StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetVeliko olakšanje

Novo istraživanje pokazalo: Pfizer i BioNTech cjepivo štiti i protiv mutiranih sojeva koronavirusa

Piše šibenski.hr
8. siječnja 2021. - 12:25

Prema novom istraživanju, cjepivo protiv Covida-19 koje su razvili Pfizer i BioNTech, štiti i od dva nova mutirana soja koronavirusa, uključujući onu koja uzrokuje brzo širenje u Velikoj Britaniji, a time i paniku u Europi, piše Independent.

Američka farmaceutska kompanija i istraživači sa Sveučilišta u Teksasu proveli su laboratorijske testove na dvjema novim varijantama, od kojih je jedna pronađena u Velikoj Britaniji, a druga u Južnoj Africi. U njihovoj studiji, koja još nije recenzirana, uzeti su uzorci krvi od 20 ljudi koji su primili cjepivo Pfizer.

Laboratorijske analize otkrile su da uzorci imaju zadovoljavajuću razinu antitijela koja uspješno djeluju protiv mutiranih verzija Sars-CoV-2.

Svi putnici koji pristižu u Englesku i Škotsku s međunarodnih odredišta od sada moraju predočiti dokaze o negativnom Covid-19 testu prije nego što uđu u zemlju, što je slučaj i u brojnim drugim zemljama Europe, pa i Hrvatskoj, Sloveniji...

Prema planovima koje je potvrdio tajnik za promet Grant Shapps, putnici koji u Englesku stižu brodom, vlakom ili zrakoplovom, uključujući i same državljane Velike Britanije nakon boravka u inozemstvu, od sljedećeg tjedna morat će napraviti test do 72 sata prije nego što namjeravaju prijeći granicu Velike Britanije.

Slične mjere najavila je i škotska vlada, a navedeno je i da se usko surađuje s visokim dužnosnicima Walesa i Sjeverne Irske s ciljem da i oni usvoje slične mjere kako bi njihovo djelovanje bilo koordinirano.

26. travanj 2024 13:43