StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPOTICAJI U TURIZMU

Obiteljski iznajmljivači dobivaju još jednu odličnu mogućnost povoljnih kredita za ulaganje u podizanje kvalitete svojeg smještaja; Riječ je o zajmovima od 20.000 do 375.000 kuna

28. veljače 2019. - 15:05

Obiteljski iznajmljivači dobivaju još jednu odličnu mogućnost povoljnih kredita za ulaganje u podizanje kvalitete svojeg smještaja.

Riječ je o kreditima od 20.000 do 375.000 kuna, odnosno s kamatnom stopom od 2,70 posto za kredite u kunama i dva posto za kredite u eurima, uz rok otplate do 10 godina s počekom od godinu dana. O tome su Ministarstvo turizma i Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) potpisali sporazum kojim će se financiranje obiteljskih iznajmljivača odobravati preko poslovnih banaka.

Za sada se zna da će takve kredite davati Hrvatska poštanska banka i Podravska banka, kojima se potencijalni korisnici kredita mogu obratiti sa zahtjevom za odobrenje ovih kredita, a očekuje se skorašnje potpisivanje ugovora s još nekoliko banaka. Krediti nisu namijenjeni za izgradnju novih i povećanje broja postojećih smještajnih kapaciteta, refinanciranje postojećih kredita ili refundaciju sredstava uloženih u smještajni kapacitet, nego samo za podizanje kvalitete postojećih kapaciteta.

Nova kategorizacija

Kao što je bilo i najavljeno, program povoljnog kreditiranja Ministarstvo turizma i HBOR su osigurali iznajmljivačima zbog najavljene rekategorizacije, odnosno ujednačavanja standarda smještajnih objekata u kojima se pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu. Poznato je, naime, da neki dugogodišnji iznajmljivači svoje smještajne objekte nisu rekategorizirali i po više od 20 godina, pa je Ministarstvo odlučilo "osvježiti" stara odobrenja za rad i kategorizaciju za one koji su ih dobili prije 2007. godine.

Financiranje se temelji na kreditnim sredstvima HBOR-a, dok Ministarstvo turizma osigurava sredstva za subvenciju dijela ugovorene redovne kamate u visini od jedna posto godišnje, te u konačnici kamatne stope iznose 2,7 posto za kredite u kunama, odnosno dva posto za kredite u eurima. Najkraći je rok otplate 13 mjeseci, a najduži 10 godina, uključujući poček od 12 mjeseci.

– Riječ je o iznimno važnom segmentu turističke smještajne ponude u kojem, nažalost, još uvijek vlada određeni nesklad u standardima, jer neki objekti još uvijek posluju prema starim, nevažećim pravilnicima i standardima otprije dvadesetak godina. U tu svrhu smo krajem prošle godine predstavili izmjene i dopune Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, svojevrsnu zakonsku reformu koja je okvir za budući razvoj i konkurentnost turizma u skladu s globalnim turističkim trendovima. Svima nam je zajednički cilj da obiteljski smještaj u Hrvatskoj bude još kvalitetniji, međunarodno prepoznatljiv i poželjan turistički proizvod namijenjen ciljanim tržišnim nišama tijekom cijele godine – kazao je ministar turizma Gari Cappelli, naglasivši da je u Hrvatskoj trenutno registrirano više od 103 tisuće iznajmljivača.

Ujednačavanje kvalitete

Jedinstvena kreditna linija Ministarstva turizma i HBOR-a namijenjena je fizičkim osobama registriranima kao privatni iznajmljivači koji u trenutku odobrenja kredita imaju rješenje nadležnog ureda o odobrenju za pružanje ugostiteljskih usluga u domaćinstvu – bilo u sobi, apartmanu, studio apartmanu ili kući za odmor za najviše deset osoba, odnosno s najviše dvadeset kreveta.

Program financiranja rada privatnih iznajmljivača uključuje obnovu, adaptaciju, rekonstrukciju i opremanje objekata u domaćinstvu, opremanje objekata, izgradnju i opremanje unutarnjih ili vanjskih bazena, infrastrukture za cikloturizam, sport i rekreaciju, te drugih dodatnih turističkih sadržaja.

Krajnji je cilj kreditne linije ujednačavanje kvalitete i ostvarenje što bolje usluge u privatnom smještaju, te podizanje konkurentnosti hrvatskog turizma kroz kvalitetne turističke proizvode i usluge.

25. travanj 2024 03:40