StoryEditor
Hrvatska i svijetstavovi o covidu

Novo istraživanje: više od trećine građana Hrvatske ne namjerava se cijepiti!

Piše Šibenski.hr
22. siječnja 2021. - 19:22
Nikša Stipaničev/Cropix

Agencija Hendal provela je istraživanje o stavovima i ponašanju građana u vremenu epidemije koronavirusa, prenosi Index.hr.

Strah građana od zaraze covid-19 značajno se smanjuje u siječnju, pokazalo je istraživanje.

Nakon najvišeg straha od zaraze zabilježenog u studenom, te pada u prosincu, zabrinutost zbog zaraze nastavlja sa značajnim padom i u siječnju (od 48% u studenom, 43% u prosincu na 31% u siječnju).

Pola građana ne podržava zatvaranje kafića

Nakon kontinuiranog pada zadovoljstvom rada vlade i mjerodavnih službi u borbi protiv suzbijanja epidemije covida-19, u siječnju bilježimo blago povećanje zadovoljstva, a preko polovice građana ne podržava odluku o nastavku zatvaranja ugostiteljskih objekata.

Nakon najnižeg zadovoljstva radom vlade i mjerodavnih u borbi protiv suzbijanja epidemije covida-19 u studenom, u siječnju bilježimo blago povećanje zadovoljstva: 2.68 naspram 2,50 u prosincu (te 2.44 u studenom, 2.64 u listopadu, 2.79 u rujnu, 2.87 u kolovozu, 2.94 u srpnju, 3.15 u lipnju, 3.63 u svibnju, 3.75 u travnju i 4.02 ožujku).

Slabije zadovoljstvo radom mjerodavnih službi vidljivo je i u podatku da preko polovice građana (53%) ne podržava odluku Stožera o nastavku zatvaranja ugostiteljskih objekata.

Što građani misle o cjepivu?

Građani su još prilično neodlučni vezano za cjepivo.

Trećina ih je neutralna po pitanju povjerenja u cjepiva, uz ipak veći udio onih koji nemaju povjerenja. Podjednak je i udio onih koji se ne namjeravaju cijepiti i onih koji se namjeravaju ili su se već cijepili.

39% građana nema povjerenja u nova cjepiva, 34% posto je neutralno po tom pitanju, a 27% vjeruje novim cjepivima.

Namjera cijepljenja je podjednaka: 36% građana ne namjerava se cijepiti, 34% se planira ili se već cijepilo, a ostalih 30% još ne zna.

Potres nije izazvao dodatnu zabrinutost zbog epidemije

Kod većine građana, potres nije izazvao dodatnu zabrinutost zbog epidemije covida-19.

Iako su nas istovremeno zadesile dvije velike ugroze (COVID-19 i potres u Sisačko-moslavačkoj županiji), 52% građana navodi kako potres nije nikako djelovao na njihovu zabrinutost oko epidemije, dok ih je 28% nakon potresa još zabrinutije oko epidemije.

Istraživanje je provedeno na nacionalno reprezentativnom uzorku od 500 građana Hrvatske sredinom siječnja 2021., piše Index.hr.

Izdvojeno

28. veljača 2021 20:17