StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetnema popusta

Nulta stopa tolerancije na alkohol: zaposlenici Požeško-slavonske županije dobivat će otkaz i za 0,1 promil u krvi

Piše vijesti sd
21. rujna 2023. - 11:30

Od idućeg tjedna zaposlenici Županije neće smjeti popiti ni kap alkohola jer im, u protivnom, slijede ozbiljne sankcije, pa i otkaz.

Novi pravilnik o testiranju na alkohol, droge i druga sredstva ovisnosti na radnom mjestu donijela je požeška županica Antonija Jozić (HDZ), a tolerancija na alkohol je nulta, što znači da će se kažnjavati sve iznad 0,0 promila, piše danica.hr.

Kako piše Radio Vallis Aurea, stanje pod utjecajem alkohola smatra se izmjerena vrijednost alkohola u izdahnutom zraku koja je veća od 0,0 miligrama u litri izdahnutog zraka. Alkotestiranja na radnom mjestu u Županiji mogu biti nasumična ili ciljana.

“Testiranje službenika ili namještenika radi provjere je li pod utjecajem alkohola provodi stručnjak zaštite na radu II. stupnja i to kao redovno testiranje, nasumično testiranje, ili testiranje po dojavi župana, neposrednog voditelja ili ovlaštenika poslodavca.

Rad pod utjecajem alkohola, droge ili drugih nedozvoljenih tvari smatra se težim kršenjem radne dužnosti, odnosno teškom povredom radnog odnosa.

Prema službenicima ili namještenicima koji su postupili protivno zabrani ovog Pravilnika primjenjuju se odgovarajuće mjere odnosno sankcije, ovisno o okolnostima slučaja i o rezultatima testiranja, piše danica.hr.

Mjera može biti usmeno upozorenje uz udaljavanje s mjesta rada, zabrana nastavka rada – privremeno udaljavanje s radnog mjesta i upozorenje o mogućnosti prestanka službe uz mjere obveznog liječenja te mjera otkaza“, navodi se u pravilniku, prenosi Radio Vallis Aurea.

Alkoholiziranost je svrstana u dvije kategorije: pripito stanje je do 0,5 promila, a pijano stanje više od te vrijednosti, što čini razliku kod sankcioniranja. No, u oba slučaja može se dobiti otkaz ako se službenike više puta ulovi u jednom od tih stanja.

Prema pravilniku, primjerice, ako vas više od triput zateknu s barem 0,1 promil alkohola, ne gine vam otkaz. Ako pak triput napušete više od 0,5 promila, računajte da ste izgubili posao.

05. svibanj 2024 11:34