StoryEditor
Hrvatska i svijetTRGOVCI (KONAČNO) OBEĆALI

Od 1. siječnja cijene bi trebale ići dolje; I meso i jaja i pelene bit će jeftiniji 10 posto

14. studenog 2018. - 14:15

Ako je vjerovati trgovcima i njihovim sadašnjim najavama, sniženje stope PDV-a s 25 na 13 posto na voće, povrće, meso, ribu, svježa jaja i dječje pelene trebali bi osjetiti i sami potrošači od Nove godine.

Navedenim će se proizvodima cijena spustiti otprilike za iznos smanjene stope, tako da ćemo na svježe prehrambene proizvode od 1. siječnja trošiti barem 10 posto manje nego sada.

Učinak na poljoprivredu

Takvog je mišljenja i ministar poljoprivrede i potpredsjednik Vlade zadužen za gospodarstvo Tomislav Tolušić, koji ima još preciznije projekcije. Efekt smanjenja PDV-a na cijene bit će, poručuje on, 9,8 posto.

– Osim za građane, spuštanje cijena imat će pozitivan učinak i na hrvatsku poljoprivredu. Siguran sam, naime, da će doći do sniženja cijena svježih poljoprivrednih proizvoda u dućanima, neki su trgovci to već i najavili, poput NTL-a i "Lonije" – ističe Tolušić koji je, podsjetimo, prije dva mjeseca poručio kako će Ministarstvo poljoprivrede i druga resorna ministarstva upozoravati javnost na trgovce za koje uoči da nisu barem dijelom snizili cijene sukladno smanjenju PDV-a, a pogotovo na one koji do kraja ove godine "neopravdano" dignu cijene, a onda to "kompenziraju" razmjernim snižavanjem cijena od 1. siječnja 2019. godine.

Tolušić je to argumentirao činjenicom da Vlada nema ni jedan drugi mehanizam kojim može natjerati trgovce da snize cijene proporcionalno smanjenju poreza na dodanu vrijednost, te joj preostaje isključivo "moralni apel".

Potpredsjednika Vlade pitali smo jučer ostaje li pri takvom svojem stavu, na što nije odgovorio konkretno, nego je poručio kako od medija očekuje da prate razvoj događaja i prokazuju one koji nisu spustili cijene...

Potrebe za izlaganjem trgovaca na stup srama možda neće ni biti, s obzirom na, ponavljamo, najave o pojeftinjenju određenih proizvoda iz trgovačkih lanaca koje smo kontaktirali.

Iz "Lidla" tako poručuju kako će cijene, nakon što zakon bude izglasan, "biti prilagođene njihovim kupcima". Porezno rasterećenje oni bi trebali osjetiti pri kupovanju svježeg voća, povrća, mesa, ribe, jaja, te pelena "Lidlove" robne marke Lupilu. Koliko će točno cijene u ovom trgovačkom lancu padati, nisu nam odgovorili.

Tommy i Konzum

Ako stope poreza na dodanu vrijednost na pojedinim proizvodima budu snižene, i "Tommy" će korigirati svoje maloprodajne cijene na niže, i to, kako tvrdi ovaj trgovac, minimalno za postotak smanjenja stope PDV-a.

– Nama je svakako u interesu da proizvodi budu cjenovno konkurentniji i da potrošači osjete pozitivne efekte novih poreznih mjera, u čemu ćemo uvijek dati svoj doprinos. Nadamo se, također, da dobavljači neće podizati svoje cijene, jer je i to uvjet za formiranje nižih cijena primjenom novih stopa PDV-a – objašnjava Dario Mamić iz Korporativnih komunikacija tvrtke "Tommy".

I u "Konzumu" imaju sličan stav – drže kako "sniženje za iznos niže stope PDV-a u cijene moraju ugraditi svi koji sudjeluju u dobavnom procesu".

– Ako će svi naši dobavljači, sukladno dobroj poslovnoj praksi, to i učiniti, smanjenje PDV-a u potpunosti ćemo moći prenijeti i na krajnje kupce u "Konzumovim" trgovinama. Smanjenje PDV-a "Konzum" sigurno neće koristiti za povećanje svoje marže te vjerujemo da će tako postupiti i ostali – poručuju iz "Konzuma".

Dobra vijest stiže i iz najvećeg lanca drogerija u Hrvatskoj, DM-a. Pelene će, poručuju oni, svakako biti jeftinije nakon uvođenja snižene stope PDV-a.

Korist za roditelje

– Pozdravljamo ovu mjeru jer je usmjerena prema roditeljima novorođene i male djece, odnosno kupcima DM-a kojima pelene trenutno predstavljaju jednu od najznačajnijih stavki kućnog budžeta – kaže Maja Bogdanović, menadžerica za asortiman u ovoj tvrtki.

Cijene pelena trebale bi biti niže za otprilike 10 posto. To znači da će, primjera radi, na jednom pakiranju od 52 pelene, koje sada košta 124 kune, roditelji male djece štedjeti od Nove godine otprilike 12 kuna.


Niža stopa PDV-a
Ribe, rakovi, mekušci...
Stopa poreza na dodanu vrijednost od početka iduće godine smanjuje se, dakle, na dječje pelene, isporuku živih životinja, mesa i jestivih klaoničkih proizvoda, ribe i rakova, mekušaca i ostalih vodenih beskralježnjaka, jestivog povrća, korijena i gomolja, voća i orašastih plodova te na isporuku svježih jaja.

25. siječanj 2022 00:44