao i referendumskom inicijativom za ukidanje covid potvrda i tzv. "stožerokracije“.

Srećom, cjepivo je došlo za manje od godinu dana, a prve su se osobe cijepile na samom kraju 2020. No, i virus se s vremenom mijenjao sve do pojave vrlo zaraznog soja omikrona koji je u siječnju ove godine prouzročio rekordan broj, više od 17.000 novih slučajeva zaraze dnevno.

No, pokazalo se i da je koronavirus s mutacijama i oslabio te da omikron varijanta, iako vrlo zarazna, ne izaziva teže kliničke slike i hospitalizacije.

image

IX

Nikša Stipaničev/Cropix


Iako je početna euforija oko dolaska cjepiva s vremenom splasnula, pa se na dnevnoj bazi prvom dozom u zadnje vrijeme cijepi svega stotinjak osoba, do sada je u Hrvatskoj cijepljeno 70,71 posto odraslog stanovništva. 

S obzirom na to i da se više od četvrtine ukupnog stanovništva do sada zarazilo, po procjenama stručnjaka, stvoren je  zadovoljavajući kolektivni imunitet.

image
Luka Gerlanc/Cropix

Nažalost, prema podacima Nacionalnog stožera CZ od 8. travnja 2022., 15.660 osoba izgubilo je bitku s covidom, a ukupan udio umrlih među zaraženima u Hrvatskoj, prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), iznosi 1,42 posto.

Od početka epidemije do 8. travnja 2022. ukupno je u našoj zemlji bilo zabilježeno 1.107.648 osoba zaraženih novim koronavirusom, a ukupno je testirano 4.713.967 osoba.

U svijetu je do sada zabilježeno više od 6,1 milijuna smrtnih slučajeva od covida.

image
Duje Klarić/Cropix


Prema platformi Worldometers, Hrvatska je na osmom mjestu u svijetu po broju umrlih od covida na milijun stanovnika (3857), a treća je u EU. O nas su gore samo Bugarska (5349) i Mađarska (4754).

25. travanj 2024 10:17