StoryEditor
Hrvatska i svijetmARIJANA KEDŽO MIŠKIĆ

Očajna supruga nestalog šibenskog kapetana: 'Želimo da se nastavi potraga za posadom'

Piše Dušan Miljuš/JL
5. listopada 2019. - 22:20

Želim da naša javnost zna kako postoje tri splava za spašavanje u Atlantskom oceanu i apel da se potraga nastavi nije naša želja već su to činjenice koje je potvrdila i kompanija. Poražavajuće je to što je nakon sedam dana pretraga prekinuta i mi kao obitelj očekujemo da se ona nastavi, i zato apeliram i na javnost, a uputili smo i javni apel premijeru, predsjednici i cijeloj Vladi. Nikome to nije jasno. U pitanju nije samo naša obitelj već sedam obitelji, i nadamo se da će i oni uputiti javni apel za nastavak potrage. Nismo s njima u kontaktu. Nismo ovo učinili radi bilo kakve medijske pozornosti, jer to nam u ovom trenutku najmanje treba, ali želimo učiniti sve da se potraga za sedam nestalih članova posade nastavi.

Rekla nam je to popodne Marijana Kedžo Miškić, supruga Dine Miškića, kapetana broda Bourbon Rhode koji je 26. rujna potonuo u Atlantiku, oko 2000 kilometara od najbližeg kopna, francuskog otoka Martiniquea, našavši se usred uragana Lorenzo. Na brodu je bilo 14 članova posade.

Šokirao ih odustanak

Obitelj je šokirana objavom o obustavi potrage za sedam nestalih članova posade broda tim više jer je proteklih dana od tvrtke i iz drugih službenih izvora dobivala informacije kako će se za tri preostale splavi za spašavanje koje još nisu nađene tragati dok postoje i najmanji izgledi za pronalazak preživjelih.

Zato je obitelj uputila javni apel svim medijima i apelirala i na premijera, predsjednicu i cijelu Vladu Republike Hrvatske da im pomognu u ovoj borbi za nadu i za pronalazak prave istine o nesreći koja je uništila život 14 obitelji, i da učine sve da se dozna cijela istina i da se ovakva tragedija više nikada ne ponovi u obitelji niti jednog hrvatskog pomorca!

Prije supruge pomorca Miškića koja nam je prenijela dramatičan apel, javila nam se njezina prijateljica koja je kao i brojni prijatelji obitelji cijelo vrijeme uz obitelj Miškić.

Nakon objave o obustavi potrage Ministarstvo vanjskih i europskih poslova izrazilo je u subotu žaljenje što nema vijesti o kapetanu Dini Miškiću s potonulog broda Bourbon Rhode, ali unatoč obustavi potrage za preostalim nestalim članovima posade, svi trgovački brodovi koji prolaze kroz područje potonuća broda trebaju pažljivo motriti područje i dojaviti korisne informacije nadležnim institucijama, priopćeno je iz MVEP-a. Francuski križni stožer CROSS s Martiniquea objavio je u petak da je obustavljena potraga za nestalim članovima posade broda Bourbon Rhode, koji je potonuo 26. rujna u Atlantiku.

Trojica preživjela

Na brodu je bilo 14 članova posade, a potraga za nestalima je potrajala tjedan dana, i rezultirala je pronalaskom trojice članova posade koji su preživjeli nesreću, te četvorice poginulih.

Pretraženo je 110.000 km² oceana, što je gotovo dvostruka površina Hrvatske, navodi se u priopćenju MVEP-a.

Odluka o prestanku potrage donesena je jer postoji vrlo mala vjerojatnost da bi daljnja potraga za remorkerom dugačkim 50-ak metara urodila plodom, s obzirom na okolnosti potonuća broda i činjenicu da je pretraženo tako veliko područje.

Izdvojeno

30. rujan 2020 09:22