StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetpovratak u normalu

Od 1. lipnja dopuštaju se veće svadbe, koncerti, restorani... No, u njima će uživati samo oni s covid propusnicama; evo tko na njih ima pravo

Piše Ivana Krnić, Krešimir Žabec/JL
12. svibnja 2021. - 07:55

Najvažnije odgovore vezane uz otvaranje u lipnju i "povlastice" za nositelje covid-putovnica, donosi Jutarnji list.

Može li se od 1. lipnja očekivati ozbiljnije popuštanje mjera?

- S obzirom na sve bolje pokazatelje, ali i sve veći udio cijepljenih, na početku sezone realno je očekivati ozbiljnije popuštanje, no dio popuštanja odnosit će se samo na osobe koje budu imale digitalnu zelenu potvrdu, kolokvijalno nazvanu covid-putovnica.

Kako doznajemo, prema trenutačnom stavu Stožera, od 1. lipnja može se očekivati otvaranje unutarnjih dijelova restorana, ukidanje zabrana održavanja svadbi i koncerata te postupno produljenje dozvoljenog radnog vremena sa sadašnjih 22 sata. Na takvim skupovima ne bi se nosile maske niti bi se držala distanca, no na njih bi mogli samo oni s covid-putovnicom.

Unutarnji bi dijelovi kafića, kako doznajemo, do daljnjega ostali zatvoreni. Zasad je riječ samo o planovima jer nadležni prate ishode testnih okupljanja koja će se održavati ovaj mjesec. Neće li nakon njih biti širenja zaraze, počet će normalizacija života.

Tko će moći dobiti covid-putovnicu?

- Tri kategorije osoba: one koje su primile dvije doze cjepiva, one koje su preboljele covid u posljednjih šest mjeseci i one koje imaju negativan test ne stariji od 48 sati. Hrvatski građani te će isprave dobivati u Hrvatskoj, a turisti u svojim zemljama.

Postoje li u Hrvatskoj potrebne baze podataka cijepljenih, osoba koje su preboljele covid i testiranih unatrag 48 sati kako bi covid-putovnice mogle funkcionirati?

- To je osnova za izdavanje covid-putovnica. Sugovornici bliski Stožeru tvrde da se užurbano radi na izradi i uvezivanju takvih baza podataka te da će sve biti spremno na vrijeme - o tome nam, posebno ističu, ovisi sezona.

Koja je struktura građana koji će moći dobiti covid-putovnicu s obzirom na to da su obje doze cjepiva uglavnom dobili stariji stanovnici, liječničko osoblje i kronični bolesnici?

- Dvije doze cjepiva do sada je primilo 275.380 građana. No, valja uzeti u obzir da su s cijepljenjem završile uglavnom osobe starije životne dobi i djelatnici zdravstvenog sustava i domova za starije. Dakle, za odlazak na zabave mlađa će populacija uglavnom trebati negativan test ili dokaz o preboljenju. Također, nadležni se nadaju da će ovo biti jedan od načina popularizacije cijepljenja te motivacija da mlađi do 1. lipnja prime barem jednu dozu cjepiva.

Hoće li za mlađu populaciju biti organizirano jeftinije ili besplatno testiranje?

- Odgovora na ovo pitanje još nema, a kako doznajemo, razmišlja se da se takva mogućnost ostavi organizatorima događaja.

Koliko je građana Hrvatske je u posljednjih šest mjeseci preboljelo covid te mogu li dobiti covid-putonicu?

- Prema podacima Stožera, oko 130.000 ljudi oporavilo se od covida-19 od početka 2021. te su oni trenutačni bazen za dobivanje isprave.

Hoće li se za ulazak na događaje priznavati samo PCR test ne stariji od 48 sati ili i brzi antigenski test?

- Konkretne odluke još nema, ali doznajemo da će najvjerojatnije vrijediti i brzi antigenski test jer on vrijedi i za prelazak granice.

image
Jakov Prkić/Ilustracija/Cropix

Kakav će biti tretman djece? Hoće li djeca moći na događaje ili u restoran s cijepljenim roditeljima?

- Neslužbeno doznajemo da će djeca biti izuzeta jer nisu imala mogućnost cijepljenja. Primjerice, u unutarnje dijelove restorana roditelji s covid-putovnicama moći će povesti djecu koja nemaju negativan test. Ovo pravilo neće vrijediti za prelazak granice jer sva djeca starija od sedam godina prilikom prelaska granice moraju imati negativan test na covid.

image
Jakov Prkić/Ilustracija/Cropix

Kako će se i gdje moći nabaviti covid-putovnica?

- Dokument će se moći nabaviti putem sustava e-Građani, a moći će ga se pribaviti i u 150 ureda HZZO-a diljem zemlje. I printana i digitalna verzija imat će QR kod koji sadržava osnovne informacije i digitalni pečat kako bi se osiguralo da je potvrda vjerodostojna. Digitalna verzija moći će se pohraniti u mobilni uređaj.

Koliko će trajati ta isprava?

- Prema sadašnjem prijedlogu, za osobe koje su cijepljene dokument će vrijediti 180 dana, a za one koji su napravili PCR test 48 ili 72 satai.

Hoće li se bez covid-putovnice moći prelaziti državna granica?

- Ne. Covid-putovnica bit će uz putovnicu ili osobnu iskaznicu glavni dokument za prelazak granica država unutar Europske unije.

Kako će izgledati?

- Covid-putovnica će sadržavati nužne osnovne informacije - ime i prezime, datum rođenja, datum izdavanja, relevantne informacije o cjepivu/testiranju/preboljenju i jedinstveni QR kod. Dokument neće sadržavati zdravstvene podatke osobe. Podaci će biti ispisani na nacionalnom i engleskom jeziku.

Kako će se provjeravati?

- Provjera će se provoditi putem očitavanja QR koda. Granična policija kodove će provjeravati putem skenera, koji su već nabavljeni, donosi Jutarnji list.

20. travanj 2024 06:20