StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetMeteorolozi upozoravaju

Očekuje nas do pola metra snijega na kontinentu i olujna bura na Jadranu, pod Velebitom i na šibenskom području ponovno u jačanju

Piše Šibenski.hr
24. ožujka 2020. - 20:43
Rijeka, 240320 Autoput Rijeka Zagreb. Zbog jakog vjetra i snjega dionica Kikovica - Delnice zatvorena za promet tegljacima, motociklima, autobusima i kamionima. Ceste od snjega ciste ralice.Srdjan Vrancic/Cropix

Ovih je dana sve naopako! Nije da ovo nikad nismo vidjeli. Štoviše, hladni su prodori u ovo doba godine razmjerno česti. O tome svjedoče i narodne vremenske poslovice kao što je „Sveti Josip, snigom posip“, ali i dobro poznata treća marčana bura koja po pučkom kalendaru nastupa upravo na prvi dan proljeća. Ipak, u vrijeme kad svijetom vlada opaki virus, a Zagreb proživljava posljedice najrazornijeg potresa u posljednjih 140 godina, ovakav razvoj vremena izgleda kao idealna kulisa filma katastrofe. A pogotovo kad se događa netom nakon završetka jedne od najtoplijih zima u povijesti, porućuje RTL-ova meteorologinja Dunja Mazzocco Drvar, prenosi Jutarnji list.

Stanovnici unutrašnjosti jutros su se probudili uz prvi ovogodišnji pravi snježni pokrivač, a pokoji centimetar izmjerili su i motritelji na meteorološkim stanicama u Šibeniku i Senju. Još ga je više bilo na fotografijama koje nam danas stižu iz svih dijelova zemlje, a najviše, dakako, iz Like. Potreseni Zagreb imao je tek simboličan snježni pokrivač, 2 su centimetra izmjerena u Maksimiru, a 4 na zračnoj luci.

Sutra će vrijeme biti vrlo slično današnjem, a jedina razlika u odnosu na danas bit će zapravo stanje tla. U unutrašnjosti će već ujutro na tlu biti 5 do 15 centimetara snijega više nego danas. Snijeg će prijepodne padati u cijeloj unutrašnjosti, a bura će ga nositi i na neke dijelove obale.

U nizinama će napadati novih 5 do 10 centimetara, u gorju i do 30 pa će ga ukupno na tlu mjestimice biti i oko pola metra. I dalje razmjerno vjetrovito pa osobito u gorju valja računati i na manje vijavice. Kako dan bude odmicao oborine će biti sve slabije, a u Podravini i Baranji snijeg će čak malo omekšati i dijelom prijeći u susnježicu.

Na Jadranu većinom suho, uz navedeno proletavanje snijega moguć je samo rijetko kakav krakotrajan pljusak, i to uglavnom na jugu. Bura će pod Velebitom i na šibenskom području ponovno ojačati, do jutra će udari ponovno dosegnuti 100 do 120 kilometara na sat, a nakon kraće pauze sredinom dana, iduće noći vjerojatno i do 150! Podjednako hladno kao danas, uz jači vjetar osjećaj iznimne hladnoće, prognozira Dunja Mazzocco Drvar.

Inače, DHMZ je putem Meteoalarma za srijedu izdao upozorenja za gotovo cijelu državu, što zbog snijega, što zbog jakog vjetra. Žuta uzbuna na snazi je za kompletnu unutrašnjost, dalmatinsko zaleđe i najveći dio dalmatinskog priobalja, narančasta za Istru i sjeverno primorje, a crvena za podvelebitsko područje. Žuto upozorenje izdaje se zbog potencijalno opasnih, narančasto zbog opasnih, a crveno zbog izuzetno opasnih vremenskih uvjeta.

Dunja Mazzocco Drvar piše da još malo snijega može pasti tijekom četvrtka, i to uglavnom u gorju, dok će u nizinama samo rijetko biti slabih pljuskova susnježice. Temperatura u gotovo beznačajnom porastu, ali će se uz slabljenje vjetra ipak činiti dosta ugodnije. Od petka većinom suho, za vikend i djelomice sunčano te ponovno toplije. Sunčano i toplo vrijeme kakvo si zamišljamo kad maštamo o proljeću nećemo tako skoro opet imati, ali ovog grubog zimskog vremena ćemo se ipak riješiti.

Na moru u četvrtak još podjednako jaka bura i povremena kiša, a od petka sve pitomije vrijeme. Vikend sunčan i ugodniji, a nova kiša moguća je u ponedjeljak.

 

 

16. travanj 2024 18:18