StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetpodaci porezne uprave

O visokoj inflaciji govori i manji broj izdanih računa nego u prošlogodišnjem kolovozu; građani pesimistični

Piše šibenski.hr
1. rujna 2023. - 19:31

Prema podacima Porezne uprave, tijekom kolovoza kroz fiskalne blagajne prošlo je više od 4 milijarde 900 milijuna eura. To je u usporedbi s istim mjesecom lani gotovo 20 posto veći iznos. No usporedi li se broj računa, izdano ih je ipak malo manje nego u prošlogodišnjem kolovozu. To je još jedan pokazatelj i dalje visoke inflacije, koju građani posebno osjećaju na rastu cijena hrane. Premijer je danas najavio novi paket mjera pomoći najugroženijim građanima, a smatra i da će nakon turističke sezone cijene početi padati. No neki u to nisu uvjereni, izvještava HRT.

10 % rast cijena hrane građani osjete u novčaniku.

- Samo vadim i plaćam i svaki mjesec imam manje novca u novčaniku.

- Sve je otišlo gore prije sam ostavila na placu između 70 i 80 kuna sada 20 eura.

- Mislim da će cijene i dalje rasti, kažu građani.

Premijer Plenković prognozira drukčije.

- Mislim da će s krajem turističke sezone cijene ići dolje i u samom turizmu su išli dolje. Tako da mislim da će se to ipak svesti u neke normalne okvire, rekao je Andrej Plenković, predsjednik Vlade.

Hrvatsko kućanstvo prosječno troši čak 26 posto primanja na hranu. Cijeli opskrbni lanac time se koristi i često neopravdano diže cijene, ističu ekonomisti.

- Na tržnicu većina nas više niti ne odlazi iz razloga što je tamo roba preskupa. Na samom izvoru gdje se ta roba proizvodi naravna stvar je da su ti troškovi gdje se roba proizvodi veći nego što su bili ranije, no svejedno cijena koja se od potrošača traži da tu robu plate je puno veća od one koja bi trebala biti, kaže Marijana Ivanov, profesorica na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu.

Domaći proizvođači voća i povrća ističu da oni nisi odgovorni za nestabilnost cijena. Potresi na svjetskom tržištu hrane prouzročeni ratom u Ukrajini utječu na destabilizaciju tržišta. Poljoprivrednih prinosa sve je manje i do 40 posto manje nego lani, piše HRT.

- Ja nemam strah niti mislim da će biti problema u opskrbi hranom jer mi smo dio europskog tržišta. Cjenovna priča najmanje ovisi o proizvođaču, rekao je Branimir Markota, predsjednik Hrvatske voćarske zajednice.

Premijer ističe da je infacija rasla i u drugim zemljama te da Vlada analizira strukturu troškova koji su najviše utjecali na rast cijena. Osvrnuo se i na tezu da su se trgovci udružili u kartel.

- To je zadaća ozbiljna AZTN-a koja ukoliko postoje takve prakse koje su nezakonite i protivne su hrvatskim i europskim propisima za zaštitu tržišnog natjecanja, ako postoje takve indikacije to treba istražiti i kazniti, onda kada se dogovorom onih koji imaju najveće udjele na tržištu, potrošača dovode u nepovoljan položaj, onda ne možete birati, to je cijeli smisao, dodaje Plenković.

Najavljen je i novi paket mjera kojim će se pomoći najugroženijim građanima. Premijer je istaknuo je da će se među njima sigurno naći i umirovljenici.

- Uvijek smo obuhvatili 700 tisuća ljudi, svaki od tih paketa je bio vrijedan 60 milijuna eura, upravo takav paket pripremamo to je sve na stolu, bit će kao i do sada sve na vrijeme, istaknuo je premijer.

Novi paket mjera pomoći građanima i tvrtkama prema najavama bit će objavljen već ovoga mjeseca.

03. svibanj 2024 08:44