StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNije ohrabrujuće

Objavljeni novi podaci o plaćama. Znatno se razlikuju po regijama, ali su neke stvari iste - muškarci zarađuju 21 posto više od žena

Piše Karla Zupićić/JL
5. srpnja 2023. - 16:20

Prosječna mjesečna neto plaća u Hrvatskoj je u drugom kvartalu ove godine iznosila 1140 eura, što je četiri posto više nego u prethodnom kvartalu i čak 16 posto više u usporedbi s istim razdobljem 2022. godine.

S druge strane, medijan je nešto niži - 1.030 eura, što je tri posto više u odnosu na prošli kvartal i 13 posto više u odnosu na isto razdoblje lani, pokazali su podaci servisa MojaPlaća.

Prvo mjesto na ljestvici najbolje plaćenih i dalje drže piloti s prosječnom mjesečnom zaradom od 2912 eura, a po kategorijama su najplaćenija menadžerska zanimanja u kojima su plaće 119 posto veće od prosjeka, a slijede ona iz područja tehnologije i razvoja (66 posto više od prosjeka) i informacijskih tehnologija (37 posto iznad prosjeka).

Najmanje prosječne plaće imaju radnici u pomoćnim zanimanjima (34 posto manje od prosjeka), tekstilni radnici (-37%) te zaposleni u uslužnim djelatnostima (-28 posto).

Privatne tvrtke u stranom vlasništvu svoje radnike plaćaju šest posto više od prosjeka (1209 eura), dok privatne tvrtke u domaćem vlasništvu nude plaće koje su četiri posto ispod prosjeka. Prosječne plaće u tvrtkama u državnom vlasništvu se kreću oko 1.067 eura (-6%), a mjesečna zarada radnika zaposlenih u javnoj i lokalnoj samoupravi iznosi 1.007 eura (-1%).

U odnosu na isti kvartal prošle godine plaće su najviše rasle u privatnim tvrtkama u domaćem vlasništvu (+19%) te u državnim tvrtkama (+18%).

Razlike u plaći radnika ovise i o veličini tvrtke u kojoj rade. U tvrtkama s manje od deset zaposlenih prosječna plaća iznosi 1.000 eura (-12% u odnosu na prosjek), u kompanijama koje broje do 19 zaposlenika plaća je pet posto niža od prosjeka (1.087 eura), dok je najviša prosječna plaća zabilježena u velikim tvrtkama (1.190 eura, odnosno 4% više od prosjeka).

image

 

 

Niksa Stipanicev/Cropix

Plaće se značajno razlikuju i po regijama. Najniže su i dalje na istoku zemlje u Požeško-slavonskoj (-21%) te Sisačko-moslavačkoj (-15%) županiji, dok je najveća prosječna plaća u drugom kvartalu ove godine zabilježena u Zagrebu, a iznosila je 1261, što je deset posto iznad prosjeka.

Godine radnog iskustva i viši stupanj obrazovanja također donose veće plaće. Zaposlenici sa završenim postdiplomskim studijem ili nekom poslovnom školom (MBA) imaju u prosjeku 46 posto veću plaću od prosječne. Također, osobe s visokom stručnom spremom u prosjeku imaju plaću koja je 15 posto višu plaću od prosječne (1.312 eura) i čak 35 posto višu od radnika sa srednjom stručnom spremom koji u prosjeku imaju 975 eura, što je 14 posto manje od prosjeka.

U odnosu na prošlu godinu plaća je najviše rasla zaposlenicima s najnižim primanjima- onima sa srednjom stručnom spremom rasla za 17 posto, a visokoobrazovanima za 13 posto.

image

 

 

Niksa Stipanicev/Cropix

Radnici bez iskustva, koji se nalaze na početku karijere, zarađuju 939 eura (14% manje od prosjeka), dok oni s godinom do dvije iskustva imaju plaću od 1.016 eura (-7%). Primanja veća od prosjeka imaju oni s tri do pet godina radnog iskustva, a najveća je kod onih zaposlenika koji imaju više od 10 godina iskustva – 1.240 eura, odnosno 13% više od prosjeka.

U drugom kvartalu 2023. godine muškarci su u prosjeku zarađivali čak 21 posto više od žena.

image
Shutterstock
27. travanj 2024 15:30